Zonguldak Havzasında Faaliyet Gösteren 14 Özel Sektör Kömür İşletmesi Tedbir Amaçlı Olarak Aktif Kömür Üretim Faaliyetlerini Durdurdu.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir,  Zonguldak havzasında faaliyet gösteren 14 özel sektör kömür işletmesinin tedbir amaçlı olarak aktif kömür üretim faaliyetlerini durdurması ile ilgili açıklama yaptı.

Demir’in açıklaması şu şekilde; “Tüm Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele kapsamında Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilmiş olup, Ülkemizde de gerek Devlet kurumları gerek özel sektör firmaları tarafından salgını önleyici çalışmalar sürdürülmekte ve önlemler alınmaya devam edilmektedir.

Zonguldak İlimizde salgınla mücadele kapsamında 31.03.2020 tarihi itibariyle TTK kömür üretim faaliyetlerini durdurmuş, sadece acil tamir bakım ve iş güvenliğine yönelik çalışmalar yapılmaya başlanmıştır.

 

TTK’ ya ek olarak havzada faaliyet gösteren 14 özel sektör kömür işletmesinde de benzer tedbirler alınmaya başlanmıştır. Öncelik olarak yeraltı ve yerüstü işletmelerinde çalışmalarına mani bir hastalık durumu olmamasına rağmen düzenli ilaç kullanması gereken tüm personel idari izne ayrılmıştır. Ek olarak işletmelerdeki personellerin bir kısmına ücretli izin hakları kullandırılmaya başlanmış, bir kısım personel için ise kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak üzere girişimlerde bulunulmuştur.

 

Zonguldak taşkömürü havzasında faaliyet gösteren özel sektör işletmelerinde mostra madenciliği yapılmakta olduğundan, ocaklarda kuyu sistemi bulunmamaktadır. Yerüstünden yeraltına nakillerde kafes sistemi kullanılmadığı için, personel birbiri ile yakın temas halinde değildir. Ancak, özel sektör kömür işletmeleri de sorumluluklarının bilincinde olarak tedbir amaçlı aktif kömür üretim faaliyetlerini durdurmuşlardır. Mevcut durumda en az sayıda personel ile İş sağlığı ve güvenliği kurallarına riayet edilerek, ocakların ayakta tutulmasına yönelik tamir –bakım, su atımı ve gaz kontrolü çalışmaları yapılmaktadır.

 

Havzada özel sektör madencilik faaliyetleri TTK ile imzalanmış olan rödövans sözleşmesi kapsamında yapılmaktadır. Özel sektör işletmelerince TTK’ ya başvuru yapılarak, ilgili sözleşmelerin mücbir sebepler maddesinden faydalanmak kaydıyla sahalarda üretim faaliyetleri durdurulmuştur.

 

Ayrıca,  işletmelerin mali acz içerisine düşmemesi için Türkiye Taşkömürü Kurumu tarafından;

 

•       2020 Yılı Nisan ayı sonunda ödemeleri yapılacak rödövans borçları ertelenmiş,

•       2020 Yılı Nisan-Mayıs-Haziran aylarına ait rödövans taahhütleri dondurulmuştur.”