Yakalanan balıkların kasalanabilmesi için; Hamsi 9cm. Kıraça’nın 13 cm üzeri olması gerekir.

 Ereğli- Alaplı Limanlarından çıkartılan dökme balıklar, fabrika malı yapılıyor.

 Bölgemiz de Endüstriyel Balıkçılık  ve Orta Su Trolü yapanlar Kıraça katliamı yapıyor.

Ereğli / Alaplı da Sahil Güvenlik ve Tarım Müdürlüğü denetimlerinde zafiyet var.

Dün Ereğli – Alaplı arasında 20-25 gırgır gündüz mola ile katliam yaptı.

Adnan KÜÇÜKVAR - Zonguldak

Zonguldak Sahillerindeki beş balıkçı Barınağındaki olumsuzluklardan sonra, orta ve derin sularda yapılan trolle balık katliamını gündeme getirmiştik.

Ancak, geçen süre içinde, göstermelik denetimlerle birlikte, hamsi ve istavrit Balığının küçüğü kıraça’ya yönelik katliam devam ediyor.

9 santimden ufak olmaması gereken hamsi ile 13 santimden küçük tutulması yasak olan Kıraça balıkları, Ereğli ve Alaplı limanlarından tahliye ediliyor.

Katledilen hamsi ve kıraçalar tekne depolarında limanlara getiriliyor ve tulumba ile çekilip, balık tankerlerine doldurulup, balık yağı/unu fabrikalarına naklediliyor.

Gözlemciler, Zonguldak bot komutanının denetimler konusunda titizliğine dikkat çekerken, aynı titizliğin Ereğli bot komutanından beklediklerini belirtiyor.

Gözlemciler; Hamsi için avlanma süresinin 24 metre derinliğe kadar, gündüz 16.00 ile sabah 09.00 arası serbest olması gerekirken, her saat avcılık yaptıkları belirlenmiştir.

Gözlemciler, Sahil Güvenlik ve Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinin konuya titizlik göstermesini, aksi hal de gelecek yıllarda balık neslinin kuruyacağına işaret ediyor.

Trol’e serbest alanlar da(Ereğli - İğne ada arası)Orta su trolcülerinin (24 metre derinlik) dip trolü çektiklerini belirten Gözlemciler, bunun kanıtının da ağlardan dip balıkları Barbun, kalkan ve mezgit çıkmasını gösteriyor.

Halbuki, orta su trolünde plaj enik balıklar olan hamsi- istavrit, kıraça gibi balıklar avlanabiliyor.

Dün de Ereğli/ Alaplı arasında 20-25 gırgır gündüz mola yaparak, balık katliamını sürdürdüğü öğrenildi.

Dökme balık/fabrika ürünü diye balığın telef edildiğine dikkat çeken balıkçılar, ‘Dökme balık’ tutulması Kozlu- Ereğli arasında yasaklanırsa, katliam büyük ölçüde önlenir’ diyor.

Gözlemciler ve yöremiz balıkçıları Vali Ali Kaban’dan yardım bekliyorlar.