Halkın Sesi AKP Zonguldak Belediyesi Başkan aday adaylarıyla röportajlarını sürdürüyor. Cem Dereli ile gerçekleştirdiğimiz röportajın ardından şimdi de bir başka aday, Kent Konseyi Başkanı Yesari Sezgin’in görüşlerini kamuoyu ile paylaşıyoruz. Geçtiğimiz günlerde TTK’daki görevinden istifa ederek adaylığını açıklayan Sezgin arkadaşımız Nermin Akkaya’nın sorularını paylaştı. İddialı olduğu gözlenen Sezgin “Zonguldak görmek istenecek bir şehir olacak.” dedi. Projeleriyle herkesin kapısını çalacağını söyleyen Sezgin “Şehri Sapça'ya kaydıracağız.” Zonguldak'ın şehir plancılığı anlamında büyük sorunları olduğunu vurgulayan Sezgin, kamuoyunun merak edilen her şeyi anlatırken tüm sorulara içtenlikle yanıt verdi.

 

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

25 Ekim 1966 ‘da Zonguldak da doğdum. İlk, orta ve liseyi Zonguldak'ta bitirdim. Yıldız Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden 1989 yılında mezun oldum. Yüksek lisansını Ahmet Yesevi Üniversitesi'nde Yerel Yönetimler Bölümü'nde tamamladım. 1991 yılında TTK İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı'nda göreve başladım. Halen aynı kurumda Emlak İstimlâk Şube Müdürü olarak görevimi sürdürüyorum. Şehir Plancıları Odası Zonguldak İl Temsilciliği görevimi 2000 yılından bugüne kadar sürüyor. 2004 yılından 2011 yılına kadar Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü'nde Öğretim Görevlisi olarak Şehir ve Bölge Planlama dersi verdim. Birçok sosyal faaliyetin içerisinde yer aldım. 2009 yılında Kent Konseyi Başkanlığına seçildim. “Zonguldak Lavuar Koruma Alanı ve Çevresi İçin Planlama Yaklaşımı” ve “Mülkiyetin Planlamada Kullanımına Yeniden Bir Bakış; Zonguldak Örneği” başlıklı iki adet basılmış bildirim bulunmaktadır.

 

Neden Zonguldak Belediyesi'nden Belediye Başkan aday adayı olmaya karar verdiniz?

Zonguldak'ın sorunlarını hepimiz yaşıyor ve biliyoruz. Sorunları görüp de buna duyarsız kalmak mümkün değil. Zonguldak açısından önümüzdeki 5 yılın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda şehrin alınacak yanlış kararlarla bugünkünden daha kötüye gitmemesi için yaşanabilir bir Zonguldak yaratmak amacıyla aday adaylığı müracaatımı yaptım. Zonguldak halkının bu konuya duyarsız kalmayacağına inanıyorum. Çünkü Zonguldak halkı gerektiği zaman sorumlu davranıyor. Halkımızın bu 5 yılı da iyi değerlendireceğine inanıyorum.

 

Zonguldak için düşündüğünüz projelerin içerisinde en önemli 3 projeniz nedir?

