Konyaspor ile Beşiktaş arasında oynanan Süper Kupa finalinde üzücü hadiseler yaşandı. Samsun’da oynanan maçtaki çirkin görüntüler daha sezon başlamadan  endişe yaratırken, İçişleri Bakanlığı  harekete geçti.  İl Spor Güvenlik Kurulu, İşçileri bakanlığının çağrısıyla Vali Ahmet Çınar başkanlığında toplandı.

TOPLANTIYA YOĞUN İLGİ

Samsundaki üzücü hadiselere devlet el koyarken, konuyla ilgili Zonguldak Valiliği’nde İl Spor Güvenlik Kurulu toplantı gerçekleştirdi. Vali Ahmet Çınar’ın başkanlık yaptığı toplantıya; Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı ile güvenlik amirleri,  Jandarma İl Alay Komutanı Gökhan İnan, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ahmet Karayılmaz, Zonguldak Kömürspor Kulüp Başkanı Süleyman Caner,  İl Sağlık Müdürü Bilal Cin, Amatör Spor Kulüpleri Federasyon Başkanı Kemal Demir, Futbol İl Temsilcisi Metin Malkoç katıldı.

7 Ağustos Pazar günü Samsun Yeni 19 Mayıs Stadı’nda  oynanan Süper Kupa finalinde seyircilerin  sahaya inmesi çirkin görüntülere neden olurken, olası bir faciadan dönüldü. Sahaya atılan yabancı maddelerden tutunda, stada giren kesici aletler ve olaylarla ilgili İçişleri Bakanlığı soruşturma başlattı. Bakanlık bu kapsamda, 81 ilin valilerine çağrıda bulundu.  Bakanlığın bu çağrısıyla birlikte tüm valiliklerde olduğu gibi Zonguldak Valiliğinde de İl Spor Güvenlik Kurulu bir toplantı gerçekleştirdi. 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun uyarınca  ve ilaveten ek tedbirlerin alınmasına yönelik kararlar alındı. Vali Ahmet Çınar başkanlığındaki  toplantıda  ayrıca şu kararlar alındı;  1-6222 sayılı Kanun’un 6. maddesi uyarınca statlar başta olmak üzere tüm spor müsabakalarında, Özel güvenlik tedbirlerine ilaveten, polis ve jandarma ekiplerince de gerekli takviye yapılması 2-Sahaya giren taraftarlar ile müsabakaların düzenlendiği alana, 6222 sayılı Kanun’un  12. Maddesinde belirtilen “Sahalara sokulması yasak olan maddeleri’ sokanlar derhal tespit edilerek kişiler hakkında, aynı kanunun 13. Maddesi uyarınca gerekli adli ce idari işlem uygulanacaktır.

 

YETİŞMEZSE  İLK İÇ SAHA MAÇI DEVREK’TE OYNANABİLİR

Alınan bu kararların ardından, İl Spor Güvenlik Kurulu,  2’nci Lig temsilcimiz Zonguldak Kömürspor’a da değindi. Halen devam etmekte olan Karaelmas Kemal Köksal Stadı’ndaki kapalı tribün inşaatının tamamlanmaması  olası bir  güvenlik zafiyetine neden olacağı için sezonun ilk iç saha maçının Devrek’te oynanması konuşuldu.   Yetkililer inşaatın yetiştirilmesi için çalışıldığını  ifade ederken yine son karar Türkiye Futbol Federasyonu tarafından görevlendirilerek saha denetmeni tarafından verilecek.

 Eren ARSLANYILMAZ