Yükseköğretim alanında son dönemde önemli gelişmelerin yaşandığı Zonguldak’tan üniversite eğitimi alamamış engelli bireyler için Bülent Ecevit Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi ve Engelsiz BEÜ Koordinatörlüğü tarafından“Geleneksel II. Temsili Mezuniyet Töreni”2 Haziran 2014 tarihinde Merkez Kampüs Spor Salonu’nda düzenlenen törenle gerçekleşti.

 

BEÜ basın bürosundan verilen bilgilere göre törene Vali vekili Ahmet Mailoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetler Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Neşe Kurt, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, Kozlu Kaymakamı Ahmet Karakaya, BEÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. M.Halûk Güven, Prof. Dr. Muhlis Bağdigen, Prof. Dr. Orhan Uzun,  Bülent Ecevit Üniversitesidekanları, enstitü müdürleri, yüksekokul ve meslek yüksekokul müdürleri, akademik ve idari personeli, öğrenci velileri ve öğrenciler katıldı.

 

Türkiye’deilk kez yine Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından düzenlenen 50 öğrencinin katıldığı 2.Temsili Üniversite Eğitimi ve Mezuniyet Töreni öncesinde engelli bireyler için Bülent Ecevit Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından 14 farklı branşta eğitim verildi.Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp, Eğitim, Güzel Sanatlar, Fen-Edebiyat, İlahiyat ve Mühendislik Fakültelerinden öğretim üyelerinin verdiği dersler ile engelli bireyler temsili üniversite eğitimlerini tamamlayarak başarı belgelerini almaya hak kazandılar.  Prof. Dr. Ahmet Altın, Prof. Dr. Ertan Öztürk, Prof. Dr. Taner Bayraktaroğlu, Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya, Prof. Dr. Kemal Büyükgüzel, Doç. Dr. Ferruh Niyazi Ayoğlu, Doç. Dr. Kadir Demir, Doç. Dr. Özlem Koray, Yrd. Doç. Dr. Hasan Özer, Yrd. Doç. Dr. Zeki Yaka, Yrd. Doç. Dr. Hasan Said Tortop, Yrd. Doç. Dr. Ali Asgar Çakmakçı, Yrd. Doç. Dr. Nurettin Hatunoğlu ve Sosyolog Hakan Kalyon tarafından verilen eğitimlerde programa katılan öğrenciler farklı alanlarda yükseköğrenim düzeyinde eğitim alma şansı buldu.

 

Törende ilk konuşmayı mezun öğrenciler adına Yasin Çiçek ve Ali Yılmaz’ın birlikte hazırladıkları konuşmayı Ali Yılmaz yaptı. Yılmaz konuşmasında dünyada 1 milyar, Türkiye’de ise 9 milyonu aşan engelli birey bulunduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Bizler kimine göre sakat, kimine göre özürlü, kimine göre ise engelliyiz. Aslında biz ne sakatız, ne engelli ne de özürlüyüz; biz sadece farklıyız. Bizler özel bireyleriz. Çocukluğumuzda komşularımız bizden şikayet etmedi, çünkü biz kimsenin camını kırmadık, civcivlerini kovalamadık. Oyunlarımızı pencerelerin ardından oynadık, okullara o pencerelerin ardından gittik. Toplumda hem varız hem de yokuz. Bize engelli diyenler engelleri kendileri koydular. İşaret parmakları ile bizleri gösterirken diğer dört parmaklarının kendilerini gösterdiğini fark etmediler. Hastaneler ikinci evimiz oldu; yine de küsmedik hayata. Sadece biraz hoşgörü ve olanak istiyoruz. Bize bugün üniversite sıralarında oturma olanağı veren Bülent Ecevit Üniversitesine tüm arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum. Umarım her arkadaşım bu şansı yakalar ve bu güzel duyguyu yaşar.”

Ali Yılmaz’ın ardından bir konuşma yapan Engelsiz BEÜ Koordinatörü Uzm. Sosyolog Hakan Kalyon, “Temsili Üniversite aslında hayatın her alanında birbirimizden farkımız olmadığı gerçeğidir. Çünkü üniversite binadan, hocadan ve derslerden ibaret değildir. Onlarla bütünleşmiş kollarını herkese açmış bir bilge ruhtur. Doğası gereği çok maksatlıdır. Sözü olanın sözünü ifade ettiği yaşam alanıdır, birliktedir, çoğulcudur, çok renklidir, kimsenin değil, herkesindir, tüm renklerle, düşüncelere, inançlara ihtiyacı vardır. Herkesin her kesimin kendini bulduğu, kimsenin dezavantajlı olmadığı eşit özgür bir yaşam alanıdır. Birlikte aynı gökyüzüne birlikte baktığımız şehrimizde eksiğimizi bulduğumuz tamamladığımız ve çoğaldığımızdır. Ne kadar süreceğini bilmediğimiz ömür dediğimiz misafirlikte yaşadım dediğimiz bir anın heyecanıdır üniversite. Bu güzel programda ders anlatmasını istediğimiz tüm hocalarımız büyük bir sevinçle hiç tereddüt etmeden bu isteğimizi olumlu karşıladılar. Tüm hocalarımıza, programın başından sonuna hazırlıkları büyük bir özveri ile gerçekleştiren, üniversitemizin idari personellerine emekleri için çok teşekkür ediyorum. Bu yıl Üniversitemizden mezun olacak üç engelli öğrencimize yeni yaşamlarında başarılar siliyorum.” dedi. 

