Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme (AR-GE) Merkezinin yapmış olduğu 2013 Mayıs ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklanmıştır. Kamu Sen Zonguldak Şubesinden Kadir Bacıoğlu imzalı açıklamada şu görüşlere yer verildi: Türkiye İstatistik Kurumundan alınan Mayıs 2013 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 1.787,37 TL olarak hesaplanmıştır. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 3.583,59 Lira olarak belirlenmiştir. Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre % 0,36 oranında arttığını göstermektedir. Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre % 0,32 oranında artmış ve 1.377,24 Lira olarak hesaplanmıştır. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2013 yılı Mayıs ayında 1.377,24 Lira olarak tahmin edilmiştir.

Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Mayıs 2013 verilerine göre günlük 27,21TL olduğu belirlenmiştir. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 816,03 TL olmuştur. Mayıs 2013 itibarı ile ortalama 1.924,51 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %42,4’ünü oluşturmuştur. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde bulunan konut gideri ise Mayıs 2013 ortalama maaşının %28,99’una denk gelmiştir. Buna göre bir memur, ortalama maaşının %71,39’unu yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalmıştır. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının % 28,61’i kalmıştır. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Mayıs 2013 maaşından geriye yalnızca 550,54 TL kalmıştır.

2013 yılı baz alındığında yılın ilk ayından itibaren açlık ve yoksulluk sınırının her ay bir öncekine göre daha da artış göstermiştir. Mayıs ayı asgari geçim endeksi sonuçları ekonomide yaşanan ancak üzeri devamlı suretle örtülen gerçekleri bir kez daha gün yüzüne çıkarmıştır. 2013 yılının ilk ayından itibaren istikrarlı bir şekilde artan yoksulluk sınırı Mayıs ayında 3.583 TL’ye açlık sınırı ise, 1.377 TL’ye yükselmiştir. Bu istatistikî veriler vatandaşın her geçen gün biraz daha kayba uğradığını ortaya koymaktadır. Kamu çalışanlarına reva görülen %3’lük zamdan artık eser kalmamıştır. Tabiri caizse masada memurlara kaşıkla zam verenler şimdi bir değil onlarca kepçe ile verdiklerini alma peşindedirler. Bu rakamlara bakıldığında Türk halkının her geçen gün yoksulluğa bir adım daha attığı aşikardır. İMF’ye olan borcun sonlandırıldığı haberleri ile gündem meşgul edilirken, Cumhuriyetin ilk 80 yılında devletin 257 milyar lira olan toplam borcuna, son on yılda 316 milyar lira eklenmiş, buna göre AKP iktidarı on yıllık iktidarı döneminde devleti önceki 80 yıldakinden daha fazla borçlandırmıştır. Yapılan bu borç ülke ekonomimizin içine girdiği açmazın kanıtıdır. Mükemmel gittiği söylenen ekonominin içerisinde Türk memurunun hali ise tam anlamıyla içler acısıdır. 2002 yılında iktidara gelen AKP, memurun bütçeden aldığı payı % 6.6’dan bugün % 6’ya düşürmüştür. 0.6 puanlık bu düşüş yaklaşık 7 milyar TL’ye tekabül etmektedir. Şimdi yetkililere soruyoruz, madem Türkiye ekonomisi sizlerle büyük bir ivme kazandı ve atılım yaparak 17. büyük ekonomi haline geldi, neden Türk memurunun bütçeden aldığı pay gerilemiştir? 10 bin doların üzerine çıktığını iddia ettiğiniz milli gelir nerede ve kimin cebindedir? 17. büyük ekonomi olan Türkiye OECD ülkeleri arasında gelir dağılımı en kötü olan 2. ülke olurken, zengin daha zengin fakir ise daha da fakirleşmiştir. Madem Türkiye 17. büyük ekonomi olarak yoluna devam ediyor, neden esnaf kepenk kapatma da rekor kırmıştır? Yakın gelecekte yeni bir ekonomik krizin patlamaması ve vatandaşlarımızın böyle bir ekonomik buhran yaşamamaları için yetkilileri sorumlu davranmaya davet ediyoruz.