Evde kalmak yetmez,

Ekmeğini kendin yap, kendin ye!

Koronavirüs salgını nedeniyle evlerine kapanmak zorunda kalan maharetli ev hanımları, elektrikli fırınlarda ekmek yaparak kıtlık günlerine karşı tedbir alıyor.

Zonguldak’ta ikamet eden Z. T. isimli bir ev hanımı, bir miktar un alarak evinde ekmek yapma denemesi yaptı. İnternetten araştırarak kaliteli ev ekmeği yapmayı başaran Z.T, “Allah kimseye yaşatmasın. Ancak uzun süre evlerimizden çıkamama durumları veya daha başka salgın veya afet zamanlarında temel gıda ihtiyaçlarımızı bulamayabiliriz. Oturup evimizde birilerinin ekmek getirmesini mi bekleyeceğiz? Başkasına muhtaç olmamak için kendimiz en azından ekmek yapabilmeliyiz. Herkesin evinde fırın var sonuçta. Hamuru yoğurup çok az bir zahmetle hane halkına temel gıda gereksinimi olan ekmeği yapmayı deneme yoluyla öğrendim. Bütün ev hanımlarına da tavsiye ederim. Evde çocuklar da çok beğendi. Normal ekmekten farksız oldu. Kötü günler için bu basit önlemler hayat kurtarıcı olabilir” ifadesini kullandı.

İŞTE EVDE EKMEK TARİFİ

Dışı çıtır içi pamuk gibi ev yapımı tam ölçülü garantili köy ekmeği yapmak artık çok basit. Tarife uyulması halinde lezzetini çok beğeneceğiniz bir ev yapımı ekmekle dışarı çıkmaktan kurtulabilirsiniz.  

Ekmek tarifi için malzemeler şunlar:

-1 kg un (sekiz su bardağı)

-Bir yemek kaşığı tuz

-Bir paket instant ya veya bir paket yaş maya

-Bir tatlı kaşığı toz şeker

-3,5 su bardağı ılık su

Hamuru için un, tuz, şeker karıştırılır. Su azar azar ilave edilip oldukça yumuşak elle yapışan oldukça yumuşak, hafif, ele yapışan bir hamur yapılır.

Kabarması için üzerine örtün hamuru iki misli kabarınca aynı yöne doğru katlayarak havasını alın. Bir daha üzerini örtün, kabarmaya bırakın. Kabaran hamuru iki eşit bezeye bölün bu arada elinizi sıvı yağ ile yağlayın ki elinize yapışmasın.

Yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış fırın tepsisine alın. Üzerine sıvı yağ ile çok hafif yağlayın. Tepside en az 45 dakika vaktiniz varsa 1 saat de dinlendirebilirsiniz. Dinlendirmeden önce üzerine çizik atabilirsiniz. Dinlendirdikten sonra da atabilirsiniz. Önceden ısıtılmış 200° alt üst ayarda fansız ayarda pişirin. Pişme sırasında fırına su dolu bir kase koyarsanız daha iyi sonuç alırsınız.

Pişen ekmeğinizin üzerine temiz bir bez kapatın soğuduktan sonra afiyetle tüketebilirsiniz!

Haber: Abdullah Karabacak