Genel Müdür Çiftçi: BEÜ, Örnek Bir Engelsiz Üniversite

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi ise konuşmasında temsili üniversite fikrinin farklı ve heyecan verici olduğunu vurgulayarak bu organizasyonu ilk kez gerçekleştiren Bülent Ecevit Üniversitesine  teşekkür etti. Çiftçi, Engelsiz BEÜ Koordinatörü Hakan Kalyon’un konuşmasına atıf yaparak Üniversitelerin herkesin olduğunu, toplumun tüm kesimlerini kucaklayan yapıdaki üniversitelerin fark yaratabildiğini vurguladı. Çiftçi ayrıca şunları söyledi: “Bülent Ecevit Üniversitesi, gerek YÖK gerekse Bakanlığımız tarafından yapılan izleme ve incelemelerde Türkiye’de engelsiz üniversite çalışmalarında örneklerin başında geliyor. Bu gurur verici bir durum. Ben BEÜ’nün değerli Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer’i ve bu organizasyonda emek veren herkesi kutluyorum. Mezunlarımızı cesaretlerinden dolayı kutluyorum; ailelerine onlara verdiği destekler için teşekkür ediyorum.”

Prof. Dr. Mahmut Özer: Sosyal Sorumluluklarımızın Gereğini Yerine Getiriyoruz

Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer engelli bireylerin toplumsal yaşamın tüm alanlarında var olmaları gerektiğinin altını çizerek “Engelli bireylerin eğitim başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızın sahip olduğu hak ve hürriyetlerden sorunsuz bir biçimde yararlanması gerektiğine gönülden inanıyorum. Biz Bülent Ecevit Üniversitesi olarak hizmet verdiğimiz on bir yerleşkede de engelsiz bireylerimizin erişim olanaklarını göz önünde bulundurarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Engelsiz ve erişilebilir bir üniversite oluşturmak için attığımız adımların yanında, temsili bir anlam taşıyan bir günlük üniversite deneyimi ve mezuniyet sevincinin yaşanabileceği bir zemin oluşturmak adına bu programı düzenliyoruz. İlkini geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiğimiz Temsili Üniversite Eğitimi ve Mezuniyet Töreninin bu yıl ikincisini geniş bir katılımla gerçekleştireceğiz. Bu organizasyonda en büyük destekçimiz Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız oldu. 2. Temsili Üniversite Eğitimi ve Mezuniyet Törenini üniversitemiz bünyesinde hizmet veren Engelsiz BEÜ Koordinatörlüğümüz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Zonguldak İl Müdürlüğü, Zonguldak Valiliği Zonguldak İl Mili Eğitim Müdürlüğü, Zonguldak Valiliği Karadeniz Ereğli İlçe Mili Eğitim Müdürlüğü, Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi, Özel Terapi Rehabilitasyon Merkezi, Özel Karadeniz Ereğli Fizyotem Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Zonguldak Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi iş birliği ile hayata geçireceğiz. İkincisini düzenleyeceğimiz bir günlük üniversite programının amacı yurt genelinde bu hususta bir farkındalık yaratmak, bu noktadaki duyarlılığı harekete geçirmektir. Başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Doç. Dr. Ayşenur İslam olmak üzere, ülkemizde ilk kez Üniversitemiz tarafından gerçekleştirilen bu anlamlı organizasyona destek veren herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” şeklinde konuştu.

 

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir “Bir eğitimci olarak Sayın Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörünü kutluyorum. Öğrencilerimizi ve ailelerini de gönülden kutluyorum. Ailelerimiz hoşgörüleri ve sabırları ile evlatlarını yetiştirdiler. Onlar elleri öpülesi anneler ve babalar. Evlatlarımızı kutluyorum. Onlara aileleri ile sağlıklı, mutlu bir yaşam diliyorum” dedi.

 

Vali vekili Ahmet Mailoğlu ise ülkemizde engelli eğitiminin önündeki engellerin artık kalkmaya başladığını, Üniversite eğitimi alan engelli sayısının her geçen gün artmasının mutluluk verici olduğunu vurguladığı konuşmasında Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer ve BEÜ çalışanlarına teşekkür etti.

 

Konuşmaların ardından ders veren gönüllü öğretim üyelerimize Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetler Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi tarafından teşekkür belgeleri takdim edildi.

 

Her bir öğrenci, kısa bilgilerle tanıtılarak sahneye davet edildi ve başarı belgelerini aldılar. Törende, gün boyu eğitim gören engelli öğrencilerimizin gözlerindeki heyecan, başarı belgelerinin takdimi sırasında duygusal anlar yaşatırken, keplerini havaya fırlattıkları andaki sevinç ve heyecanları görülmeye değerdi.