Gazeteciler gününde gazetecilere konuşma hakkı tanımayı unuttular…

AK PARTİDEN BASIN MENSUPLARINA KAHVALTI

 

Basın mensuplarına “Bu gün siz dinlenin röportajları biz yapalım” diyen AKP İlçe Başkanı Mustafa Çağlayan’ın uzattığı mikrofonla sorduğu ”Siyasetçi olmasaydınız ne olmak isterdiniz” sorusuna İl Başkanı Zeki Tosun “siyasetçi olmazdım” yanıtını verince salon yıkıldı

 

Ak Parti tarafından 10 Ocak çalışan Gazeteciler günü nedeniyle Zonguldak’ta görev yapan basın mensuplarına Camlı Köşk’te kahvaltı düzenlendi. Kahvaltıya, Ak Parti İl Başkanı Zeki Tosun, İlçe Başkanı Mustafa Çağlayan, Basın İlan Kurumu Şube Müdürü Ali Nuhoğlu, Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Derya Akbıyık, Karaelmas Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Sav ve basın mensupları katıldı. Kahvaltı sonrasında eline mikrofonu alan Ak parti İlçe Başkanı Mustafa Çağlayan basın mensuplarına’’ bugün gazeteciler bayramı, yani sizin gününüz. Bugün sizler kahvaltınızı yapın röportajı biz yapalım. İlk sorumuz eğer gazeteci olmasaydınız ne yapardınız? Sorusu olsun’’dedi. İl Başkanı Zekİ Tosun’a  da mikrofonu uzatan Çağlayan, ‘Eğer siyasetçi olmasaydınız ne iş yapardınız?’ Diye sordu. Başkan Tosun,’’Ben siyaset yapmak istemezdim’’diye cevap verdi.

Nuhoğlu; ‘’Şartlar iyi değil’’

Basın İlan Kurumu Şube Müdürü Ali Nuhoğlu, yerel basının şartlarının iyi olmadığını söyleyerek, ‘’Bugün sizin gününüz. 1961 yılında devletimizin sizler için almış olduğu kararlar vesilesiyle gelişen olayların sonucunda Türkiye’mize özel, 10 Ocak günü Çalışan Gazeteciler günü ilan edildi. Tabi ki şartlar iyi değil. Siz özveri ile mesai kavramı gözetmeden çalışıyorsunuz. Geceniz gündüzünüz yok. Hem Zonguldaklı vatandaşlarımızı bilinçlendiriyorsunuz hem de idarecileri bir anlamda denetliyorsunuz. Çok özel bir kamu hizmetiniz var. Gerçekten bu anlamda özel insanlarsınız. Benim bütün dileğim hm şahsi olarak hem de basın ilan kurumu müdürü olarak şartlarınızın bugünden daha iyi olmasıdır. Daha iyi şartlarda mesleği daha iyi bir aşkla icra etmenizdir’’dedi.

Çağlayan; ‘Darbe girişiminin püskürtülmesinde basının emeği çok büyük’’

Ak Parti İlçe Başkanı Mustafa Çağlayan, 15 Temmuz darbe girişiminin püskürtülmesinde basının emeğinin büyük olduğunu söyleyerek, ‘’Türk basını tarihi görevlerden birini ise 15 Temmuz hain darbe girişiminde demokrasi ve milletten tavır alarak göstermiştir. Cumhur Başkanımız sayın Recep Tayip Erdoğan face time üzerinden CNN Türke bağlanarak halkımızı meydanlara davet etmesi akabinde hain gelişimi özellikle halk eliyle püskürtülmesinde Türk basının payı büyüktür. Daha önce ki darbe girişimlerinde bir gece manşet değiştirenlerin nazaran basının bu duruşu Gazetecilik ve Televizyonculuğun ilerleme ve gelişim gösterdiğini gözler önüne sermiştir’’şeklinde konuştu.

‘’Basının daha iyi şartlarda görev yapabilmesi için resmi ilan gelirleri arttırılarak basın sitesi inşaatına başladık’’

Zonguldak’ta ki basının daha iyi şartlarda görev yapabilmesi için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Çağlayan, ‘’16 yıllık Ak Parti döneminde siz basın mensuplarının ve özellikle yerel basının haklarının korunması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi sosyal haklarının korunması konusunda önemli görevler üstlendik. Yerel basının en önemli kaynaklarından olan resmi ilanlar konusunda sizlerin taleplerini de dikkate alarak basin ilan kurumu tarafından ilan gelirlerinin arttırılması için önemli çalışmalar yapılmıştır. Yerel basına destekler ve katkılar sağlanmıştır. İncivez mahallesinde basın sitesi çalışmaları başkanlığımıza bağlı Toki eli ile yürütülmektedir. Zonguldak Gazetecileri Cemiyeti ve Ak Parti girişimleri sonucunda basımız 3+1 ve 2+1 evlerine yakın zamanda kavuşması için çalışmalar başlatılmıştır’’dedi.

Tosun; ‘’Basının daha iyi şartlarda görev yapabilmesi için gerekli çalışmaları yapıyoruz’’

AKP il Başkanı Zeki Tosun da kahvaltıda bir konuşma yaparak şöyle dedi:

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısı ile Merkez ilçe başkanlığımızın düzenlediği, bu kahvaltı programında sizlerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duydum.

10 Ocak 1961 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren 212 Sayılı Kanunla Gazetecilik Özlük Hakları İyileştirilmiş, ve çalışan gazetecilere önemli haklar sağlanmıştır.Bu bağlamda 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü anılmayı başlanmış ve Çalışan Gazeteciler günü olarak her yıl kutlanmaktadır.

İletişim teknolojisinin gelişmesiyle birlikte toplumların aydınlanmasında, önemli bir rol üstlenen basın, internet medyası ve sosyal medya ile yelpazesini genişletmiş, tek yönlü bilgi paylaşımından, çift taraflı ve eş zamanlı bilgi paylaşımına ulaşmıştır. Kamuoyunun bilgilendirilmesinde doğru ve güvenilir haber yapma, objektif olma, özel hayata ve kişilik haklarına saygı gibi değerleri içerisinde barındıran bir mesleği icra eden gazeteci arkadaşlarımız, aynı zamanda vatandaşla Devlet arasında köprü görevi görmektedir.

Basın, bilgi paylaşımının, halkı bilgilendirmenin ve demokrasinin en önemli araçlarından biridir. Halkın gerçekleri öğrenmesinde ve düşüncelerini ifade etmesinde etkili bir araçtır. Bu yönüyle basın, kamu görevi ifa etmekte, halkın meselelerini duyurarak kamuoyu oluşmasına katkıda bulunmaktadır.  

Basın ve ifade özgürlüğünün yanı sıra halkın haber alma hakkının korunması da demokrasinin işlerliği açısından hayati öneme sahiptir. Hiç şüphesiz, ulusal ve yerel medyada görev yapan basın çalışanlarımız, mesleklerinin tüm zorluklarına rağmen, kamuoyunu bilgilendirmek için ciddi fedakarlıklarla görevlerini ifa etmektedirler.

Yakın tarihimizde, bilhassa demokrasimizin kesintiye uğradığı, vesayetin ağır biçimde hissedildiği dönemlerde, birçok gazeteci maalesef büyük baskılara maruz kalmış, mağdur edilmiş, hayatını yitirmiştir.

Bu gün sadece gazetecilik mesleğinin mensupları açısından değil, onların açtıkları pencereden dünyayı takip eden vatandaşlar açısından da son derece anlamlıdır.  İlkeli ve tarafsız yayın adına emek veren basın çalışanları, toplumu bilgilendirmek adına önemli bir görevi üstlenmektedir. Toplumumuzun ortak sesi olan basın çalışanlarımız kamuoyunun da vicdanını temsil etmektedir.  Halkın bilinçlenmesi huzur ve güven ortamının güçlenmesinde önemli bir görev üstlenen basın çalışanları, bu görevlerini farklı görüş ve düşünceleri objektif ve tarafsız yayın anlayışıyla yerine getirmektedirler. 

Basın çalışanları bu görevleriyle çok sesliliğe katkı sağlamakla birlikte aynı zamanda demokrasinin sağlıklı işlemesinde de önemli bir rol üstlenmektedirler. Yine basın çalışanları, adalet ve düşünce özgürlüğünün sağlanmasında da etkili bir konuma sahiptirler.

Üstlendikleri görevleri itibarıyla kamusal denetim işlevi de gören gazeteciler, ekonomiden siyasete, kültürden edebiyata, spordan sanata kadar hayatın her alanından bizleri haber sahibi yaparak, mesleklerinin değerini de kendileri fark ettirmektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle sizlerin şahsında tüm Basın çalışanlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününü en içten duygularımla bir kez daha kutlar, hakkın rahmetine kavuşmuş olan ve görev sırasında hayatını kaybetmiş olan tüm basın şehitlerimize Yüce Allah’tan Rahmet diliyor, hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum.

Gazetecilere söz verilmedi

AKP’nin düzenlediği toplantıda her kes konuştu ama he nedense gazeteciler gününde gazetecilere söz verilmedi. Kahvaltıya katılan gazeteciler AKP’nin konukseverliğinden memnun kaldıklarını ama en azından cemiyet ve dernek başkanlarına da bir konuşma hakkı tanınmasından yana oldukları şeklindeki görüşlerini dile getirdiler.

Emre Can BAYRAM