Zonguldak, 2016 yılını doğalgaz çalışmalarının beraberinde getirdiği teferruatlarla geçirdi. Şehirde doğalgaz sisteminin oturmasıyla ilk vurgunu abonelik paralarından yiyen vatandaşlar, “çok yakar mı” endişesinden kombiye dokunmaya korkuyor. Ortam sıcaklığınızı ve cebinizi düşünen haberimiz;

Isı Pay Ölçer – Isı Sayacı

Faturaların aile ekonomisine zarar vermemesi amacıyla daire sakinleri ve apartman yöneticileri Isı Pay Ölçer – Isı Sayacı sistemine geçmelidir. Böylelikle her bağımsız bölüm tükettiği kadar ödeme yapacağından başkasının sorumsuzca kullandığı enerji, pay edilmeyerek adil paylaştırma sağlanır.

Böylelikle aileler yüzde 15 ile yüzde 45 oranında tasarruf sağlayabilir. Isı Pay Ölçer – Isı Sayacı sayesinde daire başı yaklaşık 300-600 TL arası tasarruf sağlanabilir. Bina bazında doğalgaz tüketimi yüzde 27,5 düşer.

Mantolama

Kışın sıcak havanın dışarıya çıkmasını yazın ise sıcak havanın içeriye girmesini engelleyerek enerji tasarrufu sağlar. 2017 yılına kadar alınması yasal zorunluluk haline gelen enerji kimlik belgesi için de öncelikle dış cephe mantolaması şartı aranıyor.

Radyatör vanası taktırdınız mı?

Termostatik radyatör vanası, ısı derecesine göre enerji harcamalarını kontrol altına alır, önemli ölçüde tasarruf sağlar.

Panjur

Genellikle güneş ışınlarını engellemek için kullanılan panjurlar ortamdaki ısının korunmasına da yardımcı olur.

Kapı ve Pencereler

Kapı ve pencerelerinizde bulunan aralıkları kapatarak ısı ve serinlik kaybını önleyebilirsiniz. Eviniz ahşap çerçeveli ise cam kenarlarını macunlayıp, kapılarınızda boşluk kalmadığından emin olun

Yalıtıcı boya kullanın!

Evinizin duvarlarında ve çatınızda açık renkli yalıtıcı boya kullanın. Evinizin iç ve dış duvarları ile düz çatılarda ısı iletkenliği düşük olan yalıtımlı açık boyaları tercih edin. Böylece yüzde 25’e kadar ısı yalıtımı sağlayabilirsiniz. Bu tarz boyalar aydınlatma donanımını daha az kullanmanıza ve tasarruf sağlamanıza katkı sağlar.

Tasarruf ampulleri gerçekten fayda sağlar mı?

Tüm ampulleri tasarruf ampulleriyle değiştirin. Araştırmalara göre 75 vatlık akkor Flamanlı ampuller yerine 15 vatlık tasarruflu ampuller kullanıldığında aynı aydınlatma kalitesinin yüzde 80 daha az enerji tüketimi ile elde edilebildiğini gösteriyor.

“A” ve “A++++”

“A” ve “A++++” olan aygıt ve makineleri tercih edin. Örneğin enerji verimlilik sınıfı A olan bir buzdolabı, D sınıfı buzdolabına göre yüzde 45 oranında tasarruf sağlar.

Termostatif vana kullanın

Özellikle gaz sensörlü termostatik radyatör vanaları yüzde 35’e kadar tasarruf sağlıyor. Kış döneminde yatırımını amorti edip uzun yıllar tasarrufu bütçeye ek gelir olarak katkıda bulunuyor, üstelik bunu konfor avantajıyla yapıyor.

5 derece azaltın

Kışın ısı tasarrufu yaparken başlangıç olarak ortam sıcaklığının evde bulunulmadığı ve uyku sürecince, normal sıcaklıklardan da düşük ayarlanması gerekiyor. Geceleri normal konfor sıcaklığından 5-7 derece daha düşük tutulması da tasarruf sağlıyor.

Kombiyi kapatmayın!

Tamamen kapatılması mobilya, duvar gibi tüm cisimlerin yüzeylerinin yeniden ısıtılması gerekeceğinden, amaçlananın tam tersi, daha fazla enerji sarfiyatına neden oluyor.

1 derece yüzde 6 enerji demek

Ortam sıcaklığındaki her 1 derece artışın, yüzde 6 daha fazla enerji sarfiyatı anlamına geldiğini göz önüne alınca gereksiz ısınmanın engellenmesi sayesinde yüzde 30’a varan enerji tasarrufu sağlanır.

Havalandırılan ev daha kolay ısınıyor!

Ortam havalandırılmadığı zaman iç havadaki nem oranı arttığı için ortamların ısıtılması ve konfor şartlarının sağlanması daha da zorlaşıyor. En az bir kere tüm pencereler ve kapıların açılarak havalandırılması gerekiyor.

Dolap içine atmayın!

Bacalı cihazları dolapların içerisine yerleştirmeyin. Cihazların ortamdan yanma havası almasını engeller ve yanma verimi düşer.

Radyatör arkasına dikkat

Binalarda radyatör arkaları daha fazla ısı kaybına neden olur. Buralara ısı yalıtım levhası konulmalıdır.