Burada gazetecilere yaptığı açıklamada Zonguldak’ın mülkiyet sorununun çözüme kavuşması gerektiğini vurgulayan Gemici, CHP İl Başkanlığı’nın kurduğu ‘Zonguldak Sorunları ve Çözümleri’ komisyonuna katkı vermek amacıyla Zonguldak mülkiyet sorununa dikkat çekerek, Urfa Viranşehir’deki mülkiyet sorununu örnek gösterdi.

Tapusu olmaya arsaya yatırım yapılmayacağına vurgu yapan Gemici, bu konuyla ilgili biran önce yasal
düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

 “ZONGULDAK’TA SORUN, KÖMÜR VE MÜLKİYET”

Devlet Eski Bakanı Hasan Gemici, diğer illerde mülkiyet sorunu konusunda ciddi adımlar atıldığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:  “Geçtiğimiz hafta internette rastladığım bir haber dikkatimi çekti.

Haber Urfa Viranşehir’de tapu sorununun çözüleceğini müjdeliyordu. Türkiye’nin başka illerinde gördüğümüz iyileşme adeta Zonguldak’ta tersine yaşanıyor. Zonguldak’ta her anlamda kan kaybı yaşıyoruz. Bana göre bunun iki temel sebebi vardı. Birincisi Zonguldak’ın bir türlü kömüre bağlı ekonomisi, ikincisi Zonguldak’taki mülkiyet sorunudur. Özel mülkiyet sadece yüzde 13. Geri kalan ya kamu kurumlarına ait, ya maliye, ya TTK’ya ait. Bir şehir düşünün ki, o şehrin sadece yüzde 13’nü kullanıyor. Şimdi böyle bir yapı içerisinde gelişme, kalkınma bekleyemezsiniz.”

“30 YIL ÖNCE ÇIKAN YASAYI KİMSE SAHİPLENMEMİŞ”

Komisyon çalışmalarına destek veren eski Bakan Gemici’ye teşekkür eden CHP İl Başkanı Harun Akın, mülkiyet sorununun çözümüyle ilgili 30 yıl önce yasa çıkartıldığını ve kimsenin sahip çıkmadığını anlattı. Zonguldak’ta insanların tapusuz evlerde oturduğunu vurgulayan Akın, “Hasan Gemici Bakanımız uzun yıllar Zonguldak siyasetinde görev yapan biri olarak başlatmış olduğumuz çalışmamıza destek vermek için bizi ziyarete geldi. Bugün beraber sizlerin karşısına çıkma durumu oluştu. Bakanım görev yaptığı dönemlerde de kente olan duyarlılığını bu dönemde de göstererek bizleri aradı. Komisyon çalışmalarına da katkı olacağını düşünüyoruz. Mülkiyet sorunundan bahsettik.

Çıkan yasa var, 30 yıl olmuş maalesef kaç tane her partiden bir Belediye Başkanı görev almış ama bugün bütün sorunlarıyla bütün çıplaklığıyla sorun şehrin göbeğinde oturmuş duruyor. Zonguldak’ta insanların oturduğu evlerin tapusu yok. CHP’nin çalışmalarına kim katkı verirse gerek parti içi gerek parti dışı kim varsa çalışmasını ortaya koymak isterse kapılarımız açıktır. Kaldı ki Hasan Bey CHP’de çok uzun yıllar görev yapmış biri. Kendisine bu duyarlılığından ötürü teşekkür ederim.” dedi.

“ZONGULDAK’TA SORUN, KÖMÜR VE MÜLKİYET”

Devlet Eski Bakanı Hasan Gemici, diğer illerin mülkiyet sorunu konusunda adım attığını, Zonguldak’ta ise tersi yaşandığını belirterek, mülkiyet sorununa dikkat çekti.  Urfa Viranşehir’de mülkiyet sorununun çözümü için kanun çıkarılacağını hatırlatan Gemici, “Geçtiğimiz hafta internette rastladığım bir haber dikkatimi çekti. Haber Urfa Viranşehir’de tapu sorununun çözüleceğini müjdeliyordu. Zonguldak ile ilgili bir bağlantı kurdum. Türkiye’nin başka illerinde gördüğümüz iyileşme adeta Zonguldak’ta tersine yaşanıyor. Zonguldak’ta her anlamda kan kaybı yaşıyoruz. Bana göre bunun iki temel sebebi vardı. Birincisi Zonguldak’ın bir türlü kömüre bağlı ekonomisi, ikincisi Zonguldak’taki mülkiyet sorunudur. Zonguldak’ta bazı istatistikler vermek istiyorum. Özel mülkiyet sadece yüzde 13, geri kalan ya kamu kurumlarına ait, ya maliye, ya TTK’ya ait. Bir şehri düşünün o şehrin sadece yüzde 13’nü kullanıyor. Şimdi böyle bir yapı içerisinde gelişme, kalkınma bekleyemezsiniz.

 “TAPUSU OLMAYAN ARSA ÜZERİNDE YATIRIM YAPILAMAZ”

Zonguldak’ın önünü tıkayan genel meselelerden birisi mülkiyet meselesidir. Zonguldak’ta 20 bine yakın yapı var. Bu yapıların ancak 10 bininin tapusu var. Yarısı kaçak ya da gecekondu pozisyonunda, bunda vatandaş kabahatli değil. İstanbul’da olduğu gibi bir yerden gelip de gecekondu yapmamış.
Yıllardır burada yaşamış dedelerinden kalmış yerlere evini yapmış. Yıllarca kullandıkları yerin tapusunu Zonguldak’ta alamıyorlar. Zonguldak’taki bu mülkiyet sorunlarıyla alakalı benden önce Veysel Atasoy, 1986 yılında kanun çıkartmış. Daha sonra ben Bakan oldum, Vekil oldum. Konuyu araştırdım. Kanun çıkarttım. Aradan 12 sene geçmiş yine hala aynı noktadayız. Bu konunun altını kalın çizgilerle çizmezsek Zonguldak’ın temel bir sorunu diye ortaya koymazsak bir 10 sene daha geçer yine aynı noktada oluruz.

“VİRANŞEHİR’DE KANUN ÇIKACAK”

İnsanların üzerine bina yaptıkları arsaların tapuları kendilerine verilecek. Ben de diyorum ki; orada çalışma olacaksa Zonguldak da yer alsın ve ikincisi Zonguldak bu konuyu tartışsın. Genel seçimler
öncesinde her siyasi partinin öne alması gereken bir konudur. Ben bu basın toplantısını bu amaçla yapıyorum. İktidar partisinin Milletvekilleri, il yöneticileri, Valimiz olmak üzere tüm herkesten bu konuyu genel seçimler öncesinde ele alıp tartışılmalarını istiyorum. Ayrıca ben Viranşehir’deki o haberi de fotokopi olarak koydum. 1963 yılında İmar İskan Bakanlığı Zonguldak’la ilgili belgeler
hazırlıyor. Mülkiyet sorununun karmaşık olduğunu ve çözülmesi gerektiğini söylüyor.” şeklinde konuştu.

Haber: Nermin AKKAYA