Lavuar Alanı, Acılık Deresi ve Fevkani Köprüsü ile 69 Ambarlarının düzenlenmesi şehrin öncelikli sorunları arasında yer alıyor. Buraları kültür ve sosyal etkinlikleri kapsayacak, Zonguldak halkının rahat nefes alabileceği şekilde projelendirmek amacındayız.Bu projeler bütün adayların dosyasında olabilir. Ben esas bunlara ilave olarak şunu eklemek istiyorum. Zonguldak'ta vatandaşlarımızın 10 bin civarında tapu tahsis belgesi var. Geçtiğimiz yıl bir yasa çıktı. “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesiyle İlgili Kentsel Dönüşüm” adı altında bir yasa. O yasayla tapu tahsis belgeleri 1 -2 sene sonra artık işlem yapılmaz duruma geliyor. Bu 10 bin vatandaşımız mağdur duruma düşmemesi için acilen bu konunun ele alınması gerekiyor. Çünkü süre bitiyor. Bu hemen ele alınması gereken konu. Projelerimi adaylığım kesinleştiğinde açıklamamın doğru olduğunu düşünüyorum. Ama hedefim şu, özellikle Ankara ve İstanbullulara da seslendim. Gelip görmek isteyecekleri bir Zonguldak yaratacağım. Zonguldak'a bir gelen bir kez daha gelmek isteyecek. Buraya gelenler eşine dostuna 'Zonguldak çok değişmiş, muhakkak gidip görmeniz gerekir' denilen bir Zonguldak yaratacağız. Bunun için ön çalışmalarımız var. İç Anadolu’daki insanlarımızın denizle buluşabileceği en yakın gezip görebileceği yer Zonguldak olacak.

 

Bürokrasiden geliyorsunuz. Siyasette de bu çalışmalarınız nasıl yansıyacak?

Zonguldak'ın sorunlarını tanıma noktasında bürokrasinin en önemli konumlarında yer aldım ve görev yaptım. Bunun yanında sivil toplumdaki çalışmalarımı da biliyorsunuz. Bu yüzden kentle iç içeyim. Nerde sorun var ve yapılması gereken bir proje ne, bunları biliyorum. Ben bürokrasiden geliyorum ama bürokrasiye sorun yaratacak şekilde yaklaşacak birisi değilim. Görevime hep sorun çözücü olarak yaklaştım. Burada da aynı şekilde devam edecek ve bürokrasiyle de ilişkilerimiz muhakkak hep iyi olacaktır.

Kamuoyunda il yönetiminin Zonguldak Belediye Başkan aday adayı Ali Bektaş'ın adaylığı arkasında duruyor ve kamuoyunda da adaylığının kesin gözüyle görünüyor şeklinde izlenimler var. Siz bu iddialara nasıl bakıyorsunuz?

Her yöneticinin birisi hakkında fikri olması ve ona yatkın olmasını ben doğal karşılıyorum. Bu bir süreç. Önümüzde temayül yoklamaları, anketler var. Genel Merkezde görüşmeler olacak. Sonuçta bunların hepsi değerlendirilerek bir karar verecekler. Aday olan arkadaşlarımızın hepsi değerli. En doğrusu kimse, il yönetimi ve genel merkezin onda karar kılacağından eminim. Şu aday, bu adaydır diye kesin gözüyle bakmak yanlış olur. Herkesin kararına saygı duymak lazım. Kim olursa olsun görevi en iyi şekilde yapacağından şüphem yok. Biz de ona yardımcı olacağız.

 

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir'e not vermeniz gerekirse 10 üzerinden kaç verirdiniz ve belediyenin çalışmalarını yeterli buluyor musunuz?

Muharrem Beyle Kent Konseyi'nde zaman zaman çalışmalarımız oldu. Bu nedenle not vermek doğru olmayabilir. Ama Zonguldak’ta özellikle son birkaç yıldır çekilen sıkıntıları bütün halkımız biliyor. Sıkıntıları düzeltmek adına daha planlı programlı çalışma yapılabilirdi. Bu aşamada şu olsayd,ı bu olsaydıdan ziyade önümüze bakmak daha doğru olur. Bundan sonra daha iyi bir Zonguldak istiyoruz. Bunun için benim bilgi ve becerimiz var.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan size 'Neden aday oldun? Diğer adaylardan farkın ne?' demiş olsa cevabınız ne olurdu?

Olaya diğer adaylardan fark olarak yaklaşmamak lazım. Benim Zonguldak için hayallerim var. Bu hayallerimi Zonguldak adına gerçekleştirdiğim zaman hem başbakanımızın hem de bütün Zonguldaklıların bundan çok memnun olacağını biliyorum. Bunu düşünerek aday adayı olmaya karar verdim. Başbakanımıza da Zonguldak için neler düşündüğümü ve neler yapmak istediğimi 5 yıl sonra nasıl bir Zonguldak yaratacağımı anlatacağım.

