Zonguldak İli Kanatlı Hayvan Eti Üreticiler Birliği Başkanı Osman Bayraklı, bölgede tavuk kesim tesisinin bulunmaması nedeniyle üreticilerin ciddi sıkıntılar çektiklerini vurguladı

“2017’DE TAVUKÇULUK BİTECEK”

Zonguldak İli Kanatlı Hayvan Eti Üreticiler Birliği Başkanı Osman Bayraklı, 2015 yılında büyük tavuk şirketlerinden birinin bölgeden çekilmesi nedeniyle Zonguldak, Kastamonu, Bartın, Çankırı ve Karabük’te kesimhanelerin kapatılmasının üreticilerin zor durumda kalmasına neden olduğunu söyledi. Üreticiler, hayvanlarının kesilmesi için bölgede en yakın entegre tesis alanının Bolu’da olması nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Bayraklı, “Kombina açılmadığı sürece 2017’de ilimizde tavukçuluk faaliyeti bitecek” dedi.

“ÜRETİCİLER KAN AĞLIYOR”

Şuan kanatlı hayvan üreticilerinin kan ağladığını da söyleyen Bayraklı, “Ankara’da tavuk kombinası var. Yani tavuklar Ankara’da Et Balık Kurumunda kesiliyordu. Erzincan’da da tavuk kapasitesine baktığımız zaman tam rakamlar olmamakla birlikte tahmini 400 veya 500 kümes bulunmakta. Türkiye’nin bir tavuk kombinası Erzincan’a kurulabiliyor ne mutlu. Fakat biz Zonguldak-Kastamonu-Karabük-Bartın-Çankırı olarak bir olalım, buradaki üreticilerimiz kan ağlıyor. Bölgemize entegre ve kombina kurdurmamamız halinde biz 2017’de maalesef tavukçuluk ölecek” dedi.

“TAVUKÇULARIMIZIN ARTIK MUTFAĞINA GETİRECEĞİ YEMEĞİ YOK”

Bayraklı, tavukçuların yaşanan sıkıntılar nedeniyle kendi mutfaklarını bile dolduramadıklarını da vurgulayarak, “STK kendi birimini gördüğü gibi bizde tavukçuluğun ilerisini görüyoruz birlik başkanları olarak. Gerçekten 2016 yılının Kasım ayındayız durumlar feci şekilde kötü. 4 döneme düştük, tavuklarımız Bolu entegre tesisinde eleme usulüne geçti. Bu bölgeye uzak olduğu için üreticilerimizden yakıt parası bile alınıyor. Biz bunu Başbakanımıza en son Tarım Bakanımız Sayın Faruk Çelik ile görüşme yaptığımızda kuliste anlattık. Bu bölgenin zor durumda olduğunu, entegrelerin elinde olduğumuzu, 1 trilyonun üzerinde yatırımlar olduğunu, bu bölgeye mutlaka entegrenin yapılması gerektiğini Sayın Bakanımız Faruk Çelik’e anlattık. Bakanımız burada mutlaka üst birlik kurulması gerektiğini söyledi. Muhatabın olması gerektiğini, bu girişimin yapılacağını söyledi. Bu bölgenin canlanması için ilerleyen zamanlarda yardımcı olacağını ifade etti. Tavukçularımızın artık mutfağına getireceği yemeği yok. Bizim esnafımız bu durumda iken bizim mülki amirlerimiz rahat yemek yiyorsa boğazlarından geçmemesi gerekiyor. İnanın şuanda tavukçularımız çok sıkıntıda. Ben haydi Zonguldak diyorum. Gıda Tarım İl Müdürümüzün de biraz daha fazla çalışma gayreti göstermesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü artık bize Bolu’dan fayda yok” ifadelerine yer verdi.

“AKP’Lİ VEKİLLERDEN SÖZ ALDIK”

Yaşanan sıkıntılar nedeniyle AKP’li milletvekilleriyle görüşerek Başbakan Binali Yıldırım’ın, Filyos Projesi temel atma töreni için Zonguldak’a geldiğinde hazırladıkları fizibilite raporunu kendisine sunmak için söz aldıklarını da belirten Bayraklı, “Osman Bayraklı Bolu’daki entegre tesisinden fayda olmadığını Zonguldak, Kastamonu, Bartın, Karabük, Çankırı olarak bu bölgeleri kapsayan bir entegre tesisi yapılmasını ya devlet destekli yada işadamı destekli olarak bu yatırımın yapılması gerektiğini belirterek ‘’ TSO Başkanımız Metin Demir ile yaptığımız çalışmalar neticesinde Gökçebey Belediye Başkanımız Vedat Öztürk, yer sorunu olmadığını, elinden gelen fedakarlığı göstereceğini ifade etti. Fizibilite çalışmasını Metin Bey başlattı. Biz bunu Sayın Valimizle de paylaştık. Artık Zonguldak Gıda Tarım İl Müdürlüğümüzün de bir yerine üç çalışması lazım. İnanın şuanda tavukçularımız çok sıkıntıda. Ben haydi Zonguldak diyorum. Gıda Tarım İl Müdürümüzün de biraz daha fazla çalışma gayreti göstermesi gerektiğine inanıyorum. Bizim 5 ilin arasına ya devlet kanalıyla ya da işadamlarımızla entegre kazandırmamız gerekiyor. Yurtbay Grup ve Çanakçılar Grup bize sahip çıktılar. Fakat daha fazla işadamımızın ortaya çıkması gerekiyor. İşadamlarımıza sesleniyorum. Bu işe girin, yatırımı yapın. Devletimizin bu konuda yüzde 50- 60 desteği var. Yüzde 40 sermaye koyarak bu işe girsinler. Fizibilite raporumuzu valimize sunduk. Sayın Valimiz de destekliyor. Ama işadamlarımızın mutlaka bu işe el atmaları gerekiyor. Sayın Milletvekilimiz Özcan Ulupınar’ı makamında ziyaret ettik. Halen Zonguldak’ta 8 kümesimiz boş. Kendi kümeslerimiz bile boş. Çünkü diğerleri boşken bizim doldurmamamız gerekiyor. Komşusu açken tok yatan bizden değildir. Zonguldak için varsak hepimiz bir olalım. Sayın başbakanımız açılış programına gelecek. AK Parti’nin 3 milletvekili söz verdi. Rapor hazırlanması gerektiğini, Başbakan’ın Zonguldak ziyaretinde bu raporların Başbakana iletileceği sözünü verdiler” şeklinde konuştu.  (AÇELYA BEYAZAY)