TAŞKÖMÜRÜ’NE ZAM

* TTK’nın uürettiği kömürlere, ton başına 20 lira zam yapıldı.

 

(TTK)Türkiye Taş Kömürleri Kurumu, talep yoğunluğu ve dünya kömür fiyatlarındaki artış nedeniyle, ürettiği kömür fiyatlarına ton başına 20 lira zam yaptı.

Bilindiği gibi TTK üç çeşit kömür üretiyor.18-150 parça(torba), 0-10 (koklaşır) ve santral yakıtı (0-18).

Havza da sağlıklı kayıtların tutulduğu 1942 yılından bu yana 246 milyon ton, 1865’ten bu yana ise 400 milyon ton taşkömürü üretimi ile Ülke ekonomisine katkı sağlayan Kurum son yllarda üretim düşüşü ile gündeme girmiş durumda.

TTK Havza tarihinde 1974 yılında 8.5 milyon ton tüvenan (yıkanmamış kömür),1967 ve 1974 yıllarında da 5 milyon ton satılabilir kömür ile rekor kurmuştu.

Bu gün Zonguldak Maden Havzasında 1.30 milyon ton jeolojik rezervi bulunuyor. 

Havza da Devlet ve özel sektör kömür üretim yapıyor.

Kurum da 1668 Memur: 6883 yer altı - 1741 yer üstü olmak üzere 8624 işçi çalışmaktadır. Jeolojik şartların tam mekanizasyona izin vermemesi ve yoğun işgücü ihtiyacından, maliyetlerin yüksek olduğu biliniyor. 

Geçen hafta sonu itibarıyla, yapılan son zamlar ile üretilen Taşkömürü çeşitlerine göre fiyatlar şöyledir.

18-150 Parça(torbalı) KDV dahil 519 Lira.

18- 150 (dökme) KDV dahil 495 lira.

0-10 (koklaşır) 130 dolar.

1-18 (Santral yakıtı) KDV dahil 136. 88 lira.Bölgelerde üretilen kömürler arasındaki fiyat farklarının da, talep ve kalori farklılıklarından kaynaklandığı öğrenildi

TESCİL İÇİN GÖNÜLLÜ MÜTEAHHİT

Zonguldak Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi… Zonguldak’ın en eski binalarından. 1932 yılında yapılmış. Ancak, İsmail Eşref döneminde, bina dış kaplamasında tadilat yapıldığı için tescil başvurusu ret edilmiş.

Belediye’nin borçları yüzünden; her hangi bir alacaklı haciz koydurursa, satılması mümkün…

Pazartesi günü yazdığımız ‘Belediye Binası satılabilir’ başlıklı yazımız üzerine, şehrimiz Müteahhitlerinden Hüseyin Papila ‘Bu şehir bizim. Bu tarihi yapıyı korumak bizim görevimiz. Buranın tescil edilmesi için üzerime düşeni yaparım. Ücret almadan, bozulan yerleri eski haline getiririm’ dedi.

Hüseyin Papila, bu iş için gönüllü. 

Aloooo. Sayın Akdemir, duyuyor musunuz?

 

TUGAY YERİ İÇİN YARIŞ

15 Haziran sonrası başlatılan Askeri tesislerin şehir dışına çıkartılması çalışmaları sürüyor.

Zonguldak’ta da eski yerleşim olarak şehrin içinde bulunan askeri tesis ve binalarında şehir dışına çıkma çalışması yaptıkları öğrenildi.

Konu ile ilgili Bahçelievler Mahallesi Mehmetçik Caddesi sonunda bulunan Tugay Komutanlığına ait 18 bin metrekarelik alan, çeşitli kurumların dikkatini çekiyor.

Edindiğimiz bilgilere göre, Tugay Komutanlığı yerleşke alanına Emniyet Müdürlüğü ve Üniversite talip.

Üniversite yeni bir Fakülte, Emniyet Müdürlüğü ise Çevik Kuvvet Şube personel ve müştemilatını taşımak için buraya talip.

Semt sakinleri ise, eskiTugay Komutanlığı alanına Üniversite’nin yatırım yapmasının daha doğru olacağını belirtiyor.

