Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO) Başkanı Metin Demir, Filyos Projesi'nin Zonguldak'ın geriye gidişini durduracak ve çıkışa geçirecek proje olduğunu söyledi.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO) Başkanı Metin Demir, Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti'nin (ZGC) düzenlediği Editör Masası'na konuk oldu.

ZTSO Başkanı Metin Demir, MAKZON, Filyos Projesi, sektörel çeşitlilik, turizmin geliştirilmesi, gibi çok ilimizi yakından ilgilendiren projelerde gelinin son durum hakkında bilgiler verdi ve gazetecilerin soruların cevaplandırdı.

ZGC Başkanı Derya Akbıyık ilk olarak yaptığı konuşmada, "Başkanımız Metin Demir'e hoş geldiniz diyoruz. Başkanımız son 6 yılın değerlendirmesini yapacak bizlere. Çalışmalar ve teşvikler hakkında bilgi verecek" dedi.

ZTSO Başkanı Metin Demir'de; "Editör Masası'nın konuğu olmaktan çok büyük mutluluk duydum. Oda Başkanlığında 5 yılımı tamamladım, 6'ncı yıla girdik. Sahada zaman zaman birbirinden kopuk gibi görünüyor yaptığımız çalışmalar ama bunların fikirsel arka planları var. Zonguldak'ın geriye gittiğinden şikayet ediyoruz hep, insanların ekmeğini kazanmak için göç ettiği Zonguldak, şimdilerde başka memleketlere gitmeye başladı." dedi.

Projeler hakkında konuşan Demir; " Şu ana kadar Zonguldak'ta 40'a yakın proje hazırlandığını belirten ZTSO başkan metin demir, " Bu 40 ayrı yerde 40 ayrı proje gibi görünüyor gibi olabilir ama hepsinin alt yapısı var, hepsi birbirine bağlantılı projelerdir.

Ana projelerimizden en büyüğü belki de Filyos Projesi. Bunu yakından takip etmeye ve insanımızı haberdar etmeye özen gösteriyoruz. Liman projesinde sona gelindi. İnşallah bu yılın sonu itibariyle bitmiş olacak." ifadesini kullandı.

Demir, konuyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü; "Burada lojistik merkezin planlanması gerektiğini bakanlıklarımıza ilettik. Raporumuz gelecek ay itibariyle tamamlanmış olacak. Deniz, hava ve kara yolunu birleştirmiş olacak Lojistik Merkezimiz Zonguldak için katma değer olacak diye düşünüyoruz.

 

ZONGULDAK-FİLYOS PROJESİ İLE ZONGULDAK GERİYE GİDİŞİ ÇIKIŞA ÇEVİRECEK

Filyos projesi ile birlikte Zonguldak'ın geriye gidişini durarak çıkışa geçeceğini belirten ZTSO Başkan Metin Demir sözlerine şu şekilde devam etti:

"Zonguldak'ın geriye gitti. Eskiden ekmek kazanmak için Zonguldak'a gelenler şimdi tam tersi ekmek bulmak için Zonguldak'tan gidiyorlar. Zonguldak araştırmalarda 2017 sıralamasında 28. sıraya geriledi fakat daha önceki istatistiklerde en kötü sıralamamız 10.sıradaydı. Son istatistiklerde ise 28. sıraya geriledik maalesef.  Zonguldak-Filyos projesi ile bu geriye gidişi çıkışa çevirecektir"

Şu anda en önemli projemiz olan Filyos Limanı'nı yüzde 80'in tamamlandı. Yani sona gelindi. Liman projesinden hiç bir şekilde taviz verilmedi. 2010 yılında 25 milyon tonluk limanımız faaliyet geçecek. Endüstri bölgesinin zemin, yol, su, elektrik, doğalgaz alt yapı çalışmaların Tosyalı holding üstlendi. 7590 milyon lira civarında alt yapı çalışmamsı yapıldı.

Endüstri bölgesinde Tosyalı Holding'inde fabrika planları var. Türkiye ve yurt dışından çok sayıda talep var. Filyos'tan beklentilerimiz büyük.

Serbest bölge konusuna gelince tartışılma aşamasında öneriler var. 25 Milyon tonluk liman 6 bin dönümlük sanayi bölgesiyle organize ve planlı bir şekilde yürütülüyor.

Zonguldak Lojistik Merkezi projesinde BAKKA ile birlikte çalışıyoruz. Zonguldak Lojistik Merkezi ile birlikte Filyos Zonguldak'ın geri gidiş hikayesini ileriye gidiş olarak değiştirecek. BAKKA ile birlikte başarılı ve koordineli bir şekilde çalışıyoruz. BAKKA bizim için başarılı bir bölge planı hazırladı."

 

MAKZON ÇELİK KÜMELENMESİNİN BİR MEYVESİDİR

Bölgede tamamlanması gereken eksiklikler hakkında bilgi veren Zonguldak TSO Başkanı Metin Demir, "Birincisi; verimlilik problemi demir çelik ve kömürde eskisi gibi verimli değiliz. Mevcut sektörlerde rekabeti artırıp güçlendireceğiz. Kardemir ve Erdemir’e çelik kümelenmesi çalışmasında roller biçildi. Çelik kümelenmesi sonucunda MAKSON için çalışmaya başladık. MAKZON çelik kümelenmesini meyvesidir. MAKZON Projesi'ni Zonguldak için çok önemlidir. Zonguldak'ın endüstriyel altyapısına, üretim kültüründe denk bugünkü dünyada iş yapacak, katma değer üretecek bir proje. Burada 65 dolayında bir fabrika, atölye, işletme olacağını düşünüyoruz. MAKZON için dernek kuruldu. Şu anda arsa üzerinde imar düzenlemesi yapılıyor. Sanıyorum önümüzdeki ay Zonguldak belediye meclisine gelir diye tahmin ediyoruz. İstihdam oluşturacak bir proje. Çevreyi kirletmeyecek bir proje" dedi.

