TROL’LE BALIK KATLİAMI 


Bilinçsiz avcılık, deniz balıkçılığımızı olumsuz etkileyen faktörlerin başında gelmektedir. 

Aslında bilinçsiz avcılık diye bir şey yok. Trol denen ‘kazıma usulü’ balık avlayanlar, balık neslini kuruttuklarını bilmiyorlar mı? Kısa gün kâr’ı/ çıkar için balık nesline darbeyi bilinçli olarak vuruyorlar.

İki tane kayık arasında dip trolü olarak adlandırılan avlanma şeklinde, ağzı demir kelepçe’ye bağlı ağ torba çekilerek deniz dibi kazınır. Dipteki balık yumurtaları dağıtılır, yavru-büyük balıkların tümü bu torbaya doldurulup çekilir.

Bu gün sabit ve seyyar balıkçı tezgâhlarında gördüğümüz, 5-6 santimlik orta deniz trolü ile çekilen istavrit, çinekop, hamsi; dip trolü çekilerek yakalanan barbun, kalkan, mezgit balıkları örneklerdir.

Devlet, belli bölgelerde yasaklasa da, denetim zafiyeti nedeniyle, trol’le avlanma / balık katliamı önüne geçilemiyor. Bu balıklar, balıkçı limanlarından çıkartılıp, karayollarından rahatça sevk ediliyor.

Konu ile ilgili Sahil Güvenlik ve Tarım Müdürlüğü yetkilileri ‘adet yerini bulsun’ cinsinden denetim yapıyor. 




Belediye başkanı Muharrem Akdemir’in konutunun bulunduğu bina önü…

Asfaltı yeni. Yol istinat duvarı yeni. Işıklar yeni. Bahçe düzenlemesi yeni…

Tepebaşı Köyü’nden bir görünüm.


İşçi Emeklileri Dul ve yetimleri Derneği Zonguldak ve Havalisindeki yöneticiler, Cumartesi günü bir araya geldi. Çaycuma kayıkçılar Köyündeki Albuzlar Lokantasında bir araya gelen şube başkanları, yönetici ve üst kurul delegeleri durum değerlendirmesi yaptı.

Başkan Mustafa Sarıoğlu, kongre de Zonguldak’ı en iyi şekilde temsil edeceklerini belirtti, özetle şöyle dedi.

‘Kongre’ye Zonguldak’tan200 kişi katılacak. Zonguldak’ı en iyi şekilde temsil edeceğiz. Promosyon, intibak yasası ve emeklilerin diğer sorunlarını bundan böyle de en iyi şekilde seslendireceğiz. Haklarımızın demokratik yollardan alınması için mücadele edeceğiz’

KAYIKÇILAR KÖYÜ’ÜNDEN ÖRNEK DAVRANIŞ

Çaycuma’ya bağlı Kayıkçılar Köyü birlik- beraberliğin örneklerini, kurdukları kooperatif ile veriyor.

Kayıkçı köylüleri, 280 üyeli kooperatifleriyle ürünlerini topluyor, soğuk hava depolarında saklıyor ve semt pazarlarına satıyor.

Kooperatif üyelerinden Ali Rıza Girgin “köylünün ürettiği meyveleri ucuza satmamak için soğuk hava depomuzda tutuyoruz. Semt pazarlarına giden pazarcılara veriyoruz. Şimdilik perakende satış yapıyoruz. Hedefimiz; yüz tonluk olan soğuk hava depomuzu genişletip, toptancıya mal satmak. Kooperatifimizin traktörleri de üyelere hizmet veriyor. Bölge’nin değil, Türkiye’nin en iyi Deveci Armut’unu yetiştirdiğimizi iddia ediyoruz.”

 ‘KANUNLARA TAKAN TAKANA


İncivez de çevrilen film

İncivez: Zonguldak’ın ‘na- mütenai’ semtlerinden…

Üniversite semti olması ötesinde, sorunların ‘harman’ olduğu bir mahalle…

İki gencin Bonzai’den öldüğü bir mahalle.

Karakol, sağlık ocağı ve kamera sistemi olmayan bir yer.

Gece-gündüz trafik rezaletinin önlenemediği bir cadde… Sağlığa aykırı yiyeceklerin, açıkta satıldığı bir alan... Ruhsatsız ticarethanelerin keyif sürdüğü bir Belediye sahası…

İmar’a aykırı(kaçak) yapılaşma konusunda ise her hafta yeni açılışlar yapılan ayıplı bölge. Geçen hafta, biten kaldırım’ı yazdık. Kaldırımın ticarethaneye çevrilmesini...

Belediye zabıta ile tespit etti. Evrak Belediye’nin alt katından 6. katına çıkamadı bir türlü.

Dün yeni bir ‘film’ daha başladı.

Başrol oyuncusu kim? Belediye Başkanı Akdemir mi, İmar Müdürü Tayfun Albayrak mı?

KAÇAK YAPILARA/AKÇELİ İŞLERE kim yol veriyor?

PAŞA HAZIR İYİLEŞİYOR

Ankara’da geçirdiği başarılı ByPass ameliyatı sonrası evinde dinlenmeye çekilen Zonguldak Boksunun duayenlerinden Salih Paşa hazır iyileşiyor.

Hazır’ı evinde Milli boksörlerimizden Hayati Papila ile birlikte ziyaret ettik.

Hazır, dost ve arkadaşlarına selamlarını iletti ve önümüzdeki hafta son kontrolü sonrasında dostlarıyla kucaklaşacağını belirtti.