GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerinin madenciyi umutlandırdığını söyledi

“1 milyar 300 milyon ton rezerv var”

 (İHA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kömürde ithal yok, kendi rezervimizi eritmek durumundayız” sözleri madenin başkenti Zonguldak’ı umutlandırdı. 1 milyar tonun üzerinde taş kömürü rezervi olduğu tahmin edilen Zonguldak’ın yeniden enerjide lokomotif olması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen elektrik santralleri toplu açılış töreninde, “Cari açığı düşüremezsek ekonomi dumanaltı olur. Kömürde ithal yok, bu işi kapattık. Kendi rezervimizi eritmek durumundayız. Bunu yapmaya mecburuz” demişti. Erdoğan’ın açıklamasının andından 1800’lü yıllardan bu yana kömürün üretildiği Zonguldak’ın yeniden enerjide lokomotif olması bekleniyor.

8 bini aşkın işçinin çalıştığı Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğüne işçi alınarak yeniden üretime geçilmesi gerektiğinin altını çizen Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, yerin metrelerce altındaki kara elmasın yeryüzüne çıkartılması gerektiğini vurguladı. Maden ocaklarında bir gram kömür kalmamak şartıyla üretim yapılması gerektiğini belirten Demirci, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın enerjide yerli kaynakların kullanılması yönündeki sözlerini değerlendirdi. Demirci, kömürün demir-çelik sektöründeki en önemli ham madde olduğuna dikkat çekerek şöyle dedi:

“Sayın Cumhurbaşkanımız her defasında bunu söylüyor. Enerji Bakanımız Berat Bey de bu konuda her zaman bu fikirleri söylüyorlar. Yerli kömüre önem verileceği söyleniliyor. Bizler de GMİS olarak ülkemizde yer altında bir gram kömürün kalmadan çıkartılması taraftarıyız. Çünkü taş kömürümüz dünyadaki hakikaten en değerli enerji sektöründeki ham maddedir. Kömürden başka demir çeliği eritebilecek ham madde bulunamadı. Şu anda taş kömür ile bu işlemi yapıyoruz. Taş kömürde enerji sektörü ve fabrikalarımız olduğu sürece demir çelik ihtiyacı olduğu sürece ve demir çeliği eritebilecek başka madde bulununcaya kadar kömürümüz bize katkı sağlayacak. Ben diyorum ki bu kömürü yer altından çıkartalım. Ülke ekonomisine kazandıralım.”

 

“Tarihin en düşük işçi sayısıyla kömür üretmeye çalışıyoruz”

Zonguldak’ta 1 milyar 300 milyon ton bilinen kömür rezervi olduğuna dikkat çeken Demirci, TTK’ya işçi alınması gerektiğinin altını çizdi. 2 bin madenci ile “kara elmas”ın yerin metrelerce altından çıkartılarak ülke ekonomisine katkı sağlandığını vurgulayan Demirci, şöyle devam etti:

“Doların da zirve yaptığı günlerdeyiz. Dışarıdan ithal ettiğimiz kömürün fiyatları yükseldi. Bu da yerli kömürümüze daha da önem vermeye başladı. Onun için her zaman söylediğimiz gibi kömür üretmek istiyoruz. Ülkemize katkı vermek istiyoruz. 1 doların dahi ülkemizden dışarıya çıkmasını istemiyoruz. Allah’a şükür ülkemiz iyi vaziyette. Biz kendi kömürümüzü çıkartalım. Ekonomimize kazandıralım. Zonguldak’ta bilinen 1 milyar 300 milyon ton taş kömürü rezervi var. Onun için biz bu kömürü çıkartmaya çalışalım. Tarihimizin en düşük işçi sayısıyla en düşük kömürü üretmeye çalışıyoruz. Şu anda 8 bine yakın işçi kaldı. Bunların 2 bini kömür üreten çalışanımızdır. TTK’ya bir an önce işçi aldıralım. Kömür üretelim. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Berat Albayrak’ın sözlerine katkı vermek istiyoruz.”

Demirci, yerli kömüre önem verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.