CHP Zonguldak örgütü, tüm ilçelerde geçtiğimiz Cumartesi günü, 7 Haziran’da yapılacak milletvekili seçimindeki aday sıralamasını belirlemek için “Eğilim Yoklaması” yaptı. CHP’nin Zonguldak genelinde 10.506 üyesinin bulunduğu, katılımın ise %65-70 civarında olduğu belirtildi.  Bu yüzdeye göre 7.500 civarında üyenin oy kullanarak aday sıralamasını belirledikleri anlaşılıyor. Eğilim yoklamasında üyeler en az iki, en çok dört aday  tercih ettiler.   

            Kullanılan tercih sayısına bakıldığında oylamaya katılan 16 milletvekili aday adayının  19.626 kez tercih edildikleri görülüyor.  Tercih sıralamasına göre de ilk beş aday şöyle sıralanıyor: 1- Şerafettin Turpcu: 3066, 2- Deniz Yavuzyılmaz: 2108, 3- Harun Akın: 2034, 4- Ali İhsan Köktürk: 1987, 5- Yaşar Balcı: 1631 tercih almışlar. Tercih listesinde tek kadın aday Çiğdem Şekerci ise 1136 oyla 9. sırada kendisine yer bulabilmiş.

            Bu listenin 1. sırasındaki Şerafettin Turpçu; Kozlu, Kilimli, Gökçebey’de  1. sıra;  Merkez, Alaplı ve Devrek’te 2. sıra; Ereğli ve Çaycuma’da ise 3. sırada görülüyor.  Tercih listesinin 2. sırasındaki  Deniz Yavuzyılmaz: Kozlu’da 2., Merkez, Alaplı ve Devrek’te 3., Kilimli ve Ereğli’de 4., Çaycuma’da 5., Gökçebey’de 6. sırayı almış. Tercih sırasının 3. olan Harun Akın: Merkez ilçede 1., Kilimli’de 3., Çaycuma’da 4., Gökçebey ve Kozlu’da 5.,Ereğli ve Devrek’te 6., Ereğli’de 9.sırada bulunuyor.

            *****

               Bu ilk iki sıra adaylarını kısa özgeçmişleriyle tanıyalım:

            ŞERAFETTİN TURPÇU:   1955 tarihinde Çaycuma Dereli Köyü’nde doğdu, ilk ve ortaokulu Çatalağzı’nda, liseyi Kilimli Lisesi’nde okudu. 1981’de İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. Üniversite yıllarında öğrenci hareketleri içinde aktif olarak yer aldı. 1976’dan itibaren sosyal ve siyasal etkinliklere ve 1 Mayısları kutlayan yüz binlerin içine coşkuyla katıldı.Gençlik örgütlerinde görev yaptı. 12 Eylül darbesinden sonra sosyal demokrat arayışların ürünü olan SODEP-SHP-CHP çizgisinde yıllarca sorumluluk üstlendi. 2 kez  SHP, 2 kez de CHP il başkanlığına seçimle geldi. SHP’de Parti Meclisi üyeliği yaptı. İnşaat sektöründe  tanınan, güvenilen, bilinen bir şirketi var. Bu sektörde kurduğu aile şirketinde yöneticilik yapıyor .

            DENİZ YAVUZYILMAZ: 1979 Zonguldak doğumlu. Ticaret Lisesi öğretmenlerinden Kadriye ve Ömer Yavuzyılmaz’ın oğlu, Av. Özgür Yavuzyılmaz’ın kardeşi; EKİ ve TKİ Müfettişlerinden Zihni Yavuzyılmaz ile Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Zonguldak Şubesi eski Başkanı Av. Sabri   Yavuzyılmaz’ın ve Drç İdris Yavuzyılmaz’ın yeğenleri oluyor. İlk,orta ve lise öğretimini Zonguldak’ta yaptıktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünü bitirdi.  İyi derece İngilizce, Almanca ve Fransızca biliyor. 2007 yılında Ankara’da “Dole Elektrik” adıyla kendi şirketini kurdu. Kısa sürede geliştirdiği şirketi  yurtiçinde ve yurtdışında  işler alan bir firma haline gelmiş durumda. 

