ZONDEF&ZONSİAD VE YALNIZLIĞIMIZIN İÇ SESLERİ

Zonguldak Değerleri Buluşuyor Konferans ve Çalıştayı.

Zonguldak Sanayi ve İş Adamları Derneğininöncülüğünde, girişimciliğinde organize edilen ve Sayın Valimizin canı gönülden desteklediği bir organizasyon. Bunun yanı sıra siyasetin üst kademelerinde görev alan değerli bürokratlar ile birlikte, sivil toplum örgütlerinin, iş adamlarının tam destek verdiği bir panele katılma fırsatı buldum bu hafta ortasında. Bu oluşumun başını çeken ve olgunlaşması aşamasında gayret gösterenlerden birisi de Sevgili hem şehrim Gurbet Altaydı.

Zonguldak ve bu bölge için çaba gösterenlerin başında geliyor kendisi. Kendi coğrafyasından yüzünü çevirmeyen ve kılı kırk yararak daha iyisi için çaba sarf eden azmini önemsiyorum.İstanbul’da Zonguldaklılar Hasret gecesinde aynı sahneyi paylaştığımız, “bizler bir işin ucundan tutmaya çalışıyoruz gelin el verin” dediği bir organizasyonun küçük bir parçası olmaktan gurur duydum, bu vesileyle bir kez daha ZONDEF ruhuna organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kıymetli büyüğümü Rahmetli Yalçın ARSLAN hocamı sırası geldiği için saygıyla rahmetle anıyorum, bu görev için beni kendisi cesaretlendirmişti.

Sevgili Gurbet Altay titrinin çokluğunun yanı sıra vefasıylada kıymet arz ediyor.Kendisinin nazik daveti üzerine katıldığım bu çok verimli geçtiğini düşündüğüm panele memleket sevdası ve ruhunun, başarı grafiği ve başarı matematiğinin donelendirildiği, beyin fırtınaları eşliğinde coğrafyamıza yakışır bir verimlilikle şekillendiğini gördükten sonra, umudum bir nebze daha arttı. Hayata geçirilebilmesi adına beklenti içine girdiğimizi yeri gelmişken söylemek isterim. Önerilen her bir detay yerinde ve gerekliydi.

Panele Katılımcı olarak iştirak eden konuşmacıların Vizyonları görev aldıkları kurumların hassasiyetinde bilgi ve eğitim birikimleri, zihin perdelerinden ışıldadı adeta. Yarına dair, geleceğe dair filizler düştü yüreğe, bu bağlamda tek dileğim yeşermesi adına sürecin hızlandırılması elbette.

 Bu coğrafyada şekillenmiş hamurumuzla, Vatana hizmet mecralarında kendine yer edinebilen ve bu görevleri layıkıyla yerine getiren bütün hemşehrileri mi de ayrıca kutluyorum.

İzlenimlerime gelince…

Kendine dolanmış toplumların her zaman bir kurtarıcıya ihtiyacı olmuştur. Kendimize dolanmaktan kurtulmamız asıl dileğim.

“Ekonomi ve istihdam alanlarında yeni fikirlere ve bunları hayata geçirebilecek cesaretli yöneticilere olan özlemimiz artık son bulsun diliyor insan.Göç veren bir kent olgusunda çoğalmaya doğru yön çizmek istiyor insan. Yapabileceklerimize henüz başlamadığımızı öğreniyor insan.

Bu dönem İlimizde görev yapan ve uzun yıllar bizimle birlikte olmasını arzu ettiğimiz Sayın Valimizle başlamak istiyorum. “Meğer ne kadar hasret kalmışız aynı dili konuşabileceğim hizmet sevdalısı yüreklere.” Benim ilgi alanımdan olsa gerek konuşmalarının en çok altını çizdiğim kısımlarını özetliyorum.Kültür ve Sanat vurgusunun altını kalın çizgilerle her defasında özenle çizen Valimizin, Kültür Sanat değerlerinin kıymetlilerinin sahiplenicisi olmalarından dolayı, bir sanat aşığı, üretim delisi bir kadın olarak gururlandığımı söylüyor,  dahası umutlandım diye de eklemek istiyorum. Henüz birlikte benimde bu coğrafya için Kültür Sanat adına yaptıklarım ve yapmak istediklerimi konuşacak fırsatımız zamanımız olmadı ama beklemede olduğumu hatırlatıyorum.

Sayın Valimizin günümüzde her önüne gelenin neredeyse fetva verircesine diline doladığı, günah sevap yanılgılarından önünü göremeyen cehalet maskaralarına tokat gibi verdiği cevapla başlayalım. Sayın Valimiz konuyu kendi ince zekâsıyla özetleyiverdi bir çırpıda ve inanın derin derin nefes aldım, aldık sayesinde. Muhafazakâr kesimin sanattan uzaklaştırıldığına dikkat çeken Valimiz Kâinat içinde barındırdığı her şey ile bir sanat eseridir dedi. Allah’ın Kur anı Kerimi bile bir anayasa gibi değil bir şiir kitabı gibi dizdiğini ve dünya üzerinde var olan canlı cansız her şeyi bir sanatçı gibi işlediğinive öyle yarattığını vurgulayan örneği, benim için algılarımın yeniden cilalanmasına vesile oldu.

Kültür ve Sanat, toplumların vazgeçilmez değeri, kıymetlisi ve toplumların akışkanlığını sağlayan can damarı. Bu konuyu lastik gibi boş yere uzatanlarında orada olabilmelerini çok isterdim. Dolayısıyla Kültürümüze sahip çıkabilir ve Sanat üretimlerimizi Allah’ın bir lütfu olarak içselleştirirsek kıymet verebilmek açısından da bir rehber edinmiş oluruz. Bizi bu bağlamda besleyecek yegâne şey doğanın evrenin ta kendisi, onu iyi okumak ve içselleştirmek yeterli gelecektir, üretebilmek ve paylaşabilmek adına.

Coğrafyamızın gelişimi değişimi için insanca kardeşçe bir olarak yaşayabilmemiz için dillendirilen her kelimeyi aldım baş tacı ettim. Yermek için değil, övmek ve destek vermek için yüreğimle düştüm yola. Bölgemize katkı sağlayacak olan her sözü her eylemi önemsiyorum ve bunun tam tersine birilerini kayırarak birilerine tümsek olabilecek zihniyetleri ret ediyorum. Umarım bu konuda bir başlangıç olur bu projenin Startı.

Dört güzel insan, dalında, alanında emek sarf etmiş dört güzel yürekle tanıştık. Dinledik, bilgilendik heyecanlandık umutlandık. Onun öncesinde günün önemini özetleyenlerde özel ve önemli kişilerdi çünkü bir emeğin mimarlarıydı onlar. Sayın Halil İbrahim Ece’yi de unutmuş olmayayım, açılış konuşmasıyla bir değerdi kendileri.

TÜYAP Anadolu Fuarcılık Genel Müdürü TOBB Türkiye Fuarcılık Sektör Meclis Başkanı TOBB Genç girişimciler Kurulu Başkan yardımcısı Cihat Alagöz’ün kendi donanımları, birikimleri eğitimleri doğrultusunda ortaya koyduğu öneriler kayda değer ve hiç hafife alınmayacak ve dahası dört elle, gönülle sarıp sarmalanması, sahip çıkılması gerekenkıymetli şifrelerdi.Diliyorum uygulamalı olarak hayata geçirilir, Kültür ve turizm alanında Vizyon çizen Sayın Cihat Alagöz’ü kutluyorum. Sözlerinin adresi ekonomisiyle güçlenebilecek bir coğrafya içindi

Bir diğer kıymetli katılımcı ise TC Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın İsmail Yüce idi. Kendilerinden,tecrübelerinden hoşnut kalındığını gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Birikimi donanımı kıdemi ile birlikte yol ve yön gösterici babında kıymetliydi sözleri.

Coğrafi yapımızla başı çektiğimiz yeşil doğamızın halinden dilinden anlayan ve bu platformda halen aktif olarak görev alan Sayın Orman Genel Müdürlüğü Personel Daire Başkanı Hüdaverdi Şen söyledikleri ,,tespitleri ve bir görev dağılımda verebilecekleri destek sözüylede taşları yerine oturttu. Kendilerinin diğer katılımcılar gibi önerileri de çok kıymetli ve değerliydi doğrusu.

Son konuşmacı ise henüz genç sanayici olarak bu ülkenin duayenlerine özenen, onların yolundan ahlakından gitmeyi benimseyen NeJdet Tıskaoğluydu. Genç olarak bir sanayici titriyle konuşmasını yapan değerli hemşehrimizede bu toprakların havasını solumuş suyunu içmiş be başarıya ulaşmış bir örnek olarak gençlerin feyiz almaları konusunda altını çizdiğim yol hikâyesi kıymetliydi, umarım birkaç yüreğe de olsa dokunmuştur.

Şimdi şöyle bir düşünce geçebilir zihninizden her şey kusursuz muydu yani, konuşuldu, değerlendirildi de ne oldu sonuç,  nedir akıbeti? Projeler hayata geçiyor mu geçmiyor mu onu bilelim diyenlere, diyebilecek olanlara naçizane bir tespit de benden. Birbirimize dolanmaya meyilli olursak her zaman bir kurtarıcı bulamayabiliriz. Bürokratlar gelirler giderler, bu atanmışlar için de seçilmişler için de böyledir. Kendimizi yükseğe sıçratmak için başımızı kaldırmazsak, artılarını görmeyip eksilerini didiklersek hiçbir zaman ileriye ve iyiye gidemeyiz.Birbirimize kenetlenmemize destek verenlere destek verirsek, başarmak için bir umudumuz olur. Proje üretebilenlere kulak verilsin, emeğe saygı gösterilsin, hatalar ve eksikler başarmadan önceki hastalıktır.

 Başarı her şeyi herkesi iyileştirir, iyileşmeye ihtiyacımız var yanılıyor muyum sizce? Bu bağlamda bir kez daha bu şehrin değerli insanlarına kendimizi özel hissetmezsek bizi hiç kimse önemsemez. Kendimize kendimiz değer katalım ve olması gerekeni yapıp bir yerden başlayalım ve artık çalışalım.