Yenice’nin gözdesi: Ihlamur Teras…

Köykent Seyir Terası olarak 1 Aralık 2014’te ilk temeli atılan ve 70 bin metrekare alan üzerine kurulan BAKKA’nın desteklediği bu eser, 16 Nisan 2018’de tamamlanarak konuklarına hizmet vermeye başladı.

Adını Yenice ilçesinde yetiştirilen ıhlamur ağaçlarından alan tesiste bugün yaklaşık 100 misafir çam ağaçlarının muhteşem kokusu eşliğinde konaklayabiliyor.

Yüzölçümünün yüzde 86’sı ormanlarla kaplı olan ülkemizdeki tek yerleşim alanı olarak da bilinen Yenice ilçesinde ve bu tesisler alanında devamlılığı olan yürüyüş yolu, ilkler arasında yer almaktadır.

Yenice ilçesinde rengarenk görünümleri olan 134 çeşit kelebeğin yaşadığını biliyor musunuz?

Doğal, yaşlı ve karışık ormanları ile anıt niteliğindeki ağaçlarıyla, vadileriyle, akarsu ekosistemleri ile ve barındırdığı yaban çeşitliliğiyle eşsiz doğa harikası bir ilçedir Yenice…

Şeker kanyonu, Yenice’de gezilip görülmesi gereken yerlerden birisidir.

Yenice Karabük karayolu üzerinde bulunan Şeker kanyonu, çok sayıda doğa sporuna da elverişli bir alan üzerindedir.

Kanyon yüksekliği 100 metreden başlayıp 200 metreye kadar yükselmektedir. Bu nedenle Şeker kanyonunun kaya tırmanışlarına uygun bir konumu vardır.

Kanyonik yapmaya elverişli bu uzun alanda, yer yer zorlu geçitler ve daralalar olup buralardan geçmek için yüzmek zorunlu hale gelebiliyor.

Her mevsim olduğu gibi kışın da çok güzel bir doğal görünümünü korumaktadır. Yenice Belediye Başkanı Zeki Çaylı’nın büyük emekleriyle gerçekleşen bu muhteşem eserin Yenice turizmine de büyük katkılar sağlarken, yöre gençleri için de iş alanı olmaya başladı.  Yenice Belediyesi bünyesinde kurulan Ihlamur Teras adı verilen bu tesislerde sayıları 65’e ulaşan Yeniceli gençler çalışmaktadır.

Ihlamur Teras projesi BAKKA tarafından son 10 yılın en iyi projesi olarak belirlenmiştir.

1978 tarihinden itibaren Yenice Belediyesi’nin çeşitli kademelerinde çalıştıktan sonra 2009 yılında Belediye Başkanı seçilen ve bugün de aynı görevi yapmakta olan Zeki Çaylı, Halkın Sesi Gazetesi’ne yaptığı açıklamasında, “Öncelikle ilçemizin ana sorunlarını çözümlememiz ilk görevimiz oldu.

Turizmde atağa kalkarak Yenice’nin tanıtımıyla ilgili tanıtım CD’leri yaptırdık. Bugün için ülkemizin çok sayıda kentlerinden misafirlerimiz var. Kasım ayının sonuna dek özellikle de hafta sonları ilçemiz turistlerle doluyor.

Yurt dışından da başta gurbetçilerimiz olmak üzere yabancı misafirlerimiz de ilçemizi ziyaret ederek tesislerimizde konaklıyorlar. Amacımız turizm gelirlerimizi ve yatak sayımızı çoğaltarak daha çok turiste ulaşmaktır.” dedi.

TELEFERİK PROJESİ OLACAK MI?

Başkan Çaylı, Gazetemiz yazarlarından Ahmet Demir’in “İlçe merkezinden 350 metre yükseklikteki Ihlamur Teras’a teleferik yapmayı düşünüyor musunuz?” sorusuna şöyle cevap verdi:

“Bu konuda araştırma yaptık. Çok maliyetli bir proje olduğunu saptadık. Yani 15 milyon TL gibi bir meblağ tuttuğunu söyleyebilirim. Bu kaynağı bulma zorluğumuz nedeniyle bu proje kısa vadede zor görünüyor. Ancak orta ve uzun vadede kaynak bulmamız halinde teleferik projesinin hayata geçeceğine inanıyorum” 

Haber: Ahmet Demir