Yüksek Seçim Kurulu, 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan 2015 Türkiye Genel Seçimleri için Aday olmak isteyen devlet memurlarının istifa etmeleri gereken tarihi 15 Şubat olarak açıkladı.

Bilindiği üzere, CHP Genel Merkezi de Milletvekili aday adayı olmak isteyen il ve ilçe başkanları ile diğer görevlerde bulunanların istifalarını istemişti. Bu gelişme üzerine İl Başkanı Harun Akın ile Çaycuma İlçe Başkanı Umut Başoğlu da istifa etmişlerdi.

Süreç içerisinde, CHP bir önceki dönem Milletvekili 4.sıra adayı Erol Sarıal ile eski İl Başkanı Osman Yayla da basın yolu ile aday adaylığını açıkladılar. Bildiğim kadarı ile aday adaylığı hazırlığı yapanların bir kısmı da pusuda bekliyor. Şimdilik bunlar konumuz değil. Yeri ve zamanı geldikçe görüş ve düşüncelerimizi açıklayacağız.

Bana göre şu bir gerçek ki, hangi parti olursa olsun değişmez, milletvekilliği sıralamasının üç ana ayağı var:

1.    Sıra Merkez.

2.    Sıra Ereğli.

3.    Sıra vadi(Çaycuma ve Devrek).   Dördüncü ve beşinci sırayı kafanıza göre siz ayarlayabilirsiniz. Şimdilik Merkez ve Ereğli’ye değinmeyeceğiz.

Hiç kuşkusuz vadi adaylarının Hangi yöntem (merkez yoklaması, önseçim) olursa olsun en güçlüsü Milletvekili Ali ihsan Köktürk. Parti meclisine anahtar listeden aday gösterilmeyişini güç kaybı olarak görenler büyük yanılgı içindeler.

     Açıklayalım;

1-    CHP grubu içinde mecliste en çok çaba gösteren milletvekili olduğunu Genel Başkan Kılıçdaroğlu da iyi biliyor, Milletvekili arkadaşları da. Parti meclisi üyeliğini kabul etmeyen bir dünya markası Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın yerine Ali İhsan Köktürk’ün parti meclisine girmesi, statü bakımından Haberal Hoca’nın üstüne çıkarmak olurdu. Bu da şık olmazdı. Büyük bir olasılıkla, Genel Başkan bu hassasiyeti dikkate almıştır.

2-    Anahtar liste dışından adaylığını koyan Köktürk, Zonguldaklı delegelerin çoğunluğunun oy vermemesine rağmen iki yüzün çok üzerinde oy alması, milletvekillerinden ve de il başkanlarının çoğundan destek alması, güç kaybının aksine gücünü perçinlediğinin bir göstergesi sayılır.

Kaldı ki, bütün bunlara ek olarak Zonguldak’ın CHP’nin yerel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Türkiye çapında en başarılı ilk dört ili içinde olması Ali İhsan Köktürk’ü daha da güçlü kılıyor.

Anlaşılacağı üzere Milletvekili aday adayları ön seçim de olsa Köktürk’le iş birliği yapmak zorundalar.

Gelelim Devrek’e;

Görünen köy kılavuz istemez. Her seçimde olmazsa olmazımız Songül Malkoç’un bu sevdadan vazgeçmeyeceği görülüyor. Fakat Belediye başkanlığını kaybeden Malkoç’un Ön seçimi tercih edeceğini düşünmüyorum. Kolaycılığa kaçıp Kadın kotasına sığınma olasılı yüksek.

Bu durumda Devrek’in tek temsilcisi olarak Eski ilçe başkanı ve belediye başkanı aday adayı Şeref Aydınlı kalıyor. İlçe örgütünün de tam destek verdiği Aydınlı, ön seçimde işbirliğine gireceği aday adayları tercihini doğru yaptığı takdirde sıralamaya girmesi konusunda bir engeli yok gibi görünüyor.

Sağlam kişiliği ile Şeref Aydınlı, Vadideki Zambak olmaya en güçlü aday.