 

SERACILIK OSB 2021'DE HAYATA GEÇİYOR

Seracılık OSB hakkında bilgi veren TSO Başkan Metin Demir, "Seracılık OSB ve başka alanlarda önemli çalışmalarımız var. Projeler yolunda gidiyor. Seracılık OSB için yatırımcılar talepte bulunuyor. Bunlar için alanlar belirleniyor. 2021'de seracılık OSB hayata geçirilecek." şeklinde konuştu.

 

ONBİNLERCE TURİSTİ ZONGULDAK'A GETİRMEYİ HEDEFLİYORUZ

Kömüre giden yol projesiyle birlikte önümüzdeki yıldan itibaren Zonguldak'a iç Anadolu'dan on binlerce turisti getirmeyi planladıklarını belirten Demir, şunları söyledi:

"Zonguldak'ın turizm potansiyeli var. Endüstriyel mirasımız var. İlk önce sanayi yatırımları burada yapıldı. Adını anmadan geçemeyeceğim Ekrem Murat Zaman ile birlikte Üzülmez Küttür sanayi Projesinde çalıştık. kendisini bize çok büyük katkıları oldu. Kendisinden aldığımız raporları BAKKA ile projelendirdik. 20 milyon TL'lik bütçe hayata geçiyor. Türkiye'de 4-5 yıldır demiryolu turizmi revaçta. Zonguldak'ında demiryolu potansiyeli var. Zonguldak'ta kömüre giden demiryolu turları düzenleyeceğiz. Projelerimiz büyük ilgi görüyor çalışma aşamasında. On binlerce turisti bu projeyle Zonguldak'a getirmeyi planlıyoruz.

Hafta sonu paketi olarak yani cuma akşamı Ankara'dan çıkacak pazar akşamı tekrar güzelliklerini göreceğiz. Görüşmelerimiz devam ediyor. Kömüre giden yol paketiyle birlikte iç Anadolu'dan bölgemizde turistleri getirmeyi hedefliyoruz. Otellerimiz buna hazır ve yeterli yatak sayımız var.

 

DANAAĞZI TABİAT PARKI PROJESİ

Zonguldak Danaağzı Tabiat Parkı projesi Doğal Varlıkları koruma kurulu tarafından neredeyse onaylanmak üzere. Danaağzı'nda tabiat parkı yapmak istiyoruz."

 

ZONGULDAK-FİLYOS KARAYOLU BAĞLANTISININ YAPILMASI ELZEMDİR

Filyos projesinin çok önemli olduğunu ancak projenin hayat geçtiğinde Zonguldak ile Filyos arasında ulaşımın kesinlikle ağlanması gerektiğini belirten ZTSO başkan Metin Demir, "Filyos Zonguldak karayolunun kesinlikle yapılması lazım. Bu yol ciddi sayıda ve uzunlukta tünel köprü içeriyor. Yaklaşık 1 milyar küsür milyon TL civarında bir bedelden bahsediliyor. Yani Zonguldak'ı Filyos'a sahilden bağlamak için 1.3 milyon tl para lazım.  Ancak baktığımızda gözümüzü korkutacak bir rakam değil bu. Büyük bir devletiz, ne dağlar delindi ne yolar, ne köprüler yapıldı. Filyos-Zonguldak yolu mu yapılmayacak. Yani 2021 yılında liman devreye girdiğinde endüstri bölgesindeki faaliyetler başladığında buna Zonguldak olarak hazır olmamız lazım." ifadesini kullandı.

 

ZONGULDAK'TA YAŞAM KALİTESİNİN ARTMASI İÇİN BELEDİYELERİN YAPTIĞI PROJELER ÇOK ÖNEMLİ

Zonguldak'ta insanların yaşam kalitesini artırılması için belediyeler tarafından yapılan ve yapılacak olan projelerin çok önem arz etiğini belirten ZTSO Başkanı Metin Demir, "Zonguldak Merkezde, Kozlu'da önemli projeler hayata geçirildi. Son yıllarda Kozlu'da Ali Bektaş başkanımızın sahil düzenlemesi, devamında ve millet bahçesi yapılması gibi. Zonguldak'ta sahil düzenlemesi ve yapılacak olan lavvuar alanı ve vs projeler yapılacak. Kentin yaşam kalitesini arttırmak adına bu projeler önemli" şeklinde konuştu.

 

ZONGULDAK'TA SEKTÖREL ÇEŞİTLİLİĞİ SAĞLAMAK İSTİYORUZ

ZTSO Başkanı Metin Demir, "Zonguldak'ta sektörel çeşitliliği sağlamak istiyoruz. Örneğin 69 Ambarları mevkiinde Marangozlar ve mobilya sitesini kurmak istiyoruz. Burada 20 civarında üretici bir araya gelecek ayrıca tanıtım işin mağazalar olacak. Projede güzel gelişmeler var ve inşallah gerçekleşecek" dedi.

 

KALKINMA AJANSLARI YERELE İNSİYATİF VERMEK İÇİN KURULDU

Zonguldak TSO Başkanı Metin Demir, "BAKKA ve diğer kalkınma ajansları Türkiye'de yerele insiyatif verme amacıyla kuruldu. BAKKA'yı finans merkezi olarak değil fizibilite ve araştırma amaçlı olarak görmek gerekiyor." dedi.