Futbol ve hokey branşlarında birçok kez milli olan ve şimdilerde bu bilgi ve birikimini Zonguldak’taki sporun gelişmesi için harcayan 35 yaşındaki Spor Uzmanı Gazel Güven, Arkadaşımız Emre Can BAYRAM’a özel açıklamalarda bulundu.

 

 

Gazel Güven…  2011 yılında yolu Zonguldak’la kesişen ve geçen süre zarfında kentteki sporun gelişimine  katkı sağlayan  35 yaşındaki eski milli sporcu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nde Spor Uzmanı olarak görev yapıyor.  14 yaşından itibaren sporla iç içe olan özellikle futbol ve hokey branşlarında sayısız kez milli olan Gazel Güven, sporla nasıl tanıştığını, millilik kariyeri ve başarılarından tutun, Zonguldak’taki sporun sorunlarına kadar birçok konuda Arkadaşımız Emre Can Bayram’a konuştu.   

 

Futbola Çocuk yaşta başlayan ancak kadın liglerinin kapanmasıyla   futboldan uzaklaşan Gazel Güven, tesadüfen gördüğü bir broşür ile hokey sporu ile tanıştı.  Futbolculuk yıllarında 11 kez ay-yıldızlı formayı giyme başarısı gösteren Gazel,  şans eseri atıldığı hokey branşında ki yeteneğiyle sporcu ve antrenör olarak 51 kez milli takımda görev yaptı. 41’i antrenör olarak 10’u ise sporcu olarak hokeyde milli olan Gazel Güven,  Avrupa’da  ise 2 kez şampiyon oldu.  2007 ve 2009 yılında Keçiören Bağlumspor erkek takımını çalıştıran Gazel,   Avrupa şampiyon kulüpler Kupası’nı hem Ankara’ya hem de ülkemizde getirme başarısı gösterdi.

 

Aslen Ankaralı olan ancak 5 yıldır ikamet ettiği Zonguldak’ta yaşamını sürdüren Gazel Güven’nin Zonguldaklı’dan farkı yok.  İkinci memleketi olarak burada hayatını idame  ettiren  Gazel ile hoş bir söyleşi yaptık. Halkın Sesi’ne konuşan Gazel, kendi yaşantısı ile ilgili  ve Zonguldak’taki sporun sorunları hakkında güzel bir sohbet gerçekleştirdik.

 

“ULAŞIM SORUNU NEDENİYLE HOKEY ANTRENÖRLÜĞÜNÜ BIRAKTIM”

 

“1981 Ankara doğumluyum. Ankara’da Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi Yüksekokulu antrenör bölümünü bitirdim. 2002 yılında antrenörlük hayatına başladım. Spora ilk olarak 14 yaşında futbolla başladım. Futbolda Milli takıma kadar yükseldim ve Gazi Üniversitesinin bayan futbol takımında oynadım. Daha sonra 2003 yılında bayan ligleri kapandı. Kapanınca tabi ki de boş da kaldım.  O sırada şans eseri Hokeyle ilgili bir broşür gördüm. Herhangi bir kimsenin tavsiyesi olmadı ben broşürden yola çıkarak başladım. İlk olarak Hokeyde sporcu olarak başladım ve baktım Hokeyde kimse yok. Böyle bir branş Türkiye’ye yeni gelmiş. Sonra antrenörlük yapmak aklıma geldi. 2008 yılına kadar Hokey antrenörlüğü ve aynı zamanda sporcu olarak da oynadım. Ankara’da bir okulda hocam vardı Keçiören Endüstri Meslek Lisesi eski Beden Eğitimi öğretmenim görev yapıyordu. Yanına gittim yardım istedim ve takım oluşturduk. Erkek takımı ile başladım. O gün bugündür geçen seneye kadar hokey antrenörlüğü yapıyordum. Zonguldak’ta olmam ve sürekli Ankara’ya gitmem zor olduğu için Hokey antrenörlüğünü bırakmak zorunda kaldım. Ama dediğim gibi spor maceram bu şekilde başladı.  Uzun sürelerde futbol oynadım. En son Üniversiat adında bir organizasyonda oynadım. Futbolda hiçbir zaman antrenörlük gibi bir sevdam olmadı sporcuydum sadece. Sporculuğu tattığım yer olarak futbol bende ayrı bir yer bıraktı”

