Şu memlekette birlik beraberlik sağlanamadı gitti…

Geçtiğimiz hafta kentle ilgili en önemli bir kongre sırasında dönen dolaplar, birlik beraberlikten ne kadar uzak olduğumuzu bir kez daha ortaya koydu.  

Bir şehir için şüphesiz en önemli kuruluşlardan biri olan Kent Konseyi’nin “lazlar” ve “kıvırcıklar” üzerinden yürümesi, Zonguldak’ın neden bir arpa boyu yol alamadığının en bariz göstergesidir.

***

Kendileri değil ama etiketi kocaman kocaman adamların işi gücü bırakıp bazı üyeleri aramasını ve “Seçimde falan kişiyi destekliyorsun. Ona göre…” demesini kınıyorum.

Peki “Kıvırcıklar konseyi ele geçirmeye çalışıyor” deyip insanların hassas noktasından girenlere ne demeli! Şahs-ı muhteremler, baktılar ki halı ayaklarının altından kayıyor, hemen bölgecilik kartına oynadılar… Acaba devletimiz; şehrimizin altını oyanlara ne zaman dur diyecek?

KİMLİĞİNİ TAMAMLAYAMAMIŞ BİR ŞEHİR

Evet, bu şehir ne yazık ki kimliğini tamamlayamamış. Ve henüz “biz” olamamış bir kentin ise sorunları çözmesi mümkün değil. Bu refleksleri cahiliye dönemindeki ırkçılık kokan hareketlere benzetiyorum.

Lazlar ile Kıvırcıklar ayrımını yapanların Seferoğulları ile Tellioğulları’ndan ne farkı var? Yok falan kabile, yok filan aile, yok bilmem ne meşrep… Yerin dibine batsın sizin ayrımcı zihniyetiniz. Düşün artık Zonguldak’ın yakasından… Zonguldak insanı da cahiliye döneminden kalma hareketlere artık prim vermemeli.  

Bu şehrin birlik beraberliğe, “biz” olmaya; yani “Zonguldaklılık” ruhuna ihtiyacı var. Ancak “biz” olursak bu şehir kurtulur.
 
İstanbul’u düşünelim. Giresunlular, Trabzonlular, Kastamonulular mı bu şehrin yönetimine etki ediyor. Orada sadece İstanbulluluk var. 81 ilin dernekleri ve yüz binlerce insanı orada iş - aş için barınıyor ama İstanbulluluk potası altında oluyor her şey.
Zonguldak da 81 vilayetten insanı barındıran kozmopolit bir şehir değil mi? Neden burada Zonguldaklılık yok? Trabzon’dan Rize’den, Giresun’dan iş aş için gelenlerin de Zonguldaklılık çatısı altında yaşaması gerekmiyor mu? Koltukta kalmak için hemen bölgeciliğe mi sarılmak gerekiyor?

Siz kimsiniz ki göç ettiğiniz Karaelmas diyarında fitne fesat çıkarıyorsunuz? Unutmayın, İblis de kibrinden şeytan olup lanetlenmiştir.

Irkçılıktan, kibirden uzak duralım…

Birlik ve beraberliği sağlayalım.

Sağlayalım ki bu şehir yükselen değer olsun…

Kalın sağlıcakla…