Kolesterol, kelime anlamını duyduğumuzda insan sağlığına zararlı bir sürü şey geliyor akla değil mi?
Halbuki 2 cinsi var. (HDL) & (LDL). Yani; iyi ve kötü kolesterol. Belli bir oranda da vücutta varlığı olması gerekiyor. Azı karar çoğu zarar dedikleri cinsten. İnsan sağlığı için yokluğu da, aşırı doygunluğu da zarar.
Ancak bugün konumuz Stres ve Yönetimi.
Stres de aynı kolesterol gibi iş hayatında olmazsa olmazımız. Dünya çapında bilinen meşhur bir hikâyeli anlatımı var.
 Narin ve yumuşak bir hayvan olan ıstakoz, sert ve genişlemeyen bir kabuğun içinde yaşıyor. Tüm canlılar için doğal bir süreç zaman geçtikçe ıstakoz büyüyor ancak o sert kabuğu ıstakozu konfor alanında artık rahatsız ediyor. İşte bu baskı ve rahatsızlık birçoğumuzun gün geçtikçe çalıştığımız sektörün gelişmesi, yaşan koşullarının ağırlaşması, iş hayatımızdaki yetkinliklerimizin artmasına karşılık geliyor.
Biz ne yapıyoruz peki? Biz çoğu zaman stresin dozu arttığında kendimizi kabuğumuza çekiyoruz, aslında kendini kabuğa çekme deyimi de tam olarak buradan geliyor. Ancak burada deyime ek olarak ıstakoz nasıl ki kabuğunu kayalara sürterek söküp atıyor ve kendine yeni kabuk inşa ediyorsa; biz neden bunu yapamıyoruz? İşte asıl sorunumuzda bu!
Istakoz tüm yaşantısı süresince bunu defalarca yapıyor. Çünkü büyümeye devam ediyor.
Büyümeye devam etmek için kaçınılmaz aşama stres hayatımızda hep olacak. Kaçıp saklanmak, geri adım atmak, vazgeçmek yerine karşımıza çıkan ve bize stres kaynağı oluşturan her koşula göre kendimizi geliştirmek, yenilemek hem nefes almamızı hem de yaşanan stres koşullarının değişmesini sağlayacaktır.
Abraham J. Twerski’ nin sözündeki kısa bir alıntı. Istakozların doktoru olsaydı, bu stres altındaki durumda antidepresan kullanır ve hiçbir zaman o kabuğunu atamaz, büyüyemezdi diyor. Haklıda.
Stresi nasıl yönetiriz? İnsan kabuğunu nasıl kırar atar? Nasıl büyürüz? Bir dizi soru işaretleri oluşmuş olabilir. Söylemesi kolay gel sen de bu işi yap, hadi kabuğunu kır, stres at diyenlerde olacaktır.
 Daha büyük engelle karşılaşmadıkça önümüzdeki ilk engel aslında en büyük engelimiz. İlk onu aşmamız gerek.
Hepsi için ilerleyen günlerde detaylı bir şekilde kaleme alıp, sizlerle paylaşacağım.
Sözü bitirmeden hepimizin öncelikli gündemi Korona Salgını ile ilgili, lütfen herkes başta kendi hijyeni olmak üzere, iş&ev ve sosyal hayatta kendini mümkün mertebe bir süre izole etsin. Unutmayın sadece siz değil çevrenizin de sağlık durumunu gözetmek durumundasınız. Bu durumu hep birlikte atlatacağız.
Her türlü görüş ve önerileriniz için [email protected]