Uyku kalitesi öğrencilerin ruhsal ve fiziksel gelişimine önemli ölçüde katkı sağlıyor. Özellikle okul çağındaki çocukların başarısında büyük rol oynuyor. Uykusunu almış olarak uyanan çocukların zihinleri de öğrenme süreçlerine açık oluyor. Uzmanlar, okul çağındaki çocukların uyku kalitesi yükseltildiğinde doğru orantılı olarak, başarılarının da arttığına dikkat çekiyor. Yeterli ve verimli uyku uyumayan çocuklarda; dikkat dağınıklığı, kavrama bozukluğu ve performans düşüklüğü gibi sorunlar görülebiliyor. Sömestr tatiline giren çocukların uyku düzeninin değişmesi, yeni dönemde uyku problemi yaşamalarına neden olabiliyor. Tatil sürecinde daha geç saatte uyumaya ve uyanmaya alışan çocuklar, okul başladığında uykularını düzene sokmakta zorluk çekiyor ve bu durum derslerde başarısızlığı beraberinde getiriyor. Bu sebeple, çocukların rutin uyuma alışkanlıklarını her zaman devam ettirmesi ve uyku düzenini koruması gerekiyor.

 

Sömestr Tatilinde Çocukların Uyku Düzeni Nasıl Korunur?

Ailelerin okul tatildeyken de düzenli uyku konusunda kararlı davranmaları ve çocukları doğru yönlendirmeleri büyük önem taşıyor. Ebeveynler, tatil döneminde çocukları için aldığı birtakım önlemlerle, yeni dönemde yaşanabilecek uyku sorununu en aza indirebilir. Tatil süresince, çocukların alışmış oldukları uyku saatlerinde uyuması ve çok geç saatte uyanmaması öneriliyor. Uyku saatinde evdeki gürültüyü minimum seviyeye indirerek, uygun uyku ortamı yaratmak da önem taşıyor.

 

Okul Çağındaki Çocuklar En Az 8 Saat Uyumalı

Okul çağındaki bir çocuğun fiziksel gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmesi için en az 8 saat uyku uyuması gerekiyor. Her yaştan çocuğun ortalama uyuma süresinin farklılık gösterdiğini dile getiren uzmanlar, 7-12 yaşındaki çocukların uyku sürelerinin 9-11 saat, 13-17 yaşındaki çocukların ise 8-9 saat arasında değişiklik gösterdiğini belirtiyor.

 

Verimli Bir Uyku İçin Detaylar Önemlidir

Yatak odası tekstilinde yumuşak ve pamuksu ürünler, uykuya dalma süresini kısaltıyor ve daha verimli uyku sağlıyor. Sağlıklı bir uyku için %100 pamuk ipliği ile trend ürünler tasarlayan ev tekstili markası Cottonbox, hava geçirgenliği yüksek kumaş yapısıyla, her daim konforlu uyku deneyimi yaşatıyor. Terlemenin önüne geçen nefes alan yapısı ile pamuk nevresimler, baskı ve boyama aşamasında kimyasal hiçbir maddeye maruz kalmadan üretimi tamamlanıyor ve kaliteli uykuya zemin hazırlamak için tüketiciye ulaşıyor.  Uykunun çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimi için önem taşıdığı bilinciyle üretim yapan Cottonbox, her yaş grubuna uygun nevresim gruplarıyla sağlıklı uykunun temelini oluşturuyor.

 

Uykunun Okul Başarısındaki Önemi

Çocuklarda uyku düzeninin okul başarısını doğrudan etkilediğini belirten uzmanlar; uykunun öğrenme, algılama ve dikkat üzerindeki etkisine vurgu yapıyor. Yapılan araştırmalarda, okulda başarılı olan öğrencilerin düzenli uyku alışkınlığına sahip oldukları saptanıyor. Yeterli uyku süresini tamamlayamayan çocuklarda beyin dingin hale gelmediğinden, dikkat dağınıklığı ve anlatılanları anlayamama gibi sorunlar yaşanıyor. Uykusunu alamayan çocuklarda, okuma-yazma başarısının düştüğü ve özellikle matematik problemi çözme konusunda başarısız oldukları belirtiliyor. Aynı zamanda okula isteksiz gittikleri, derslere karşı daha ilgisiz oldukları ve çevresindeki kişilerle iletişim kurmada sorun yaşadıkları gözlemleniyor.(Haber merkezi)