             Deniz Yavuzyılmaz Avrupa Sosyal Politikalar Araştırma Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyeliği, Sosyal Demokrasi Derneği yöneticiliği, Uluslararası Af Örgütü üyeliği yanında aynı zamanda AKUT gönüllüsü olarak da görev yapıyor. Yavuzyılmaz genç yaşlardan itibaren siyasetin içinde. CHP’de Genel Başkana bağlı Proje Ekibi üyeliği, Parti Okulu Eğitmenliği ve çeşitli Siyasi Danışmanlık görevlerini yürütüyor.

            *****

            Neden iki aday üzerinde duruyoruz?. Çünkü 2. sırada “kontenjan” var. Genel Merkez daha önceden duyurduğu bu kontenjan konusunda ne yapacak? Kullanacak mı?  Kulislerde dile getirildiği gibi  Listeyi aynen kabul mu edecek? Kontenjan kullanılırsa 2. sıra 3’e kayacak.  Kontenjan 6 adaydan kimin için kullanılacak? Parti tabanı ve adaylar bunu kabullenecek mi? Genel Merkez kontenjan kullanmaktan vazgeçip, listeyi aynen kabul ederse 3. sıra adayı Harun Akın’a yeni bir umut doğacak. Anlaşılan yeniden düşeceğiz yollara.    

            CHP Zonguldak’ta 3 vekil çıkarabilir mi? İktidarın bu derece yalpaladığı, ülke gerçeklerine tamamen ters politikalarla, uygulamalarla güven yitimine uğradığı bu dönemde çıkaramazsa, hangi dönemde çıkaracak? CHP mutlaka ortak akılla üretilecek ilçe sorunlarına dayalı politikalarla, ortak tutum ve davranışlarla, örgütlü ve disiplinli çalışarak, anlaşılır bir dille herkese ulaşarak, her türlü engeli aşabilecektir. Bize göre de tam vaktidir..

            *****

            Bilindiği gibi “Eğilim Yoklaması” kimsenin beklemediği bir sonuç çıkardı ortaya. Önceden yapılan hesaplar böyle değildi kuşkusuz. Ama Deniz Yavuzyılmaz diye bir “çocuk” çıktı ortaya. Her gittiği yerde sevgi gösterileriyle karşılandı, kendisine açıkça destek sözleri verildi. Gezi Olayları ve Çarşı Grubu’nun  tanınmış isimlerinden Deniz Yavuzyılmaz, her gittiği yere “Denizler”in demokrat-devrimci ruhunu, sesini taşıdı. Yeni bir heyecan ve coşku yarattı. 7 Mart günü de CHP üyeleri, kimsenin beklemediği (bizim de) bir şekilde listede 1. sıraya  Şerafettin Turpçu’yu, 2. sıraya Deniz Yavuzyılmaz’ı yerleştirdi.

            CHP üyeleri bunları,  “CHP’de yeni yüzler” olarak değerlendiriyor. Ama “yeni yüz” olmak, daha çok Deniz Yavuzyılmaz için söylenebilir. Şerafettin Turpçu partide çok uzun yıllardan beri bir çok kez yönetim görevleri üstlendiği için, ayrıca işadamı kimliği ile biliniyor, tanınıyor. Deniz Yavuzyılmaz ise Zonguldak için değil ama, CHP Zonguldak örgütü  için “yeni” sayılabilir.

            Diğer yandan önemli bir olgu da, küskün, oy kullanmaya bile gitmeyen sol kimlikli grupların, özellikle Yavuzyılmaz’ın performansı ile sandığa yönelmesi, sandığa yansıyacak önemli bir  artıdeğer  olacaktır.  Deniz Yavuzyılmaz’ın kimliği ve kişiliği  bu ortamı sağlayacak güçte, bilgide, donanımda görünüyor. Çünkü gerek Şerafettin Turpçu, gerek Deniz Yavuzyılmaz; CHP’de yıllarca süren “sol kimlik-sol söylem” ihtiyacının temsilcileri olarak gönüllerde coşku ve umut yarattılar. Dileriz bu duruşlarını korurlar ve sürdürürler.