Zebra, Güvercin, Çekirge yeniyorsa…

At-Eşek-Katır eti de yenir!

Bizim ileri görüşlü(!) politikacılarımız tuttular şimdi de Sudan’dan at eti, katır eti, domuz eti falan ithal etmeye kalktılar ya;

Vatandaşa da konu çıkı, gazetecilere de…

Bu etler yenir mi, yenmez mi?

İnternetin hacı sitelerinde ufak çaplı araştırdık;

Diyanet’in Din işleri Yüksek Kurulu Başkanlığının bu konudaki açıklamalarının en kabul edilebilir olduğunu düşündük ve bu siteden alıntı yaptık.

Diyanet’e göre;

Etlerinin yenmesinin helâl olduğunda görüş birliği bulunan hayvanlar Bakara 172 ve Mâide 1, 4 ayetlerine dayanılarak İslam âlimleri tarafından dört grupta toplanmış.

 Bunlar şöyle:

a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar.

b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi vahşi hayvanlar.

c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar. Bu hayvanların etlerinin helâl olduğunda fakihler görüş birliğindedir. Bu sayılanların bir kısmının helâlliği Kur’an’da tasrih edilmiş, diğerleri de Kur’an’ın “yiyiniz” dediği iyi ve temiz şeyler (Mâide, 5/1; Hac, 22/28, 30) mubah kapsamında görülmüş.

d) Çekirge de sünnette yenebileceğine dair özel hüküm bulunması nedeniyle, yenmesi helâl hayvanlar grubunda yer almıştır (Buhari, Zebâih, 13). Hakkında ayetler bulunan tek haram hayvan ise domuz…

Var mı bunlara “hayır” diyen gafil?

At eti konusu ise tamamen bizim Türklerin özel bir yaklaşımı…

Bizim ülkede bizler ufak tefek kazaların dışında, yani sucuk pastırma olaylarının dışında, bazı ağzının tadını bilen lokantalar haricinde at eti yemiyoruz, zaten at kasabı da yok, ama Orta Asyalardaki “akrabalarımız, kankilerimiz” dediğimiz soydaşlarımız yiyor.

Hem de oralarda, Kazakistan, Tataristan, Özbekistan, Kırgızistan vs. ülkelerde halk pazarlarında resmen at eti reyonları kuruluyor ve isteyene yemeklik, isteyene kuşbaşı at eti kilo hesabı satılıyor.

İster inanın, ister inanmayın; at eti oralarda kuzu etinden bile pahalı…

Yazımızda fotoğrafı da var işte o pazarlardan birinin… Kazakistan’da at eti pazarı…

Türkiye’de halk tarafından benimsenmemiş olması at denilen hayvana saygı ile yaklaşıldığından…

Savaşlarda can yoldaşımız olan atları gel de kesip ye şimdi?

“Asil hayvan” olarak nitelendiriyoruz onları…

Geçelim; bir başka konuya gelelim…

Sudan’dan ithal edilecek olan bu hayvanlar ne olacak? Bir de sakatatları varmış… Onları orada bırakmak ayıp olduğu gerekçesiyle sakatatları da ithal ediyormuşuz…

Şöyle olabilir;

Türkiye’de At-Eşek Restaurant gibi bir yatırım amacı olan birileri çıkmıştır, bunların gereksinimlerini karşılamak için olabilir…

Domuz da ithal edilecekmiş, birileri de Domuz Restaurant ya da Domuz İşkembecisi düşünüyordur, al ona da mis gibi Sudan domuzu…

Bizim yöremizde pek domuz yemezler (Devreklilerin ünlü av eti partilerini Devreklilere sorun) ama Ankara, İstanbul, İzmir gibi yerlerde domuz eti yiyen gayrimüslimler var, Müslüman olup da Avrupalarda yaşamış ve domuz salamı ile sosisinin tadına doyamamış Müslümanlar da var, işte bunları satan marketlere de malzeme olabilir…

Olamaz mı yani, olabilir!

Veya;

Bizi yönetenler bu at eti, eşek eti vs. et konusunda şöyle düşünmüş olabilirler:

“Ülkede hayvancılık öldü, dana eti, kuzu eti pahalı, vatandaş sadece bakıyor kasaplara ama satın alamıyor, öyleyse piyasaya bunları sürelim, fiyatları aşağı çekip dengeleyelim, vatandaşı da alıştıralım, gelecek neslin protein gereksinimini böyle karşılayalım… Nasılsa milleti dinden imandan çıkardık, temeli oluşturduk, bunlara kimse hayır demez, üç beş kişi çıkar yürüyüş yapar, onların da hakkından kolluk kuvvetlerimiz gelir…”

Her gün yeni bir icadına tanıklık ettiğimiz yöneticilerimizin yepyeni bir uygulaması daha.

“Hadi canım sende” demeyin, neler gördü bu millet son senelerde, neler neler…

 

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner228