Zonguldak’ta maden şehidinin oğlu Emre Dereli, acıyı ve çaresizliği bir arada yaşıyor. Beraberindeki 5 işçiyi kurtarıp kendisi maden kazasında şehit olan 46 yaşındaki 2 çocuk babası Feyzi Dereli’nin askerden yeni gelen oğlu Emre Dereli, çaresizliğe isyan etti.Kendisine iş sözü verip tutmayanları Allah'a havale eden işsiz genç, Halkın Sesi'ne konuştu. 

Babasının ölüm haberini askerdeyken alıp cenazeye geldiğinde herkesin kendisine söz verdiğini belirten Dereli, babasızlığının yanı sıra işsizlik ve çaresizliği bir arada yaşıyor. Kendisine iş ve aş sözü verip yalnızlığa mahkum eden yöneticilere, babasını hayatını kurtardığı madencilere ve iş dünyasına seslenen Dereli, “Böyle mi sahip çıkıyorsunuz maden şehidinin çocuğuna? Sizleri Allah’a havale ediyorum” dedi.

ŞEHİT ÇOCUĞUNA BÖYLEMİ SAHİP ÇIKIYORSUNUZ?

Dereli, şunları söyledi:

“Bu yazacaklarım kesinlikle duygu sömürüsü veya başka bir şey değildir. Babam 13.12.2017 tarihinde Zonguldak Karadon Havzası’nda göçükte kalıp, grizu gazından dolayı vefat etmiştir. Yani şehit olmuştur. Babamın ölümünü nerdeyse herkes bilir. 5 arkadaşını kurtarıp kendi şehitlik mertebesine ulaşmıştır. Tabi ben askerdeydim, o ara acemi birliğinde. Neyse, ben memlekete babamın cenazesine geldim. Bütün yetkililer oradaydı, neredeyse Zonguldak’ın çoğu söz verdi. Askerden gelince işe koyacağız filan… Neyse ben askerden geldim. Tabi sözlerinde dururlar diye umuyordum. İş verirler de aileme bakarım diye… Ama ne sözünde duran vardı ne de başka bir şey… Bütün yöneticilerin yanına çıktım nerdeyse; ama nerdeyse çoğu ya numaramı aldı ararız diye ya da boş gönderdiler. Sözünde durmadı. Anlayacağınız kimse sözünde durmadı. Başvurduğum tüm yerler tarafından işe alınmadım.

BÖYLE Mİ SÖZ VERİYORSUNUZ? SİZİ ALLAH’A HAVALE EDİYORUM!

Ve şu anda ben işsizim. Aileme yardımcı olamıyorum. Ve size sesleniyorum: Zonguldak yöneticileri, Zonguldak İş Adamları ve Zonguldak Halkı, böyle mi sahip çıkıyorsunuz maden şehit çocuğuna?

Ve ailesine böyle mi söz veriyorsunuz? Şehit çocuğuna tutamayacağınız sözleri böyle mi veriyorsunuz? Hani neredesiniz, babamın arkadaşları? Böyle mi sahip çıkıyorsunuz arkadaşınızın çocuğuna? Yarı yolda bırakıp, kolu kanadı kırılıp… Bundan şöyle anlaşılıyor ki benim babam sizin için boşuna can vermiş. Sizi Allaha havale ediyorum.”

NE OLMUŞTU?

13 Aralık 2017 tarihinde TTK Karadon maden ocağında metan gazı püskürmesi sonucu meydana gelen göçük olayının ardından büyük bir kahramanlık hikâyesi çıktı. Maden Nezaretçisi Feyzi Dereli’nin, metan gazı sızıntısını fark edip emrindeki 5 işçiyi uzaklaştırarak hayatlarını kurtardığı; ancak kendisini kurtaramadığı ortaya çıktı. (Abdullah Karabacak)