 

Belediyenin içinde bulunduğu borç batağından nasıl çıkmayı düşünüyorsunuz?

Belediyenin denk bir bütçeyle çalışması gerekiyor. Özellikle gelir getirici yeni kaynaklarda yaratması gerekiyor. Bunlarla ilgili çalışmalarımız var. Günü geldiğinde paylaşacağız. Özellikle belediyenin yapısında bir düzenleme gerekiyor. Belediyenin içinde yeni bir yönetim anlayışı olmalı.

 

Zonguldak'ın çirkin kentleşmesini nasıl önlemeyi düşünüyorsunuz?

Bu benim işim. Mesleğim şehir plancılığı. Şehircilik ciddi bir iştir, uzmanlık ister. Bu işi de en iyi şehir plancıları yapar. Şu her zaman şikâyet ettiğimiz Acılık Deresi'nin bile göreve gelirsek ne kadar güzel bir hale geleceğimi hepimiz göreceğiz. Kötü olan şeylerin nasıl iyi hale geldiğini, böyle bir imkânın olduğu ve bugüne kadar yapılmadığını hep birlikte göreceğiz. Şehircilik ve plancılık konusunda sıkıntı yok. Zonguldak'ın gerçeklerini ve nasıl planlanılması gerektiğini biliyoruz. Plan, proje ve programların birbirine uyumlu şekilde en yakın zamanda kısa, orta ve uzun vadeli şekilde yapacağız. 3-4 sene sonra Zonguldak'taki değişimi hepimiz göreceğiz. Belediyenin kendi imkânlarıyla yapacağı işler var. Merkezi hükümetinde desteğiyle de yapacağı işler var. Yapacağımız projelerde bazı bakanlıklarla ortak çalışmalarımız olacak. Biz doğruyu anlatacağız. Herkesin kapısını projelerimizle çalacağız. Belediyenin yönetim anlayışını değiştirdiğiniz ve yeni gelir kaynakları sağladığımız takdirde yapılmayacak şey yoktur. Bazı projeler hiç para harcamadan belediyenin kasasına para girecek çalışmalarda var. Bunlardan faydalanacağız. Hem proje üretip hem de belediyenin kasasına gelir getirmekte mümkün. Biz onları yapacağız.

 

Kenti farklı bölgelere doğru yayarak yapı yoğunluğu yüksek olan yerlerde nüfus yoğunluğunu düşürme gibi bir çalışmanız olacak mı?

Bunu biz uzun zamandan beri söylüyoruz. Özellikle bu konuda kamu binalardan başlamak gerekiyor. Kamu binalarını kent merkezi dışına çıkarttığımız zaman merkezin yoğunluğunu azaltacağız. Kamu binaları yanında hizmet sektörlerini de getirecek ve yerleşme ister istemez kenti rahatlatma yönüne doğru getirecek. Bunun için imkânlar var. Zonguldak'ta bazı kamu binalarının yeri yanlış yapıldı. Bunun sıkıntısını çekiyoruz. Örneğin şehri Sapça, Ankara yönüne doğru ve Filyos Projesi'nin durumuna göre de o yöne bir kayma gerçekleşebilir. Kent merkezi yoğunluğu azaltacağız. Zonguldak yoğunluğu kaldıramayacak hale geldi. Bina yoğunluğunun yanında araç yoğunluğu da var. Zonguldak'taki ulaşım sisteminin tamamını bütünüyle ele alacağız. Parçacılık yönteminden vazgeçeceğiz. Biz şehri taşımayacağız. Bunu zamana yayarak şehri Sapça yönüne doğru kaydıracağız. Şehircilik önemli bir iş. Zonguldak halkı bana bu görevi verirse inşallah birlikte güzel şeyler yapacağız. (Röportaj: Nermin Akkaya)