“BAŞARILARIMDA OLDU BAŞARISIZLIKLARIM DA”

 

 

“Antrenör olarak birçok başarılarım oldu. Tabi ki bunun yanında başarısızlıklarım da oldu.  62 kez Uluslar arası müsabakalarda antrenör olarak görev yaptım.  62 kez Milli takımda milliğim var. Tabi ki bunun yanın da 21 kez de sporcu olarak milliliğim var. Bunun 11 tanesi futboldan geriye kalanı ise Hokeyde. Burada ki görevime de atanırken millik ataması ile geldim.

Keçiören Bağlumspor’da antrenörlük yaptığım dönem de kulübüme 2 tane Avrupa kupası getirdim. 2007 ve 2009 yılında Avrupa şampiyon kulüpler Kupası’nı kazandık.  Sonra kulübümü bırakmak zorunda kaldım. Bıraktığım dönem de kulübüm hem bayan hem erkek takımı ile devam ediyordu. Ben bıraktık dan sonra çocuklar yeni antrenörle adapte olamadı. Sonra çocuklar Türkiye’nin değişik kulüplerine dağıldılar. Dolayısıyla Keçiören Bağlumspor erkek takımı kapanmak zorunda kaldı. Şuan bayan takımı halen liglerde devam ediyor. Ben bırakırken en son Avrupa kupasına gitmeye hak kazandık ve ben o şekilde bıraktım. Zonguldak’tan Ankara’ya gidip gelmek zor olduğu için hokey antrenörlüğünü bırakmak zorunda kaldım. Şimdi Zonguldak Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünde spor uzmanı olarak görev yapıyorum”

 

“TÜRKİYE’NİN GENELİNDE OLDUĞU GİBİ BURADA DA SORUN TESİS”

“Zonguldak’ta spora ilgi var. Ama Zonguldak’ın bir sürü eksiği var. Sporcu belirli bir seviyeye geldikten sonra sporcuyu desteklemek gerekiyor. Maddi anlamda sporcuya katkı vermek gerekiyor. Kulübün yönetimi sağlam olması gerekir. Bakıldığında Zonguldak Kömürspor sadece kendini futbola vermiş bir takım. Zonguldak Kömürspor’un durumu da ortada başkanın bir sürü haberini okuyoruz ve durumları belli. Maddi anlamda Zonguldak’ta spora destek yok. Desteğin olmadığı yerde sen zaten bir şey yapamazsın. Üstünü hayal edemiyorsun sadece sporcu yetiştirmekle kalıyorsun. Daha üst yerlerde bu işi yapıyorum değişik yerlerde görev yapıyım deme vitrininiz yok. Türkiye’nin zaten genel sorunu tesis sorunu. Yavaş yavaş el atmaya başladılar ama halen sorun devam ediyor. Site spor salonu inşallah açılırsa Zonguldak biraz nefes alacak. Ama hokeyi biliyorsunuz hokey sitikle oynanan bir sporr. 20 yıldır bu memlekete o salonu bekliyor. O salonu hokeyi sokma şansımız yok.  Su bazlı çimle oynan bir spor hokey o yüzden site spor salonunda oynanma şansı yok. Anca fener sahasında oynatabiliyor hokey. Eğer Spora destek olsaydı Zonguldakspor şimdi ihya olurdu. Zonguldak Kömürspor ayakta durmak da zorlanıyorken bugün hokey, basketbol, hentbol branşı nasıl durabilir ki”

Emre Can BAYRAM

 

***Futboldaki yeteneğiyle milli takıma kadar yükselen Gazel Güven, tesadüfen tanıştığı  hokeyde sporculuk yaşantısındaki başarısını antrenörlük kariyerinde de sürdürdü

*** Hem sporcu hem de antrenör olarak millikleri bulunan Gazel Güven bunun  yanı sıra Avrupa Kupası başarısıyla kariyerinde zirve yaptı