Zonguldak Valiliği’nde Karaelmas Kemal Köksal Stadı ile ilgili olarak Valilik binasında  bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya, Zonguldak İl Emniyet Müdürü  Osman Ak, Gençlik  Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Uğur Akdeniz, Şube Müdürü İbrahim Açıkgöz, Zonguldak Kömürspor yöneticisi Şükrü Öztürk  katıldı.  Emniyet müdürlüğü tarafından  Slayt gösteriler ile durum raporu spor kamuoyuna  ile paylaşıldı.  Toplantıda,  tüm riskleri barından

Karaelmas Kemal Köksal Stadı’nın yeni sezonda Zonguldak Kömürspor’un maçlarına ev sahipliği yapamayacağı açıklandı.

EMNİYET MÜDÜRÜ AK: “STADYUM BU HALİYLE, FACİAYA DAVETİYE ÇIKARMAKTIR”

Zonguldak Emniyet Müdürü Osman Ak,  stat ile ilgili spor kamuoyunda eksik yada yanlış bilgiler olduğunu, bu toplantıyı yapmalarının amacının da tam bilgi vermek olduğunu söyleyerek,

“Spor Güvenliği yasası çerçevesinde stadyumlarla ilgili her yıl durum tespit raporu hazırlanıyor. Bu rapor doğrultusunda güvenlik sertifikası hazırlanıyor. Federasyon bu sertifikalara ve raporlara bakarak gerekli izinleri veriyor. Geçtiğimiz sezon Gençlik Spor İl Müdürlüğü, Zonguldak Kömürspor Kulübü ve emniyetin müştereken yaptığı çalışması ve özverisiyle maçlar oynandı. Şuan mevcut durum itibariyle bazı sakıncalı durumlar var. Federasyon güvenlik sertifikası verilmesiyle ilgili istediği 12 madde bulunuyor. Arkadaşlarımızın yaptığı tespitlerle Karaelmas Kemal Köksal Stadyumu sadece 3 koşulu karşılayabilir. Emniyet Müdürlüğü’nün 6222 sayılı sporda şiddetin önlenmesine dair kanun kapsamında İl Emniyet Müdürlüğümü ve z Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğümüzce yapılan denetimlerde: Açık tribün sorunları, kale arkası tribün sorunları, Misafir takım seyirci tribünü sorunları, görünen yapısal sorumlar, Stadyuma ilişkin diğer aksaklıklar ve sorunlar. Stadyumda istenmedik bir hadise olduğunda açık tribün giriş noktası çok dar, sadece iki insan aralığında. Olumsuz bir durum olduğunda bu noktadan 5 bin kişiyi çıkarmak zorunda kalacağız. Bu stadın en facia noktası burası. Şöyle yada böyle olumsuz şekilde olmamı kimse benden beklemesin. Stadyumdaki büyük facialar o ona vurdu kırdıysa olmaz, infial ortamında ezilmelerden olur. Bu stadyum bu haliyle, faciaya davetiye çıkarmaktır. Bizimde burada çabamız, Zonguldak’a  stat yapılmasını sağlamaktır. Bir an önce bu kente yakışır bir Stadyuma kavuşmasını, ideal güzel bir ortamda maç yapması için çalışıyoruz. Gelen Federasyon gözlemcileri olsun, misafir takımın yöneticileri her gelen seyirciye gıpta ediyor. Zonguldak seyircisi seyretmeni usulüne biliyor, mağlup oldukları zamanda olgunluğu gösterebiliyorlar. Bu şehre yakışan olması gerekiyor, bunun için de artık yeni bir stadyum yapılması gerekiyor. Belki yıkmak başlamanın birinci adımıdır. Stadyumda bu şartlarda olumsuz bir durum olduğunda bunun vicdanı sorumluluğunu kim üstlenecek” dedi.

 SPOR MÜDÜRÜ AKDENİZ: “YIKIM ÇALIŞMALARI YAKIN ZAMANDA BAŞLAYACAK”

3 yıl önce başlamaları gereken projeyi hayata geçiremediklerini söyleyen Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Uğur Akdeniz, “. Zonguldak Kömürspor Kulübe’ne stadyumun uygun olmadığını, stadyumu yapmak istediğimizi belirttik. Emniyet ve bakanlık açısından bu süreç riskler getirdi. Ancak Zonguldak Kömürspor’a avantaj sağladığı için katlandık. Sezon içerisinde oynatmama kararları vardı. Zonguldak Kömürspor’un menfaatleri doğrultusunda sezonu tamamlamasını bekledik. Bu yıl tribünleri yapmaya başlamak istiyoruz. İlk planda kapalı tribünden başlayacağız. Kapalı tribün yapılırken ‘maç oynanabilir mi?’ diye soruluyor. Oynanamaz. Çünkü asıl risk açık tribünlerde. Stadyumunun çevresindeki duvarlar yatık durumda. Devrilme risk var. Bize bu stadyumu layık görüyorsunuz söylemleri var. Biz kesinlikle layık görmüyoruz. Burada maç oynanmayacağını söylüyoruz. Zonguldakspor’ın ısrarıyla bu yıla kadar geldik, artık bu şekilde devam etmek istemiyoruz. Kapalı kısmı 3 kişilik tribün yapıldıktan sonra, etap etap oynamaya başlanabilir maçlar. Kapalı tribünü yıktıktan sonra ihaleye çıkartıyoruz. Bu bittikten sonra tribünlerin diğer etapları yapılacak. Altında 10 metrelik atletizm pisti olan, fitnes salonu olan, cafeleri olan tribün yapılacak. Çaycuma, Kilimli, Devrek gibi statlarımız şuan daha güvenli. Bu sahalardan birinci tercih etmesi gerekiyor Zonguldakspor’un. Zonguldakspor’un Stadyum gösterilmesi için yazıyı Kulübe gönderdik” dedi.

Öztürk umutsuz

Zonguldak Kömürspor yönetim kurulu üyesi Şükrü Öztürk, yaşanan gelişmeler üzerine kısa bir yorumda bulundu. Öztürk,  “Şahsı fikrim bu kapalı tribünde yapılmaz.  Bu stadyumda yapılmaz. Süper Lig’de Karabükspor maçlarını oynarken tribünleri yapıldı. Bu sorun Zonguldak’ın sorunu. Emniyet açısından ilçelerdeki stadyumlar güvenli değil” diyerek  stadın umutsuzluğunu dile getirdi.

EMNİYET TARAFINDAN ÇIKARTILAN DEĞERLENDİRME VE SONUÇ:

Kapalı tribünün ve çatısının her an çökebileceği, Açık tribünde bir olay olması veya kriz durumunda müsait olmadığı, böyle bir durumda ezilme ve elim vakalara karşılaşma riskinin yüksek olduğu, fazla iddiasız ve az seyirci gelen müsabakaların çıkışlarında bile şıkışmaların yaşandığı görülmüş, Ayrıca statta seyirci ve sporcu güvenliğini sağlayabilecek fiziki yeterlilik bulunmadığı, Mevcut bina ve tüm eklentilerin zamanın şartların uygun olarak hizmet verebilecek nitelik taşımadığı, mevcut koşullarda, seyirci yoğunluğu sportif müsabakalar için kullanımın uygun olmadığı değerlendirilmektedir.

Eren ARSLANYILMAZ