Zonguldak Valisi Ali Kaban Gökgöl mağarasını inceleyerek basın mensuplarına tanıttı

 

Zonguldak Valisi Ali Kaban, beraberinde İl Emniyet Müdürü Osman Ak, İl Özel İdare Genel Sekreteri Recep Demirtaş ve İl Genel Meclis Başkanı Vacit Durdubaş ile birlikte yaklaşık 2 buçuk yıldır kapalı tutulan ve tadilatı tamamlanmak üzere olan Gökgöl Mağarası’nda incelemelerde bulundu.

Traverten, sarkıt, dikit ve damlataşlar açısından oldukça zengin özelliklere sahip olan Gökgöl Mağarası’nın 875 metrelik yürüyüş parkurunda incelemelerde bulunan Vali Kaban ve beraberindekiler bol bol fotoğraf çektirerek yapılan tadilatın ayrıntılarını tamamladı. Henüz tadilatın tamamlanmamasından dolayı harcanan para miktarını açıklamayan Vali Kaban, mağara gezintisinde İl Emniyet Müdürü Osman Ak ile birlikte selfie (öz çekim) çekerek de anı ölümsüzleştirdiler.

Yapılan tadilat hakkında açıklamalarda bulunan Vali Kaban, 2 Mayıs tarihinde tadilatın tamamen bitirileceğini belirterek, “Gökgöl Mağaramız farklı bir konseptle yeniden hizmete girmeye hazırlanıyor. Bu bir açılış değil bu sadece basın mensuplarına bir tanıtım programıdır. Burada henüz aydınlatmayla ve gezinti yollarıyla ilgili bütün süreçler tamamlanmasına rağmen bir iki konu daha tamamlanmayı bekliyor. Onlarda 2 Mayıs tarihine kadar tamamlanacak. Başlangıçta mağarayı su bastığı zaman muhtelif teklifler gelmişti. Hatta burayı ben işleteyim diyenler bile oldu. Fakat o konu sıcak bakılmadı. Bir taraftan da benim içimi bir türlü tatmin etmeyen tarzda buranın su basması konusunu nasıl engelleyeceğimize dair bir süre çözüm bulunamadı. Bu konuda MTA’dan da destek almamıza rağmen kaynağında bu soruyu çözemeyince arkadaşlarımız çok orijinal bir çözümle bir kompakt sistemi kurmak suretiyle onu da geçtiğimiz yağışlarda denemek suretiyle mağaranın su basmasını engelleyecek bir sistemi gerçekleştirmiş oldular. Onun üzerine bu kadar güzel bir mağarayı bu kadar renkli ve hoş bir yere getirebildik. Önceki aydınlatma sistemini herkes hatırlıyor ve buradan yaklaşık 130 adet çok güçlü ısı yayan projektörler vardı. Onlar çıkartıldı ve onların yaklaşık 35 bin vat gibi bir elektrik sarfiyatı vardı. Bunun yerine sadece 7500 vat gibi bir elektrik sarfiyatı olan ve mağarayı hiçbir şekilde ısıtmayan soğuk kaynak dediğimiz lambalarla değiştirildiler. Bu mağaranın yaşaması adına çok büyük önem arz ediyordu. Zaten daha önceki dönemdeki aşırı ışıktan ve ısıdan kaynaklanan sebeplerle formu bozulan bir kısım sütunlar eski doğal hallerini almaya başladılar” dedi.

100 KAMYON ÇAMUR, ÇAKIL VE MOLOZ ATILDI

Yapılan tadilatta 1500 metreküp yani 100 kamyon çamur, çakıl ve moloz atıldığını da ifade eden Kaban şu ifadelere yer verdi: “Buradan yaklaşık 1500 metreküp çamur, çakıl ve moloz atıldı. Buda 100 kamyona tekavül ediyor. Çok müthiş bir tahliye süreci yaşandı. Mağaranın içersini arkadaşlarımız geçdikçe, daha önce burayı terk eden yarasaların geri döndükleri, bir baykuşun var olduğu ve insanın ulaşmadığı ve suyun daha durgun olduğu bazı kesimlerde balıkların yaşadığı tespit edildi. Bunlarda bizim ileride mağarayı tanıtırken kullanacağımız malzeme olacaktır. Yani burası yaşayan bir mağaraya döndü. Güvenlik sistemine gelindiğinde ise yürüyüş yollarında 20 adet kamerayla bütün oluşumlara verilebilecek zararlar yada herhangi birisinin herhangi bir sağlık sorunu  yaşadığında bunun takibi mümkün olabilecek.

Gerek profesyonel gerekse amatör düzeyde Gökgöl Mağarası fotoğraf yarışması düzenliyoruz. Onunda yakında şartnamesini ve nasıl bir ödül sistemi kuracağımızı açılışla birlikte ilan ederiz diye düşünüyorum. Çünkü mağaramız bir şekilde tanıtımı için gerekli olacak çok orijinal tanıtım kaynaklarına ihtiyacımız olacak.”

ÜNİVERSİTE ARAŞTIRMA YAPACAK

Vali Kaban, Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından mağaradaki oluşumların bozulmaması için araştırma yapılmasını isteyeceğini de söyleyerek, “Geçmişte yaşanan aşırı ışık ve aşırı ısıdan kaynaklanan oluşumların bozulması mağaranın doğal yaşamının bozulması sisteminin tekrar yaşanmaması için üniversite üzerinde bir bilimsel çalışma yaptırmayı düşünüyoruz. Onu da henüz görüşmedim ama onu da bir şekilde bir projeyle üniversitemiz havale edip onlar tarafından yapılacak bir çalışmayla araştırma yaptıracağız” dedi.

TÜM YAPILAR DEĞİŞECEK

Mağara dışındaki yapıların yıkılıp yeniden yapılacağını da söyleyen Vali Kaban, “Dışarıda bulunan bütün yapılar tehlike arz ettiği için yıkılıp güzel yapılar oluşturulacak, orada gerek yeme içme tesisleri gerek mescit gibi, gerek lavabolar gibi değişik yapılarda yer alacak. Onunda önümüzdeki günlerde çalışmaları başlatılacak. Bir jeolojik etüde ihtiyacımız var, o etüd de en kısa zamanda yapılacak” dedi.

Açıklamalar ardından Vali Kaban ve beraberindekiler mağarayı gezerek basın mensuplarına tanıttı. (Umut Erses)