BELGESİZ İŞÇİ ÇALIŞTIRANLAR DİKKAT!


17 Ekim’de ‘Mesleki Yeterlilik Kursu açılmalı’ başlığıyla vermiştik haberi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği açısından çok önemli olan ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ üzerinde durmuştuk. Ne hikmetse, başta Zonguldak Valiliği Halk Eğitim Merkezi, TSO, ve İŞKUR olmak üzere, meslek odaları ve işçi çalıştıran şirket ve işçilerin temsilcilerinden ‘TIK’ çıkmadı.

Zaten, alışıldık bir durumdur bu. İşine gelmediğinde ‘sağıra yatar’ sorumlu olan kurumu ve kuruluşlar.

Tekrar ediyoruz. Belgesiz işçi çalıştıranlar dikkat, son gün 1 Ocak.

Bu güne kadar belgesiz işçi çalıştıranlar, sadece uyarılıyordu. Bu durum, 1 Ocak’tan itibaren değişiyor.

Mesleki Yeterlilik Kurumu başkanı Âdem Ceylan, 48 tehlikeli ve çok tehlikeli meslekte, belgesiz işçi başına 500 lira ceza geleceğini belirtti.

Ceylan yaptığı açıklamada, teftişlerin İş Müfettişlerince yapılacağını belirterek,’cezalar kanuna göre, tebliğden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekecek. Tekrarında aynı durum tespit edildiğinde, aynı ceza tekrar verilecek.

Belge zorunluluğu gelen bazı işler şöyle: Ahşap kalıpçı, ısı yalıtımcısı, alçı levha uygulayıcısı, ısıtma ve doğalgaz iç tesisat yapım personeli, alçı sıva uygulayıcısı, inşaat boyacısı, alüminyum kaynakçısı, iskele kurulum elemanı, otomotiv mekanikçisi, doğalgaz alt yapı yapım kontrol personeli, otomotiv montajcısı, duvarcı, sıvacı, yangın yalıtımcısı.

SİLAHLAR TUTANAKLA TESLİM ALINMALI

Ruhsatlı silah taşıyanların şikâyetlerinden biri… Taşıdıkları silahlarla ‘resmi’ dairelere girişler…

Teslim ettikleri silahların gelişigüzel, bir kenara koyulması…

Ruhsatlı silah taşıyanlar, silahlarının kayıp olmasından çok, silahlarına zarar verilmesinden korkuyorlar. Silahlarından bazı malzemelerin eksilmesinden, değiştirilmesinden…

Silah kabzalarına işaretler koyuyorlar. Ancak, mermilerinin eksilmesinden şikâyet ediyorlar.

Aslında yapılacak olan basit. Ruhsatlı silahlar, Emniyet, Vilayet gibi resmi daireler de tutanakla teslim alınıp, aynı yer de küçük dolaplara (emanet Kutusu) konmalı ve anahtarı silah sahibine verilmelidir.

Zonguldak’ta bunu yapan kurum vardır. Vergi Dairesi.

Böylelikle, silahın bir parçasının değiştirilmesi, merminin ekilmesi korkusu ve şüphesi ortadan kalkmış olacaktır. Orijinal bir jarjör’ün 150-200 lira, bir kutu merminin 75 lira olduğu hatırlanırsa, şikâyetin sıkıntılı olduğu bir ortam yaratmamak en doğru iş olacaktır.

 TSO YANINDAKİ MERDİVEN

Derdimiz, yanındaki bina’ya nasıl çok kat verildiği değil. Zaten, imar’a aykırı yapılaşmanın ‘gemi azıya aldığı’ bir ‘kaçak şehir’ olan Zonguldak’ta, önemli konular üzerinde durmak sıkıntı.

Resimdeki olay, basit ama ‘sinek küçük ama mide bulandırır’ cinsinden…

TSO yanından inen merdiven kenarı korkuluk kopmuş…

Daha ziyade, yaşlı ve öğrencilerin inip çıktığı bir merdiven…

İhtiyar’ın başı döner, çocuklar şakalaşırlar yürürken…

Kopan korkuluk ile aşağısı 15 metre…

Bay yetkili

Senin çocuğun, eşin, annen geçmeyebilir oradan

Bu seni ilgilendirmiyor demek değil.

Not: Bu konu Belediye’de kimi ilgilendirdiğini bilmediğimiz için ‘bay yetkili’ diyerek ortaya konuştuk…

Bay Yetkili…

KİRLETEN ÖDER



Geçtiğimiz hafta Zonguldak Belediye Meclis Salonu’nda ‘evsel katı atık tarifesi 2017 yılı’ konulu bir sunum yapıldı. Toplantıya Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, bazı daire müdürleri bazı STK üyeleri katıldı. Sunum’u Belediye Meclis Üyesi Cevat Bulut yaptı.

Katı Atık’ın tarif ve yasal mevzuatından evsel katı atık üreticileri, katı atık tarife hesaplaması, katı atık ödeyecek yerler anlatıldı.

Esnaf Odaları Birlik Başkanı Muharrem Coşkun, konutların ödeyeceği fiyatlara itiraz etti.  Kendi üyelerinin ödeyeceği fiyatları aşağı çekmeye çalıştı. Ancak, aldığı cevap ‘yönetmelik böyle diyor’ oldu. Hat ta, Üniversite’nin 200 bin lira borcu olduğu ve itirazının reddedildiği belirtildi.

Sohbet, Meclis salonundan sonra, Başkan yardımcısı Şenol Şanal’ın odasında sürdü.

ŞAKİR DEMİR ALT GEÇİDİ AÇILIYOR

 

Milli Boksör, Zonguldak’ın efsane sporcularından Şakir Demir’in ismi Kilimli’de tren yolu alt geçidine veriliyor.

Kilimli Belediye Meclisi aldığı kararla, Belediye Binası yanındaki alt geçide” Milli Boksör Şakir Demir Alt Geçidi” ismini verdi.

Açılış saat 14:00'de Perşembe günü Kilimli Belediyesi bahçesinde Şakir Demir, ailesi, yakınları ve yetiştirdiği sporcular ile belediye personeli katılımıyla geçit girişinde yapılacak.