120 AYET ve HADİS

BEÜ yayınlarından altıncısı.(2015)

Yayına hazırlayanlar: Yusuf Alemdar, Ali Aslan, Osman Kabakçılı.

Redaktörleri ise: Hasan Meydan, Fatmanur Dikmen, Mustafa Salman Tosun, Mustafa Dikmen.

Yıl 2013. Prof. Dr. Mevlüt Güngör: Ülke de Kur’an ve Tefsir’le meşgul olan bilim insanı ve Akademisyenlere çağrıda bulunup, şahsi tasavvuruna göre on ayet belirleyip, önem sırasına koyup, düzenleme kuruluna göndermelerini istedi..

Böylece Ehl-i Kur’an ve Vuküf tarafından en çok oyu alan ayetler tespit edilecekti.

Büyük katılım sağlandı. İlk kırk ayet belirlendi. Ardından ikinci kırk ayet ve üçüncü kırk ayetlerde belirlendi. Sonuçta 120 seçilmiş ayet koleksiyonu ortaya çıktı.

İşte, bu kitabın hikâyesi...

ACILIK’A DOĞALGAZ

Kurumsal Mutabakat sağlanamadığı için uzun süredir başlatılamayan Acılık semti Doğalgaz çalışmaları nihayet başladı.

Acılık’ta bulunan birçok kurum ve kuruluşun, doğalgaz gelecek diye Kömürlü kalorifer kazanlarını kaldırmasına rağmen, kazı işlemlerinin başlatılamaması, semt sakinlerinin moralini bozmuştu.

Geçtiğimiz hafta sonu başlatılan kazı çalışmalarıyla birlikte, semt sakinleri mutlu olduklarını belirttiler.

Diğer taraftan, söylendiği gibi, kazı çalışmaları nedeniyle, Acılık’ta trafik kesilmesi söz konusu olmadı.

 

BOKS’TA BİR İLK

8-12 Kasım tarihleri arasında Çanakkale’de yapılacak olan Büyük Erkekler Boks Türkye Şampiyonası elemelerinde Zonguldak’ta bir ilk yaşandı.

Devrek Açık Cezaevinde hükümlü ve Zonguldak Çaydamar Spor Kulübü Lisanslı sporcusu olan Habib Alev, 69 kilo müsabakasında Zonguldaklı boksör ile karşılaştı. Site Kapalı Spor Salonunda yapılan müsabakayı Zonguldaklı Boksör Batuhan Başkan Kazandı ve Çanakkale’de yapılacak şampiyonaya katılmaya hak kazandı.

 ZOKEV’DEN AÇIKLAMA

Geçen hafta bu sütunlarda yayınlanan ‘MÜZE /ZOKEV /KULİS’ başlıklı yazı ile ilgili ZOKEV Yönetim Kurulu’nun gönderdiği açıklama aşağıdadır.

Sayın Ekrem Murat ZAMAN, müzenin kurulum sürecinde, Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı’nın Yönetim Kurulu Üyesi olup, belirtilen dönemdeki Vakıf Başkanımız Kürşat COŞGUN’un önemli gayretleri ile Maden Müzesi çalışmalarının başına getirilmiştir.

‘Sayın ZAMAN, halen ZOKEV’in 11. Olağan Genel Kurulu sonrasında oluşmuş Mütevelli Heyet’in, “kendi talebi” ile seçilmiş “Başkanı”dır. Seçildiği andan itibaren de zorunluluk olmamasına rağmen Mütevelli Heyet Başkanı sıfatı ile Yönetim Kurulu toplantılarına kendisi çağrılmakta; ayrıca tüm etkinliklerimize e-posta, SMS ve telefon yoluyla davet çıkarılmaktadır.’

‘Kendisinin, Vakfımız Yönetim Kurulu’na veya Mütevelli Heyet’ine ulaşmış bir istifa kararı yoktur.’ 

‘Sayın ZAMAN ZOKEV ailesinin çok değerli bir ferdidir, tarafınızca dile getirilen görüşler büyük bir olasılıkla bir yanlış anlamanın ürünüdür.

Kentsel meselelere duyarlı, sorumlu gazetecilik anlayışınızın gereği olarak kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla konuyu bilgilerinize sunar, çalışmalarınızda başarılar dileriz.’