Ülkemizin yaşadığı hızlı kentleşme, hızlı nüfus artışı sorunlarını çözme nedeniyle, kentleşme sorunları ve işsizliğin azaltılması için 1984’te Başbakanlığa bağlı olarak kurulmuş.

Amacı; Dar ve Orta Gelirli vatandaşların, nitelikli konut ihtiyacını karşılamak.

Hedef’i; 2023’te toplam 1 milyon konut’a ulaşmak.

Bahsini ettiğimiz Kamu Kuruluşu TOKİ( Toplu Konut İdaresi Başkanlığı).

Son günler de, Zonguldak’ta en çok konuşulan konulardan biri.

Baştarla - Çınartepe de 45 Hektar (450 bin metre kare)TTK ve Hazine arazisi üzerine yapılacak 2.500 konutla ilgili ‘start’ verilmek üzere.

Konu ile ilgili sorunlardan biri olan hazine arazisi, TOKİ’ ye devredildi.

Proje üzerinde, görülen eğimler dolayısıyla oluşan sıkıntılar için, son rötuşlar yapılıyor.

Müjdeli haber’i baştan verelim. Kazma bu yaz vurulacak.

Şimdi gelelim, kulis ve detaylara.

TOKİ ile ilgili şikâyetlerin başında, konut dışı işler; Stat, park, alış - veriş merkezi gibi işler yapması geliyor.

Onun için ‘Maddi değil, kültürel ve ruhsal zarar veriyor’ eleştirileri alıyor.

Zonguldak açısından bakarsak: 2003 - 2013 yılları arasında, Zonguldakta 1.546 konut üretmiş. Çevremizde ise Bartın da 890, Karabük’te 2.590 konut üretmiş. Karadeniz’de en çok konut üretilen yer ise Samsun:7 bin 34 konut.

BaştarlaÇınartepe arasında belirlenmiş ve TTK lojmanlarının da bulunduğu proje alanının tamamında 630 hak sahibi ve TTK’ya ait yıkılacak 388 bina var.

Start verilemeyişin nedeni, arsa ve konut sahiplerinden bazılarının, haklarından çok daire istemeleri ve politikacıların, seçim öncesi, yöre vatandaşlarını kışkırtması oldu. Kışkırtma destekli bilgi kirliliğini fırsat bilen bazı arsa ve konut sahipleri, ‘TOKİ Üzülmez konutlarını iptal etti’ yalanları yaydı. Bunun ötesinde, Kentsel Dönüşüm Yasası’nın TOKİ ile alâkası olmayan bir maddesinin (Hazine arazisi dışındaki alanlar) kısmı silinip, fotokopisi duvarlara yapıştırılıp, mahalle sakinlerinin morali bozuldu. Hedef, hizmetin aksatılması.

Bölgeye yapılacak olan sadece 2.500 konut değil.

Bölge içinde bulunan Küçük Sanayi Sitesi’ne ait 16 bin m2 arsa var. TOKİ bu arsa’ya karşı Küçük Sanayi Sitesine Çıraklık Eğitim Merkezi yapacak. Ticarethaneler var. 1 İlköğretim Okulu vardı, iki ilköğretim okulu daha yapılacak. Mevcut iki cami vardı, bir cami daha yapılacak. Sağlık Ocağı, Kültürel Tesisler, Sportif tesisler vs.

En önemlisi, İnşaat yoğunluğu, Zonguldak Site’nin yarısı kadar olacak.(Emsal site’de 2. 8, TOKİ’de 1. 5 olacak) Yani, metre kareye düşen bina sayısı, Zonguldak’ın yarısı olacak.

Mal sahiplerini ilgilendiren bir başka gelişme daha var. Artan inşaat maliyetleri, geçen yıl anlaşılan mal sahiplerine yansıtılmayacak. Dışarıya satılacaklara yansıtma olacak.

Mal sahiplerine yapılması beklenen ‘iyileştirme’ konusunda da bir fırsat, yüklenici’nin yapacağı ‘kırım’lara göre doğabilecek.

Mal sahiplerinin kafasına takılan sorulardan biri, kira yardımları ne zaman başlayacak? Kazma’nın vurulması ile birlikte. İkincisi, Kazma vurma hangi mahalleden başlayacak? İkisi Baştarla, ikisi Çınartepe olmak üzere Dört bölgede birden.

Üçüncü soru, mal sahipleri dışında konut sahibi olmak isteyenler için talep toplama ne zaman başlayacak? Kazma vurulmasıyla birlikte.

 

SONUÇ:

 

Zonguldak ödediği vergi kadar yatırım alamayan (2013:1 milyar 134 milyon 472 bin Tl almış. % 155 fazlasıyla 1 milyar 760 milyon 223 bin TL ödemiş) hat ta, iktidarın yanında Muhalefet Belediye nimetlerinden yararlanmadığı bir gerçek.

O’nun için Zonguldak’a 629 Adımlık Şehir diyorum.

Başbakanımız olmuş, Meclis Başkanlarımız, Bakanlarımız olmuş!?

(Veysel Atasoy ve Ömer Barutcu’yu saygı ile anıyorum)

İktidar Partisi, peş peşe sekizinci seçimi de ezici çoğunlukla kazandı. Zonguldak, yine ödediği vergi kadar yatırım alamadı. Bırakın yeni yatırımları, 10 - 15 sene önce yapılmış hizmetler yarıda bırakıldı. Şaşalı nutuklarla anlatılan ‘büyük proje’ler maalesef dosya kapanmasın diye çıkartılan sözde ödeneklerle taç’a atıldı.

Önümüzdeki hafta, bu konuda birçok örneği rakamlarla gündeme getireceğiz.

Akillerimizin, Vekillerimizin, bir AVM, bir Kozlu sahil’i, bir AK kavşak koşturmacası içinde olan şekillerimizin kulaklarını çınlatacağız.

Bu haftalık istediğimiz nedir?

Meselâ; ‘Üzülmez TOKİ sahasındaki Hak sahiplerine iyileştirme, ödeme güçlüğü çekenlere maddi destek’ sağlanması.

Başbakanla konuşup, Başbakanlık fonlarından destek alınabilir.

Politikacılarımızın ‘Ya kardeşim, bizi küçük işlerle oyalatmayın’ dediklerini duyar gibi oluyorum.

Haftaya, buluşmak dileğiyle.