Dün Uluslararası Demokrasi günüydü!

15 Eylül Uluslararası Demokrasi Günü dolayısıyla mesajlar yayınlandı…

 Birinde şöyle deniliyor: “dünya genelinde demokrasinin onlarca yıldır görülmemiş derecede sıkıntılı bir dönem geçiriyor. “Gelecekte göç ve iklim değişikliğinin demokrasi için ne gibi sonuçlar doğuracağı iyi değerlendirilmeli” deniliyor.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, bilindiği gibi 2007 yılında aldığı kararla, 15 Eylül’ü Uluslararası Demokrasi Günü ilan etti.

Dünyadaki tüm ülkelerde demokrasi, kalkınma, insan hakları ve temel özgürlüklere saygının yerleşmesi için yoğun çaba harcanılması gerektiği düşüncesinden hareketle alınan karar doğrultusunda, 2008 yılından bu yana 15 Eylül Uluslararası Demokrasi Günü olarak kutlanıyor.

“Demokrasilerin ortak özellikler paylaşmakla birlikte tek tip demokrasinin bulunmadığı ve demokrasinin hiçbir ülke ya da bölgeye ait olmadığı” görüşü teyit edilen Kararda, “Demokrasinin insanların siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel sistemlerini kendi özgür iradeleriyle belirleme ve bu sistemlere tümüyle katılma temeline dayalı evrensel bir değer olduğu” vurgulanmıştı.