Çatalağzı-Muslu Bölgesinde Zonguldak’ta üretilenin 10 katı ithal kömür yakılacak

Ölüm vadisine hoş bulduk!



Ankara’da İDK toplantısı yapılan Eren’in 4. santralinden sonra, 2 santral daha kurulum izni için son raporları bekliyor. Vali Kaban’ın “600 MW’lık daha boşluğumuz var” dediği santral de lisans alırsa, 2 kilometrelik dar bir şeritte 8 santral birden üretime geçecek.

MUSLU HALKININ TAMAMI KARŞI

Enerji şirketlerinin Çatalağzı-Muslu bölgesindeki santral iştahı doymak bilmiyor. 2820 MW’la Türkiye’nin kurulu en büyük termik gücü haline gelen Eren Holding’in, 700 MW gücündeki dördüncü santrali de, kurulum izni için son aşamaya geldi. Pazartesi günü Ankara’da İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı yapılan santral, “ÇED olumlu” raporu için gün saymaya başlarken, baştan beri projeye karşı çıkan yöredeki yerel yönetimler, çevre örgütleri ve muhalefet partileri ayağa kalktı. Muslu Belediye Başkanı Sabahattin Adıyaman, Muslu halkının tamamının itirazını içeren imzaları komisyona sunarken, toplantıda konuşan CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, “Bu kadar alanda bu denli büyük bir santral bloğunun dünyada bir örneği daha yok” dedi.

 

DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK

Çatalağzı-Muslu bölgesinde kurulacak sekiz santralin birbirine en uzak mesafesi 2 kilometreyi geçmiyor. Kimi santraller arasındaki mesafe 300 metreye kadar düşüyor. Şu anda faaliyette olan 5 santralde 9 milyon tonun üzerinde kömür yakılıyor. Sırada bekleyen 2 santral ve Vali Ali Kaban’ın işaret ettiği “boşluğu” dolduracak diğer santralle birlikte, bu miktarın 15 milyon tona ulaşması bekleniyor. Havzada üretilen kömürün neredeyse 10 katına karşılık gelen bu değer, dünyada da örneği bulunmayan bir duruma karşılık geliyor.  Bölgede şu anda 10 binin üstünde insan yaşarken, uzmanlar, ortaya çıkacak kirlilikten, tüm Zonguldak ilinin etkilenmesinin kaçınılmaz olduğunu söylüyor.

 

AKP MİLLETVEKİLLERİ ÇANAK TUTUYOR

Termik santrallerle ilgili tüm projelere onay veren iktidar partisi milletvekilleri, çevre gönüllülerinden yoğun tepki alıyor. Yaşadığı Devrek ilçesinde, babasının arazisi zarar görecek diye, HES projesine çevrecilerle birlikte karşı çıkan Ulupınar’ın, çok daha büyük kirlilik yaratacak termik santralleri desteklemesi, “siyasi ilkesizlik” olarak yorumlanıyor. Ulupınar’ın, bir toplantıda, “Gerekirse bölgeyi boşaltırız” sözünü de sarf etmiş olması, tepkilerin odağı olmaya devam ediyor. Son olarak Ankara’da yapılan İDK toplantısına hiçbir AKP’li vekilin katılmamış olması, “milli irade” vurgusunu ağzından düşürmeyen AKP iktidarının, halkın tüm itirazlarını hiçe sayarak, bölgeyi, ölüm vadisi yapmaya kararlı olduğunu gösteriyor.