Çarşamba akşamı yaşanan panik havası ve bugün olabilecekleri ön görüp dün “ Korona Kapıda “ başlıklı yazımı paylaşmıştım. Bu akşam 17.15’ de Valimiz Erdoğan Bektaş açıklaması ile şimdilik rahat bir nefes aldık. Ancak dün sorduğum sorular için yetkililerden elle tutulur bir açıklamayı hâlâ beklemekteyiz. Başta Zonguldak halkı olmak üzere tüm vatandaşların bu durumu sorgulaması ve takipçisi olmaya da davet ediyorum.

Her kriz yeni krizlerin doğmaması için bir fırsattır. Bugün şehir olarak şanslıydık. Tehlike geçmiş gibi görülebilir ancak yapılan hatalar ve alınmayan önlemleri net bir şekilde ifade etmekte fayda var.

Tüm haber sitelerini, sosyal medyayı ve şehrin farklı kesimlerinden olan biteni gün boyu sorguladım, takip ettim.  İl Sağlık Müdürü veya Sn Vali Bey’ in açıklamalarını bekledik tüm gün. Ancak popüler olma heyecanı ile yapılan yersiz konuşmalar ve fısıltı gazetesi haberleri yayılmaya başladı şehirde. Düşünsenize bir şehrin en yetkili ismi henüz hiçbir açıklama yapmazken; sağda solda Corona test sonuçlarının paylaşılması ne kadar doğru oldu? Ya yanlış bir bilgilendirme yapılıyorsa. Açıkçası bu durumun haber yapılması da sadece yerel yöneticilerin değil Zonguldak basınında kriz anında sınıfta kaldığını gösterdi.   İtikat ile bekledim. Ayrıca, Halkın Sesi gazetesini burada tebrik etmekte istiyorum, çünkü yerelde popüler olma çabasındakilerin tuzaklarına düşmediler.

Yıllarca Kriz Yönetimi ile ilgili hem görevler aldım, hem de eğitimler verdim. Eğer biz dün ve bugün yaşadığımız kriz anını yeniden yaşamamak ya da olası hasarları en aza indirmek istiyorsak, şahsi önlemler almakla birlikte şehrin yöneticilerinin;

1. Resmi açıklamaları tek elden ve sadece yetkili ağızdan yapılmasına (Sn. Valinin yaptığı gibi).

2. Resmi açıklamalara diğer yerel yönetici ve basının saygı göstermesi, kaynaksız koordinasyon zinciri dışına çıkmadan keyiften haklı bilgilendirmelerden kaçınılması.

3. Hemen yarın sabah yine benzer durumu yaşasak ve durum pozitif çıkarsa;

a. Buna yeterli sağlık ekibi, ekipmanı ve yetkinliklerin kontrolü (ilaç stokları  kontrolü).

B .Her türlü koordinasyon ve tek elden yetki paylaşımı.

c. Hastalık bulgusu olan şahısların etkileşimde olduğu ve potansiyel tüm virüs kapabilecek kişilere nasıl ulaşım sağlanacağı (kolluk kuvvetleri ile detaylı koordinasyon).

Bu maddeleri daha da uzatabiliriz ancak maddeleri uzatmak yerine Sn Vali, İl Sağlık Müdürümüz, Emniyet ve diğer kolluk kuvvetlerimiz, sivil savunma ve yardım ekiplerinin acil ve habersiz bir tatbikat sürecinden geçmesi gerekiyor.  Mümkünse bu tatbikat ve alarm seviyesi, yetkin personellerin her daim hazırda olma durumu, ülkemizden ve dünya dan bu virüs temizlene kadar sürdürülmeli.

Tehlikenin Farkında mısınız?  Yanıt EVET ise herkesin taşın altına elini koymaya davet ediyorum. Panik olmayalım, tedbirli olalım, resmi açıklama dışında gelen haberlere itibar etmeyelim ve lütfen kendi hijyenimizi korumak için bu dönemde daha da gayret gösterelim.