AKP Milletvekili Faruk Çaturoğlu açıkladı:

"200 MİLYON ZONGULDAKLININ CEBİNDE KALACAK"


AKP Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, "Büyük bir sorunu çözdük. 55 Bin hak sahibi yararlanıyor, 200 milyon lira Zonguldaklının cebinde kalıyor" dedi.
Çaturoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülecek olan Kanun Teklifinin 11'inci maddesi ile taşkömürü havzasında bulunan taşınmazların hak sahiplerine satışı sırasında ortaya çıkan yüksek ecrimisil bedelleri nedeniyle mağdur olan 62 bin hak sabinin mağduriyetinin giderileceğini bildirdi.


42 BİN TAŞINMAZIN 62 BİN HAK SAHİBİ

Milletvekili Çaturoğlu, yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Bilindiği üzere Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonunda Taşkömürü Havzasında bulunan Zonguldak, Bartın, Karabük ve Kastamonu illerinde tespit edilen 42 bin taşınmazın 62 bin hak sahibine satışının yapılabilmesi için 3303 sayılı Havza-i Fahmiye Kanunun ek 1’inci maddesinde 2015 yılında değişiklik yapılmış ve çalışmalara başlanmıştı. Ancak yapılan bu çalışmalar neticesinde geriye doğru son beş yılı kapsamak üzere yüksek ecrimisil bedelleri ortaya çıkmış ve bu durum vatandaşlarımız arasında büyük bir sıkıntıya yol açmıştı. İl Başkanımız Zeki Tosun ve Merkez İlçe Başkanımız Mustafa Çağlayan bu durumun ilimiz ve vatandaşlarımız açısından büyük mağduriyetler oluşturduğunu, bu mağduriyetlerin giderilmesi ve sorunun acilen çözülmesi gerektiğini tarafımıza ilettiler.


"TALİMATINI VERDİ"

Bizde bunun üzerine konuyu Milli Emlak Genel Müdürüne taşıdık. Genel Müdür Tufan Büyükuzun hemen bir rapor hazırlatarak bunu Maliye Bakanımıza gönderdi. Akabinde Milli Emlak Genel Müdürü ve Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal ile müteaddit defalar konu üzerine görüşmelerimiz oldu. Nihayet 10 Mayıs Perşembe akşamı çözüm metodu üzerinde uzlaştık ve Sayın Bakanımız, Milli Emlak Genel Müdürüne konunun çözülmesi talimatını verdi.


"MAĞDURİYET GİDERİLECEK"

Bunun üzerine talep ettiğimiz düzenleme, 11 Mayıs Cuma günü Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan Kanun Teklifinde yerini almıştır. Teklifin 11’inci maddesi olarak 3303 sayılı Kanunun ek 1’nci maddesinde yapılan yeni bir düzenleme ile;“taşkömürü havzasında bulunan taşınmazların zilyedi, kullanıcısı veya üzerindeki muhdesatın sahibi olan hak sahiplerine satışında, hak sahibi vatandaşlarımızdan kullandıkları taşınmazlara ilişkin olarak ecrimisil alınmaması, tahakkuk ettirilen ecrimisillerin terkin edilmesi ve başvuru tarihi itibarıyla son beş yıl içerisinde tahsil edilen ecrimisil bedellerinin de satış bedelinden mahsup edilmesi” sağlanarak vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi amaçlanmaktadır. Şimdi bu Kanun Teklifi 14 Mayıs Pazartesi günü üyesi bulunduğum TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülecek, ardından da 15 Mayıs Salı gününden itibaren TBMM Genel Kurulunda görüşülerek kanunlaşacaktır.


"CEBİNDE KALACAK"

Kanun yürürlüğe girdiğinde sadece Zonguldak İlimizden yaklaşık 55 000 hak sahibi bu düzenlemeden yararlanacak ve yaklaşık 200 milyon TL Zonguldak’lıların cebinde kalacaktır. Düzenleme şimdiden halkımıza hayırlı uğurlu olsun. İlimiz için son derece önemli olan bu düzenlemenin yapılmasına katkıda bulunan Meclis Grup Başkanvekilimiz Mustafa Elitaş’a, Maliye Bakanımız Naci Ağbal’a ve Milli Emlak Genel Müdürü Tufan Büyükuzun’a ve emeği geçen herkese Zonguldak halkımız adına teşekkür ediyoruz. İnşallah Kanun çıktıktan sonra Zonguldak’ta basın toplantısı yaparak geniş bir açıklama yapacağız"