TEŞEKKÜRLER DAVASINA SAHİP ÇIKAN
“BARTIN PLATFORMU”
16 Nisan pazartesi günü Zonguldak’ta 2019 davacının olduğu Türkiye’nin en büyük çevre davasının duruşması vardı.
Dava Amasra’ya yapılacak olan termik santrale karşı açılmış bir dava idi.
Termik santral ÇED iptal davasını organize eden ve toplanan 4 bin imza içinden 2019 kişinin davasını a sahip çıkmasıyla en büyük çevre davası süreci başladı.
Karadeniz’in yeşiller içinde denizle bütünleştiği ve 3 bin yıllık geçmişi olan ve 2 bin yıl önce Romalıların Bolu’dan Amasra’ya kadar yol yaptığı ve  Eyalet merkezi olan Amasra’nın termik santral yapımıyla doğasının tamamen yok edilmesine karşı olan halk buna karşı çıkmak için Bartın platformu öncülüğünde örgütlendi ve karşı tarafa dava açtı. Zonguldak İdari Mahkemesinde görülen ve saat 10:00 da başlayan davaya ilk katılım 75 kişi civarındaydı.İlk katılımın az olmasının nedeni Bartın ve Amasra’dan gelenlerin yollarının Zonguldak girişinde polis tarafından kesilmesiydi.
İki saatlik bir gecikme ile Bartın ve Amasra’dan yola çıkan davacılar polis eşliğinde Zonguldak adliyesi önüne geldiler. burada onları Zonguldak ÖDP ve CHP il yöneticileri ve üyeleri , Tema Vakfı yöneticileri, Zonguldaklı sanatçılar ve çevre dostları karşıladı.
Gelen davacı gurup sonradan duruşma salonuna girdiler.Duruşma salonuna sığmayanlar dışarıda polisin yoğun olarak bulunduğu alanda duruşma sonuna kadar beklediler. Bartın platformu önderlerinin yaptığı bilimsel ve açıklayıcı konuşmaları mahkeme heyeti hiçbir kısıtlama yapmadan dinlediler. Zonguldak adliyesinde benim hatırladığım kadar hiç böylesine kalabalık bir dava olmamıştı, dedik ya bu dava Türkiye’de ilk defa yapılan bir çevre ve yaşam davasıydı. Davacılardan bir kaçının “ ben çocuklarıma temiz bir çevre için söz verdim “ cümlesinin sonunda duygulanması diğer davacıları ve mahkeme salonunda bulunanları da duygulandırdı. Mahkemeye kısa bir süre ara verildiğinde insanlar nedense birbirlerine sarılmaya başladı.
Bartın platformu sözcülerinin bilimsel konuşmaları mahkeme heyeti tarafından çok dikkatli dinlendi. Yıllardır verdikleri mücadelede biraz olsun mesafe kaydeden çevre dostları ve imzalarına sahip çıkan Bartın Amasra halkının moralleri belli ki bu dava ile birlikte daha da yükseldi. Türkiye’deki çevre tahribine karşı verilen mücadeleye kararlılıkla sahip çıkan Bartın platformuna ve imzasına sahip çıkan Bartın Amasra halkına ve onlardan desteğini azaltmayan çevre dostlarına yaşadığımız kent adına tekrar tekrar teşekkür ederim.