Her gün çay ve kahve tüketiyorsunuz, peki hayatınızın vazgeçilmezlerinden olan içeceklerin faydalarından haberdar mısınız? Yapılan araştırmalar çay ve kahvenin şaşırtan faydalarını göz önüne seriyor.

Siyah Çayın Faydaları

İster çay makinesi kullanarak demleyin isterseniz çaydanlık içinde hazırlayın, siyah çay faydasını her şekilde gösteriyor. Siyah çayın içinde yer alan antioksidan bileşenler, detoks etkisi göstermesine yardımcı oluyor. Günde 1 ile 6 fincan arasında çay tüketen kişilerde, farklı demleme yöntemleri kullansalar da plazma antioksidan kapasitesinin arttığı belirtiliyor. Flavanoid içeriği, hücre içindeki hasarı engelliyor. Vücuda zarar veren serbest radikallere karşı savaşan bileşenler, siyah çay sayesinde artarak etkinlik gösteriyor. Serbest radikallerin vücuttan atılmasına yardımcı olan çay, polifenol sayesinde antioksidan etkisini pekiştiriyor. Siyah çayın kötü kolesterolü düşürmeye yardım ettiği biliniyor. Yemek ardından çay içmek sindirimi kolaylaştırıyor. Çayın içinde yer alan teobromin ve reofilin böbreklerin çalışmasına destek veriyor. Ancak uzmanlar, tüketicileri bir konuda uyarıyor. Yoğun çay tüketimi vücutta demir emilimini azaltıyor, anksiyetede artışa ve kalp çarpıntısına sebep oluyor. Bu nedenle günde 3-4 fincandan fazla çay içilmemesi gerektiği hatırlatılıyor.

Kahvenin Faydaları

Yüksek oranda antioksidan içeren kahve, kafein içeriği sayesinde odaklanmaya yardımcı oluyor. Kansere yol açan hücrelerin çoğalmasını engellemeye yardım eden kahve, kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki sunuyor. Metabolizmayı hızlandıran kahvenin, yağ yakımına yardımcı olduğu biliniyor. Kas koordinasyonunu ve gücünü artırıyor. Ağrı kesici özellik gösteriyor. Özellikle baş ağrısı sorunu yaşayanlar kahve içerek rahatlama hissedebiliyor. Safra taşı oluşumunu engellemeye destek olan kahve çekirdeklerinin kolesterolü düşürdüğü belirtiliyor. Kahve, sindirimi kolaylaştırırken enerji de veriyor. Uzmanlar, kahvenin fazla tüketiminin olumsuz sonuçlar yaratabileceği konusunda uyarıyor. Fazla kahve içimi, kalpte ritim bozukluğuna, uyku sorunlarına, taşikardiye neden olabiliyor. Tansiyon, ülser, reflü gibi hastalıklarda risk, yüksek kahve tüketimi ile artıyor. Günde 2-3 fincandan fazla kahve içmemelisiniz.


Sağlıklı Çay Nasıl Hazırlanır?

Çay ve kahvenin tüketim şekli de faydalarının azalmasına neden olabiliyor. Çayı, ortalama 80 derecedeki su ile demlemeli ve bu sıcaklığı yaklaşık 15 dakika kadar korumalısınız. Demlenen çayı şekersiz olarak içmelisiniz. Soğuyan, uzun süre çaydanlıkta bekleyen çayın acılaştığını fark ederseniz tüketmemeli, yeniden demlemelisiniz. Çay demlerken, 4 kişi için 5 çay bardağı su, 1 çay bardağı çay kullanabilirsiniz


Sağlıklı Kahve Tarifi

Kahve demlemek için french press kullanabilirsiniz. 150 ml’lik bir fincan için 6 gram kadar kahve kullanmak öneriliyor. Kahve demlerken 90 derece sıcaklıktaki suyu kullanabilirsiniz. Yani kaynayan suyu ortalama 3-4 dakika dinlendirdikten sonra french press’in içine dökmelisiniz. Kahvenin demlenmesi ortalama 7-8 dakika alıyor. Sürenin sonunda süzgeci indirerek kahvenizi servis edebilirsiniz. Daha düşük kalori almak için kahvenizi sütsüz ve şekersiz tüketmeye özen göstermelisiniz.

Sağlıklı Türk Kahvesi Nasıl Hazırlanır?

Sağlıklı bir Türk kahvesi hazırlamak için kahveye şeker koymamalısınız. 1 kişilik kahve için cezveye 1 tatlı kaşığı dolu dolu Türk kahvesi koyduktan sonra 1 fincan su eklemeli ve bir kez karıştırdıktan sonra ağır ateşte pişirmelisiniz. Kahve köpürdüğünden ocaktan alıp fincanın yarısına kadar doldurabilirsiniz. Ardından cezveyi tekrar ateşe koyarak bir taşım daha kaynatmalısınız. Böylece kahveyi daha yoğun bir tatla ve daha sıcak sunabilirsiniz. Mükemmel, köpüklü Türk kahvesi yapmanın sırrı ise su soğukluğunda saklanıyor. Cezveye buz gibi soğuk su koyarak kahveyi hazırlamalısınız. Türk kahvesi, dünyada pişirilerek hazırlanan ender kahveler arasında yer alıyor ve telvesi de fincana konulduğu için zengin yağ asiti içeriği, vitamin ve mineral değerlerini daha iyi koruyor.