Yaşar Kemal, Türk Edebiyatı’nın önde gelen ismi. Yaşar Kemal bana göre, Nobel ödülü almasa da dünya çapında edebiyatçıydı. Hani yerelde bazı zamanlar eşraf ne der algısı olurdu. Bana göre Yaşar Kemal Türk Edebiyatı dışında toplumun gerildiği anlarda çözüm merkezi olmuş bir insandı. Ne zaman ülke demokrasi rayından çıkmaya yönelse bir bakmışsınız tok bir ses çıkar, bir dakika, der gibi kendini ortaya atar. Kendini sultan vazgeçilmez sananların dili damağı kururdu. Benim kendisiyle ilgili duygularım her zaman olumlu olmuştur. Yaşar Kemal’i anlamak için vasiyet gibi dile getirdiği şu cümleyi iyi anlayalım:
“Benim kitaplarımı okuyan katil olmasın, savaş düşmanı olsun, insanın insanı sömürmesine karşı çıksın. Kimse kimseyi aşağılamasın. Kimse kimseyi asimile edemesin. İnsanları asimile etmeye çalışan devlete hükümetlere olanak verilmesin. Benim kitaplarımı okuyanlar bilsinler ki, bir kültürü yok edenlerin kendi kültürleri insanlıkları ellerinden uçmuş gitmiştir. Benim kitaplarımı okuyanlar yoksullarla birlik olsunlar, yoksulluk bütün insanlığın utancıdır. Benim kitaplarımı okuyanlar cümle kötülüklerden arınsınlar.”

“Yaşar Kemal yaşar!” derken ne demek istediğim açıktır. Bir eser bırakıp öteki dünyaya göçen ebediyete kadar yaşar.    

Cenaze de katılım çok yüksek olunca ister istemez hangi görüşteki insanların cenazeye katıldığını insan gözlüyor.

11’inci Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül başta olmak üzere, CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Doğan Medya sahibi Aydın Doğan, Rutkay Aziz, Tarık Akan, Can Dündar, Fatoş Güney, Turgut Kazan ve CHP Milletvekillerinin katılmaları gösteriyor ki;

Vücudu toprak olsa da Yaşar Kemal eserleriyle yaşayacaktır.
Bu arada bir parantez açmak istiyorum. Turgut Kazan ülkemizin en önemli hukukçusu olarak bilindiği gibi adalet rayından çıkınca mutlaka görüşüne itibar edilir. 

Bizim böyle değerleri koruyup kollamamız gerekir.

Vasiyeti barış olan bir isim olarak toprağa verdiğimiz Yaşar Kemal’in eserlerini okuyalım, okutalım.