Son maratonunu (Cahide)sine kavuşmak için koşacak

Çok yaşa Safder Baba 

Maratonun ihtiyar delikanlısı Safder Kartoğlu,88 yaşına girdi. Kartoğlu doğum gününü, doğduğu yer olan Devrek’te, beş kilometre koşarak kutladı. Pazar günü Bostandüzü mevkiinden başlayan koşu Devrek Cumhuriyet Alanında son buldu. Burada Şef Süreyya Akkaş yönetimindeki Devrek bandosu ve Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci tarafından karşılanan ihtiyar delikanlıya İstanbul Masterleri kulübünden Ali Uzundilli, Sevil Uzundilli, AKUT’tan Gülseren Yıldız, Maratonist grubundan Firuzan Ünal ve Olcayto Ünal’ın yanı sıra Devrekli Emekli Öğretmen Emin Tatbul da eşlik etti. Oldukça duygulu anların yaşandığı karşılamaya vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.

YAZMA DÜŞÜNÜ KURACAĞIM BİR KAHRAMANDIR DEDEM

Daha sonra Devrek Kültür Derneği tarafından Devrek Belediyesinin katkılarıyla Çınar Otel’de yapılan yaş günü kutlamasına geçildi. Dernek Başkanı Semra Taşkaya ve Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci’nin birer konuşma yaptığı kutlamada, rahatsızlığı nedeniyle Devrek’e gelemeyen kızı Can Kartoğlu ile torunu Can Gürses’in gönderdiği kutlama mesajları da okundu. Torun Gürses’in "Safder Kartoğlu her şeyin ötesinde benim dedemdir. Baksanıza, baştan ayağa bir edebiyat şaheseridir! Kendisi; işi gücü, varı yoğu, eli yüzü edebiyat olan torununun, benim hayatımdaki edebiyata en benzeyen şeydir. Ona İngiltere'den yazdığım mektuplarımdan birinde, ‘”şiir gözlü”’ diye hitap etmiştim. Bugün dedemin yalnızca şiir gözlü olmadığını; en can alıcısından bir şiir, en kıyağından bir öykü, en hayat dolusundan bir roman olduğunu görüyorum. Yazma düşünü kuracağım bir kahramandır dedem. Kim bilir belki de her kahramanımın özüdür onun saf ve mavi güzelliği. Sizlerden önce, benim kahramanımdır dedem. Dedeme ve Gezi direnişinde canlarından edilen masumlara ithaf ettiğim romanım, Kırık Beyaz'ın yoğun hazırlığı sebebiyle orada, bugün en olmak istediğim yerde olamıyorum. Sizden rica etsem kahramanımı bir de benim için alkışlar mısınız?”” şeklindeki mesajı yoğun alkışlarla karşılandı.

EN BÜYÜK DÜŞÜM NEW YORK CİTY MARATONU

Son olarak söz alan Safder Kartoğlu uzun bir konuşma yaparak katılımcılara teşekkür etti. Şiirlerle süslediği konuşmasında yaşamının bir özetini yapan Kartoğlu, en büyük hedefinin 93 yaşında gireceği 2019 yılında, maratonun Kâbe’si olarak nitelediği New York City maratonunda koşup, maratonu bitiren en yaşlı koşucu olarak tarihe geçmek olduğunu söyledi. Olanaksızlıklar nedeniyle Antarktika maratonuna katılamadığı için tüm anakaralarda koşan en yaşlı maratoncu unvanını kaybetmesinden yakınan Kartoğlu ‘nun “”Son maratonumu, sevenlerimin omuzu üzerinde Cahide’me ebedi olarak kavuşmak için yapacağım”” şeklindeki sözleri salonda bulunanların duygulanmasına neden oldu.  Kutlama yaş günü pastasının kesilmesiyle son buldu.

(Haber: Mete Arif Tokmak Fotoğraflar: Şenay Koca)