Türkiye’de iş adamları ucuz işçi çalıştırmanın zevkini yaşarlarken genelde mültecilerden oluşan bu ucuz işçi grubunun yurdumuza getirdikleri enfeksiyonlar hakkında hiç bir şeyler duydunuz mu?
Bilindiği gibi bir uyuz salgını var ülkede ve bunun mültecilerden kaynaklandığı öne sürülüyor.
Şimdi de Afrika Sıtması adı verilen bir hastalıktan söz ediliyor. Ölümcül bu hastalık da Afrika’dan gelen ucuz işçilerden bulaşabiliyor.
Bu konuda mailimize düşen bir yakınma mektubu şöyle:
4-9 Kasım tarihlerinde Kıbrıs Noah's Ark Hotel'da Balayı yaptık. Bu tatil de eşimin parmağı bir sinek tarafından ısırıldı ve şiddetli bir yara halini aldı. Otel'in beach ve Kokteyl bar alanlarında kasım ayı olmasına rağmen çok fazla sinek bulunuyordu. Sezon dışı olmasından sebep ilaçlama yapılmadığı aşikar. Otelin restaurant kısmında ise tamamı afrikalı personel bulunuyordu. Türkiye'ye döndükten hemen sonra yüksek ve düşmeyen ateş, baş ağrısı, halsizlik, titreme gibi şikayetler ile hastaneye başvurduk. 3 Hafta boyunca Türkiye'de bugüne kadar görülmüş tüm enfeksiyon hastalıklarının tamamının testi yapılıp negatif sonucu alındı. Tüm virüs ve enfeksiyon testleri yapılması nedeniyle ve 3 haftalık dönemde mevcut virüsün kan değerlerini alt üst etmesi ve kan kanserine benzer semptomlar göstermesi sebebiyle kemik iliğinden biyopsi dahi yapıldı ve zorlu bir dönem geçirdi. Bunun da negatif çıkmasının ardından, doktorumuz yaşadığımız tatil deneyimini anlatmamızdan yola çıkarak Istanbul'da görülmeyen Türkiye'de ise sadece adana bölgesinde çok nadir görülen Kala-Azar isimli bir hastalığın testini yapma kararı aldı. Yapılan testlerde çok yüksek bir oranla pozitif olarak Kala-Azar hastalığı olduğu ortaya çıktı.
Kıbrıs Nuh'un gemisi otelde ısıran sinekten Türkiye'de görülmeyen Afrika bölgesinde yaygın olarak görülen "Afrika sıtması" ismi ile de anılan tedavi edilmediği takdirde 2 sene içersinde ölümle sonuçlanan hastalık bulaşmış oldu. Mevcut durumda eşim 2 aylık durumunda hastanede yatarak tedavi gördü ve tedavisi devam etmektedir. Türkiye'de CİMER aracılığı ile Dışişleri Bakanlığına, mail ortamı ile Kıbrıs Sağlık Bakanlığına, ETS Tur aracılığı ile Nuh'un gemisi otel'e konuyla ilgili durum iletilmesine rağmen herhangibir sonuç yada açıklama getirilmemiştir. Ucuz işçi gücü için afrikadan işçi getirip çalıştıran ve bu çalışanlara özel bir test yaptırmayan ilgili otel bir ölüme sebep vermeden denetimden geçirilmelidir. Klasik Türk personel işe alım için uygulanan test ile işe alım yapılmaktadır. Belirttiğim hastalık ve bunun gibi ülkemizde ve kıbrısta görülen/görülmeyen hastalıklar için daha farklı testler gerekmektedir. Hem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hem de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bu ölümcül ve tedavisi oldukça üzün ve tehlikeli rahatsızlıktan korunabilmesi adına adımlar atılmalıdır.
Konuyla ilgili her türlü rapor / delil vb bilgiler talep edilmesi halinde sunabilirim.
Saygılarımla, Erkan Yıldırım         
Durumlar işte böyle…
İş adamlarımızın ucuz işçi merakı, böyle hastalıkların da ülkemize ithal edilmesinin nedeni oluyor…