Yazarlık ve yazmak özel yetenek gerektiriyor. Yazdıklarnı yayınlamak ise bambaşka bir olay…
Yazarlar eserlerini yayımlatmaya karar verdikten sonra beraberinde gelecek sürece her zaman hâkim olamayabiliyorlar. Yazmak yeteneğiyle donanımlı birinin; bu süreçlerde hangi aşamaları ne şekilde yaşayacağını seçtiği yayınevi belirliyor. Yazarın kitabını kendi imkânlarıyla yayımlama isteği pek çok hukuki ve teknik prosedürü de beraberinde getiriyor.
Yazar danışmanları, yazara sadece iyi bir editöriyel destek ve bir kapak tasarımı sunarak, “Kendi kanatlarınla uç!” demediklerini, aksine yazara birçok yayınevinde olmayan bir destek sağladıklarını belirtiyor: Yazar Danışmanlığı…
Yazar danışmanı, yayınevinde yazarla/yazanla/yazmak isteyenle iletişime geçen ilk kişidir.
Yazar danışmanı öncelikle yazara yayınevi hakkında kapsamlı bilgi verip yazarın istek ve ihtiyaçlarını dinlerken, yayınevinin kapasitesi dâhilinde çözümler ve öneriler sunuyor. Yayınevinin çalışma şekli hakkında yazarı bilgilendirdiği zaman yazar yayınevinin kendisine ve eserine katabileceklerini en başında öğrenmiş oluyor. Anlaşma sağlanıp birlikte çalışılmaya başlandığı takdirde de yine yazar danışmanı süreci doğrudan takip eden kişi olarak, yazarla birebir iletişime ve süreç hakkında bilgi vermeye devam ediyor.
Yazarın sorularına doğru cevapları bulan hatta yazara bir yol haritası çizen yazar danışmanı eserin, baskı öncesi ve sonrası tüm süreçlerinde yanında olarak aslında bir anlamda yayınevi, yazar, editör ve süreçler arasındaki bağın yönetimini yapmaktadır.
Yazar danışmanları klasik ve şablon sınırların olmadığını vurguluyor. “Tabii ki kendimize koyduğumuz sınırlarım var, örneğin maddi konulara karışmıyoruz; bu konunun yazar ve danışman arasındaki iletişimden bağımsız, başka departmanlarla görüşülmesi gereken bir aşama olduğunu düşünüyoruz. Birçok yazar fiyat bilgisini bizden almak istese de doğru yönlendirmelerle bu konulara girmemeyi tercih ediyoruz. Aradaki iletişimin bu konuyla sınırlandırılması süreci olumsuz etkileyebilir kanısındayız.” diyor ve yazarların kendilerine önce web sitesi, sosyal medya ya da doğrudan telefonla ulaşabildiklerini ve sonrasında da temasın aynı şekilde sürdüğünü belirtiyor.
Kitabı üzerinde çalışılan yazarın tek tek editöre, matbaaya, grafikere ulaşıp tüm süreci kontrol ve takip edebilmesi mümkün değil; yazar danışmanı, yazarın bu takibi yapabilmesini sağlıyor. Üstelik danışmanla yazar arasında zamanla bir dostluk gelişiyor. Yazar danışmanı çalışma sistemini yazarla kuracağı iletişime göre ayarlıyor.