Genel olarak anne babaların isteği, çocuklarının mutlu, başarılı bireyler olmasıdır. Bireyin mutlu, başarılı olabilmesi içinde sahip olması gereken en önemli özelliklerden birisi de sorumluluklarının bilincinde olmasıdır.

    Sorumluluk sahibi bireyler, yapmaları gerekenlerin bilincindedir, hatalarının farkında olurlar ve başkalarını suçlamaktansa ney,i neden yanlış yaptığını sorgular, davranışlarının sonuçlarına katlanmayı bilirler ve başkalarının da haklarını korurlar.

       Bu erdemlere sahip insanlar, için başarı çok da zor olmaz ama en önemlisi de kendisine, ailesine, yakın çevresine, içinde bulunduğu topluma karşı sorumluklarının farkında olan bir birey olarak kendi iç dünyalarındaki dengeyi buldukları için de huzurlu ve mutlu olurlar.

     Peki, sorumluluk sahibi çocuk yetiştirmek için neler yapılabilir?

     Öncelikli olarak, bu konuda da en önemli görev ailenidir. Sorumluluk bilinci, bir anda oluşmaz, çocuk bir anda sorumluluklarının farkına varıp, sahip çıkmaya da başlayamaz. Sorumluluk bilinci, çocuklara aşamalı olarak, hayatın içinde yaşarak, yaparak, deneyimleyerek kazandırılır.

  Yaşına uygun olarak verilen sorumluluklarla çocukların gelişim alanlarını destekleyebilirsiniz. Aslında çocuğunuza ufak ufak görevler vererek onları yormuş değil tam aksine, gelişimlerini desteklemiş oluyorsunuz.  Örneğin; 2-3 yaşındaki bir çocuk oyuncaklarını toplayarak, yemeğini kendisi yemeye çalışarak, 4-5 yaşındaki bir çocuk kıyafetlerini kirli sepetine atarak, masanın hazırlanmasına yardım ederek, 6 yaşındaki bir çocuk da ayakkabılarını kendi giyip çıkartarak hiçbir şey kaybetmez. Tam aksine kendine olan güveni artar, motor becerileri desteklenir, başarma hissini tadar.

      Çocukların yapabilecekleri becerileri, çocuklara fırsat vermeyerek ellerinden alırsak, ilerleyen zamanlarda yapmak istemeleri, öğrenmeleri çok daha zor olacaktır.  Bu durumda da çocuklarımıza iyilik değil, kötülük yapmış oluruz.

     Yaşı kaç olursa olsun, sabırlı, kararlı ve tutarlı olmaya çalışırak, çocuğunuza sorumluluk vermeye başlayabilirsiniz. Önce kendine ait sorumluluklar, sonra aile içerisinde sorumluluklar verebilirsiniz. Ertelemeyin…

     Çocukları hayata hazırlayabilmenin yolu, onlara geç kalmamaktan geçer.

   Çocuklarınıza geç kalmamanız temennisiyle;

   Sevgi ve saygılarımla;

  Sultan UNCU

 [email protected]