Kısa süre önce “Yılın Ahisi” olarak seçilen ve 59 yıldır terzilik mesleğini yürüten Hüseyin Cahit Köktürk(74), gelişen teknolojiye rağmen terzilik mesleğini ayakta tutmaya çalışıyor. Aynı dükkanda 49 yılı geride bırakan Köktürk, günümüzde çırak yetişmediği için terzilik kültürünün yok olmanın eşiğine geldiğini ifade etti.

1960 senesinde girdiği terzilik mesleğini 59 yıldır titizlikle yürüten Hüseyin Usta,  gelişen teknolojiye rağmen mesleğini ayakta tutmaya çalışıyor. Kentin en eski terzileri arasında yerini alan Köktürk,  alttan çırak yetişmediğini söyleyerek, terzilik mesleğinin güzel sanatlar arasında yerini alması gerekirken terzilik kültürünün yok olmanın eşiğine geldiğini belirtti. Ömründe hiç bir zaman kot pantolon giymediğini de sözlerine ekleyen Hüseyin Usta, şık giyinmenin bir kültür olduğunu kaydetti.

“YARIM ASRA YAKLAŞTIM”

Hüseyin Cahit Köktürk kendi dükkanında 49 yılı geride bıraktığını söyleyerek, ''1960 senesinde mesleğe girdim. Dört buçuk yıl bir ustanın yanında çalıştım. Ondan sonra oradan ayrıldım. Sonra Zonguldak'ın en iyi terzisi kim diye soruşturdum. Dediler ki terzi Cemil Zırtıloğlu. Hemen onun yanına gittim orada başladım. 6 - 7 sene orada çalıştım. Askere gittim geldim ve 2 sene daha orada çalıştım. Sonra 1970 senesinde şimdiki çalıştığım dükkanı açtım. 49 yıldır bu dükkanda mesleğimi devam ettiriyorum. 2020 yılında burada 50 sene yani yarım asır olacak. Allah'ın izniyle meslektaş arkadaşlarım diğer büyüklerimle 50'inci yılı burada kutlayacağım. Hayatı ve insanları çok seviyorum. Hayattan bir şikayetim yok, mutlu ve huzurluyum.''

“YILIN AHİSİ SEÇİLDİM”

Yılın ahisi olarak seçildiğini ifade eden Köktürk, ''Yılın ahisi seçildim. Kişiliği sanatımı düşünmüşler 6 7 kişi arasından beni seçmişler. Yılın ahisi unvanını aldık. O günden bu güne kadar mesleğimi devam ettiriyorum. Zamanında 5 - 6 kalfa çalıştırdık. Şimdi yalnızım'' dedi.

HİÇ KOT PANTOLON GİYMEMİŞ

Ömründe hiç kot pantolon giymediğini anlatan Hüseyin Usta, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Terzilik mesleği güzel sanatlara girmesi gerekirken fakat çok zor durumda. Çünkü yeni nesil elbise giymiyor. Bir kot bir mont yırtık pırtık. Ben ömrümde kot pantolon giymedim. Devamlı dikerim. Hatta derler ki, ‘Terzi söküğünü dikemez’ bende tamamen tersi, kestiğim zaman çift elbise çift pantolon çift çift keserim hiç tek kestiğimi hatırlamam. Şık giyim bir kültürdür. Yani bunu taşımak lazım. Öyleleri var ki adamın bankalarda katrilyonları var. Görünce insanın sadaka veresi geliyor. Giyim bir kültür sanattır''

Emre Can Bayram