REGAİP KANDİLİ NEDİR?

On bir ayın Sultanı Ramazan-ı Şerif’in habercisi Üç Aylar’ın başlangıç gecesi olan Regaip Kandili, “rağbet” göstermek ve “O’na yönelmek” gibi anlamlara gelir.

Bu gecede insanların gücü yettiğince ibadet etmesi ve Yaratıcısı’na dua etmesinin önemi büyüktür.

“Recep ayının ilk Cuma gecesine Regaip gecesi denir.  Regâib, Arapça bir kelimedir ve “reğa-be” kökünden gelmektedir. “Reğa-be”, kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir.

Regâib kelimesi Kur’an’da geçmemektedir. Ancak “reğabe”den türemiş olan çeşitli kelimeler, Kur’ân’da sekiz yerde geçmekte ve “reğabe”nin ifâde ettiği mana için kullanılmaktadır (el-Bakara, 2/ 130; en-Nisa, 4/ 127; et-Tevbe, 9/59,120; Meryem, 19/46; el-Enbiyâ, 21/90; el-Kalem, 68/32; el-İnşirah, 94/8).

Terim olarak Regâib, Türkçe’de kandil geceleri dediğimiz mübârek gecelerden biridir. Hicrî takvime göre, yedinci ay olan Receb’in ilk cuma gecesi Regaip Kandilidir. Bu gecede Yüce Allah’ın rahmet, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılır.

Regâib gecelerinde dua etmek, tövbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi çeşitli ibâdetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasında kabul görmüştür.

Resûlullah(S.A.V), ümmetine şu duayı telkin etti:

Ey Allâhʼımız! Receb ve Şâbânʼı mübârek eyle, bizi Ramazanʼa ulaştır.”(Taberânî, Evsat, IV, 189; Beyhakî, Şuab, V, 348. Krş. Ahmed, I, 259)

Üç Aylar, dua ve tövbelerimizin kabul edilme ümidini daha fazla hissedeceğimiz aylardır. Recep Ayı ile başlayan, Şaban ile devam eden ve Ramazan Ayı ile sona eren Üç Aylar’ı dualarla ibadetlerle geçirmek çok önemlidir.

Bu vesileyle Regaip Kandilinizi kutlar, sağlıklı yaşamlar dileriz.

Hazırlayan: Abdullah Karabacak