Göreve geldiğinde imar planı ve ıslah imar planı işçin ihaleye çıktıklarını ifade eden Gonca, “Önceliğimize mülkiyet sorununun çözümünü alarak, başlattığımız imar planı ve ıslah imar planı çalışmaları için yapılan ihaleler sonucunda 2 bin 570 hektarlık tüm alanlarda 17 etap ıslah imar planlarıyla birlikte Zonguldak kent bütünün 1/5000 ölçekli nazım imar planları hazırlanmış, belediye meclisi onaylanarak yürürlüğe girmiştir.” dedi.

Gonca açıklamasında şunları söyledi:

1984 yılında çıkarılan İmar Affı Kanunu’na göre, belediyelerin imar ıslah çalışmalarını en kısa süre içinde bitirerek tapu tahsis belgeleriyle ilgili gerçek tapuları hak sahiplerine teslim etmeleri gerektiğini ancak göreve geldiği tarihe kadar geçen 20 yılda hiçbir şey yapılmadığını söyleyen Gonca, “Önceliğimize mülkiyet sorununun çözümünü alarak, başlattığımız imar planı ve ıslah imar planı çalışmaları için yapılan ihaleler sonucunda 2 bin 570 hektarlık tüm alanlarda 17 etap ıslah imar planlarıyla birlikte Zonguldak kent bütünün 1/5000 ölçekli nazım imar planları hazırlanmış, belediye meclisi onaylanarak yürürlüğe girmiştir.

Planların mecliste onaylanmasından sonra İncivez ve Yeni mahalle bölgelerini kapsayan 2 etap imar ıslah çalışması ihalesi sonucunda İncivez mahallesinde 2008 yılı sonunda tapu tahsis belgeli hak sahipleri de dahil olmak üzere yüzlerce hak sahibine imarlı tapuları dağıtılmıştır ve bu çalışma Zonguldak Belediyesi tarihinde bir ilktir. Görevden ayrıldığım 2009 yılı itibariyle Yeni mahalledeki çalışmalar devam ediyordu.

Tüm yapılan çalışmalar için o tarihte belediyenin içinde bulunduğu ekonomik zorluklarına rağmen Zonguldak Belediyesi’nin öz kaynakları kullanılarak yaklaşık 4 milyon(4 Trilyon) TL’ye yakın harcama yapılmıştır. Gerek Bakanlıklardan, gerekse İller Bankası’ndan hiçbir kaynak kullanılmamıştır.

Tapu tahsis çalışmalarının en önemli ayağı olan “İmar Planı ve Islah İmar Planları” dönemimizde hazırlanmasına rağmen 2009 yılında tekrar göreve başlayan CHP’li belediye yönetimi maalesef bu çalışmaları rafa kaldırmış, geçen yaklaşık 6 yılda hak sahiplerine bir tek imarlı tapu verilmemiştir. Bu durum ekonomik sıkıntı içinde olan Zonguldak Belediyesi’ni tapu dağıtılması sonucunda alması gerektiği yaklaşık 30 milyon(30 Trilyon) TL gelirden mahrum bırakmıştır.

Yukarıda yaptığım açıklamalar doğrultusunda Sayın Harun Akın’ın “Bunu söylemekten utanıyorum.” ifadesiyle sorumlu tuttuğu partilerle, belediye meclis üyeleri ve belediye başkanları arasında AK Parti ve dönemin belediye başkanı olarak şahsımın da gösterilmesini son derece yanlış ve siyasi etik kurallarına aykırı bulduğumu ifade etmek istiyorum. Sayın Harun Akın’ın yaklaşık 12000 konutu kapsayan tapu tahsis belgelerinin Mayıs 2015 tarihinde yasa gereği iptal edilmesine karşı sorumluları kendi içinde araması gerekmektedir. Önerim “Merkezi hükümetle ve bölge milletvekilleriyle bir an önce görüşmelere başlayıp, Mayıs 2015 tarihinde sona erecek olan imar affı kanununun iptaliyle ilgili yeni bir düzenleme çalışmasına derhal başlanmalıdır.“

Yaptığım açıklamaların tüm belgeleri Zonguldak Belediyesi İmar Müdürlüğü’nde mevcut olup komisyonda yer alan eski defterdarımız Sayın Şerafettin Avşar ve dönemimde görev almış olan ve bu çalışmalarda destek ve emekleri olan AK Parti, CHP ve DYP’li meclis üyelerimizde bu açıklamamı teyit edeceklerdir.

Bir an önce hak sahibi tapu tahsis belgeli vatandaşlarımıza tapularının dağıtılması dilek ve temennilerimle yapılacak çalışmalara ihtiyaç duyulduğunda eski belediye başkanı  olarak her türlü katkıyı vereceğimin de bilinmesini belirtmek isterim. “