Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, üniversite öğrencilerine müjde vererek, "4-5-6 yıllık lisans programı içinde mezun olan öğrencilerimizden harç veya katkı payı almıyoruz. Bundan sonra da alınmamaya devam edecektir" dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Başbakanlık Merkez Bina'da düzenlediği basın toplantısında Bakanlar Kurulu'nda alınan kararlar ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Yükseköğretim öğrencilerine müjde veren Arınç, "Sayın Başbakanımız bildiğiniz gibi bu katlamalı harç konusunu durdurmuştu. Kasım ayında çıkan bir yasayla normal öğrenim süresi içinde mezun olamayan gençler açısından böyle bir uygulama söz konusu oldu ve yüksek rakamlara ulaşıldı. Bu öğrenci arkadaşlarımızı tedirgin etti. Sayın Başbakanımız da hem Milli Eğitim Bakanlığımıza hem de Yükseköğretim Kurumu'na talimat vermek suretiyle bu harç uygulamasını durdurdu, bu konuda yasal düzenleme yapılmasını istedi. Öğrencilerimize müjde olabilecek hakkaniyetli çözümü arz etmek istiyorum. Lisans öğretiminde biliyorsunuz hukuk fakülteleri 4 yıldır, tıp 6 yıldır, 5 yıl olan lisans programları vardır, 4-5-6 yıllık lisans programı içinde mezun olan öğrencilerimizden harç veya katkı payı almıyoruz. Bundan sonra da alınmamaya devam edecektir. Ancak ilgili dönem içinde, mezun olamayan öğrencilerden normal öğrenim için artırımsız olarak katkı payı alınacaktır. Süresi 4 yıl olandan 4 katkı payı alınmayacak, bunu aşanlardan da yüzde 50 veya başka bir şekilde artırımlı değil o yıl için ne kadarda katkı payı bu alınmaya devam edecektir. Lisansüstü programlarından da öngörülen süre içinde mezun olamayanlardan bu düzenlememize uygun olarak yine artırımsız katkı payı alınacaktır. Eski düzenlemede lisansüstü yoktu, bu da bir tereddüde yol açmıştı onu da hemen çıkarmamız gereken bir iki maddelik bir yasal düzenleme içinde, Şubat ayı için geçerli olduğunu söyleyebilirim. Süratle yerine getirilecektir" diye konuştu.

“LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİLER DE AYNI UYGULAMANIN İÇİNDE KALACAK”

"Bir başka çözüm de 2014-2015 eğitim-öğretim döneminde eğer artırımlı ücret alınmışsa normal katkı payının dışındaki kısmı da öğrenciye iade edeceğiz" diye konuşan Arınç, "Normal eğitim-öğretim süresince okulu bitirenlerden daha önceki kararımız, 2011'dir hatırladığım kadarıyla, harç ve katkı payı alınmıyordu ancak bu süre içinde eğitimi tamamlayamayanlardan yüzde 50 veya yüzde 100 artırımlı değil o sene için ne kadar öngörülmüşse beşinci, altıncı, yedinci yılı olan öğrenciler sadece bu katkı payını ödeyecekler. Lisansüstü öğrenciler de aynı uygulamanın içinde kalacak. Bugüne kadar artırımlı olarak katkı payı ödemiş olanlar varsa normalin dışındaki kısım kendilerine iade edilmiş olacak" ifadelerini kullandı.