TV denen olgu yaşamımıza girdi gireli, hemen hemen hepimizin Tv’li anılarla dolu aylar yıllar geçirmesine neden oldu.
Kah uyuya kaldık başında, kah yemek yedik, kah sabahlara kadar oturduk.
TV’nin ülkemize geldiği ilk yılarda dizileri merakla bekledik, öyle ki bazı dizilerin oynayacağı saatlerde sokaklarda adam kalmazdı…
Dallas örneğin…
7’den 70’e hemen herkeste bir nostalji yönelik bir güzel duygu vardır. Geçmiş çoğu zaman artık değiştirilemeyeceği için tatlı ve güvenli gelir. Oysa gelecek belirsizdir, her an her şey olabilir ve değiştirmek için çaba sarf etmek gerek. Bu yüzden çoğu zaman korkutucudur da. Geçmiş ile gelecek arasındaki duygu denklemi biraz böyle ama her zaman değil.
Ve dansözler…
Geçmişin bazı olayları yüz kızartıcıdır hatırlanmak bile istenmez. Bunlardan biri de Türk televizyonlarında erkek yöneticilerin cirit attığı 80’li ve 90’lı yıllarda herkesin çoluk çocuk ekran başında olduğu tek kanallı veya birkaç kanallı dönemde yılbaşı gecesi ekrana dakikalarca çıkardıkları dansözler gelir.
Şahsen bizde ekrana dansöz çıktığında kumanda kimdeyse o kumandayı bulup tv’yi kapatmaya çalışırken ailenin geri kalanı da elimizdeki mandalina ve elmalarla mücadeleye girişip sanki odada yokmuşuz tv’de açık değilmiş gibi yapardık ama nerdeyse herkes mosmor olmuş şekilde. Ta ki kumandayı elinde bulunduran baba veya evin büyük erkek çocuğunun tv’yi kapatmasına kadar. Sonrası daha da korkunç bu kez da bir müddet kimse kimsenin yüzüne bakamaz, anne mutfağa çay may alma bahanesiyle gider geri kalanlar da yerdeki halı kilim desenlerinde televizyona giden yolda navigasyonculuk oynardık.
Kumandayı elinde bulunduran arada bir tv’yi açıp bitti mi bitmedi mi diye bakar bitmediyse alel acele yine kapatırdı tv’yi, bizler ise kilimde bir sonraki desene geçmek için rotayı yeniden oluşturuyorduk
Bütün ülkede durum böyle miydi yoksa kadınlı erkekli oturulup dansöz ablaların bel kıvraklığına methiyeler mi dizilirdi bilemeyiz ama bizde durum anlattığı gibiydi yıllar yılı. Anlattığım yıllar tek kanallı yıllar elbet ama özel kanalların türemesiyle durum düzelir diye beklerken seyirci kapma yarışı dansöz işinin daha da cılkını çıkardı.
Rating uğruna baldır bacak savaşlarına ve saçma sapan açık oturumlara tanık olduk…
Kimi zaman da ünlü kişilerin birbirlerine veryansın ettiği canlı yayınlara…