Geçtiğimiz 2016 yılında Türkiye tarihinde ilk kez kurulan Curling Federasyonu,  ülkede curling sporunu tanıtmak, sevdirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla bir proje çalışması başlattı. Türkiye’de bu sporun tanıtımı için kolları sıvayan Curling Federasyonu Başkanı Kenan Şebin ve yönetimi, proje kapsamında 9 şehre  curling salonu açmak için talimat verdi. Gençlik ve Spor Bakanlığının da onayından geçen  ve aralarında Zonguldak’ın yer aldığı  9 pilot ilde  faaliyete geçecek bu proje kapsamında Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ahmet Karayılmaz, haberi kamuoyuyla paylaştı.

ZONGULDAK’TA 30’A YAKIN LİSANSLI SPORCU VAR
Zonguldak,  Curling Federasyonu ve Gençlik ve Spor Bakanlığının girişimleri sonucu,  gençlerin curling sporunu yapabileceği salona kavuşacak. Buz sporları branşında yer alan curlingde 30’a yakın lisanslı sporcunun yer aldığı Zonguldak’ta  ayrıca altyapının oluşması sağlanacak.  

KAPALI TRİBÜNÜN ALTINA YAPILACAK
Zonguldak Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ahmet Karayılmaz,  projenin görsellerini kamuoyuyla paylaştı.   Modernizasyon çalışmaları kapsamında Karaelmas Kemal Köksal Stadı’na yapılan kapalı tribünlerin altına düşünülen  curling salonu Ağustos ayının ilk haftasında açılacak.

Eren ARSLANYILMAZ

 

Curling nedir?

Önceden belirlenerek sabitlenmiş ölçülerdeki buz bir pistte (rink), granitten yapılmış kendine özel şekli olan silindir formlu ve bu taşın üzerinde, taşıma ve fırlatma amaçlı sapı bulunan, fırlatıp kaydırılarak atılan, hedefin merkezine en yakın yerde durdurabilmeyi amaçlayan oyundur.

Curling Tarihçesi

Bu oyunun tarihi çok eskidir. İskoçya'da icat edildiği söylenmektedir. Bahsedilen tarihlerde İskoç köylüleri tarafından buz üzerinde taşlarla oynanan bir oyun olduğu iddiası vardır. Bu iddiaya ait kayıtlara da rastlanmıştır. Örneğin 1565 tarihli bir resimde Flaman köylülerin Körling oynadıkları görülmektedir. Yine İskoçya'da, 1541 yılında bir körling yarışması yapıldığına dair kayıtlar vardır. İlk olarak 1924 Kış Olimpiyatlarında olimpik spor olarak yerini almış olan bu spor, 1998 Kış Olimpiyatlarını takiben genel olimpiyatlara da alınarak resmi olimpik spor hüviyetini kazanmıştır.

Curling Sahası; Rink
Bir Körling Rinkinin boyu 42m, eni ise 4.3m olarak belirlenmiştir. İki ucunda iç içe iki halkadan oluşan ve bu pistin iki ucunda bulunan hedeflere EV denir. Bu evlerin, yani dairelerin çapı 3.66m'dir. Bu evlerin önünde 6.4m uzaklıktaki oyun hattına HOG denilir.

Rinkin ve evlerin ortasında TEE hattı uzanmaktadır (tee line). Hedef, evlerin tam orta noktasından geçen ve Rinki enine kesen, merkezi çizgiler (center lines) ile Tee hattı, hedef evlerini 4 eşit parçaya bölmektedir. Bu çizgilerin hedef evindeki kesiştikleri tam orta noktası Button'u (düğme) oluşturmaktadır.

İç içe daire şeklindeki evden geçen bu çizgiler hedefe fırlatılan taşların merkeze olan yakınlığını tayin ederler. En dışarıdaki çemberin dışında kalan taşlar oyun dışıdır. Puana yönelik skor üretmezler. Butondan 3.66m ileride merkezi çizgiye paralel çizginin ortasında HACK (çentik) bulunur. Hack'ler, taşları fırlatma sırasında ayakları sabitleyerek itiş desteği sağlamaya yararlar. Rinklerin her iki ucunda 7.6cm uzunluğunda kauçuktan yapılmış Hack'ler bulunur. Hareketli Hack'ler de kullanılmaktadır.