Kozlu Müessesesinde meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 263 madenci bugün Uzunmehmet  kuyu başında düzenlenen törenle anıldı.

Zonguldak Velisi Erdoğan Bektaş, AKP Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar, CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, başkan adayları ve maden işçilerinin katıldığı anma töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Törende konuşan TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, Maden şehitlerini minnetle anarak, “Yakınlarına sabırlar temenni ediyorum. Dünyada madenciler için hüzün de aynı, sevinç de aynı. Dolayısıyla bu tür travmaların yaşanmaması bizim temennimiz. Her amacımız, her arzumuz insan yaşamı merkezli bir faaliyettir. O anlamda elimizden geleni yapıyoruz. Yapılması gerekenler, uyarılar konusunda kapım da açık, kafam da açık. Kafanıza takılan herhangi bir sorunuz olduğu zaman birim amirleriniz ve kapım her zaman açıktır” diye konuştu.

“Soma kazasının sebebini net olarak halen kimse bilmiyor”

Soma kazasının yaşandığı dönemde görev yaptığını ifade eden Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, “Doğrusu bugün bu bölge için farklı bir gün. 263 insanımızı bu ekmek mücadelesinde burada kaybetmişiz. 27 yıl olmuş. Madencilik riski yüksek bir iş. Riski yüksek olunca bu iş kolunda riski ortaya çıkaran sebepleri ortadan kaldırmamız gerekir. Riski azaltmak zorundayız. Her şeyi yaparsınız yine risk bu işin karakterinde var. Yüzde yüz, bütün riski sıfırlamak bu işin karakterinde mümkün değil. Onun için madenciler evlerinden çıkarken helalleşerek çıkıyor. Ama bize ve size düşen riski oluşturan sebepleri olabildiği kadar azaltmaktır. Nerede bir sıkıntı varsa onu ortadan kaldırmak için riski azaltmak her şeyi yapmak zorundayız. Burada 27 sene olmuş ama ben Soma’da çok sıcak ve canlı yaşamak durumunda kaldım. Bakıyorsunuz ufacık bir ihmal faturayı önümüze koyuyor. O zaman dedik, ‘Soma Türk Madenciliğinde milat olacaktır.’ Gerçekten Soma’dan sonra madencilik sektörü hem diğer tedbirlerin gündeme gelmesi açısından gerekse devletin elini cebine atması açısından bir dönüm noktası oldu. Artık bu saatten sonra böyle büyük facialar yaşanmaması lazım. Ufak faciaların da yaşanmaması lazım. Burası devlete ait bir ocak. Özel sektöre ait veya devlete ait ocaklarda bile şartların fark etmemesi lazım. Hiçbir şekilde işçi hayatını tehlikeye atacak bir uygulamaya kimse taraftar değildir. Ben Soma’dan biliyorum. Orada özel sektörün ocakları devletin ocaklarından daha yüksek güvenlikli ocaklardı. Soma kazasının sebebini net olarak halen kimse bilmiyor. Bu iş gerçekten çok bilinmeyenli bir iş” diye konuştu.

Program, yapılan dualar ile son buldu.

YENİCE'DE HÜZÜNLÜ ANMA

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesinde 3 Mart 1992 tarihinde meydana gelen grizu faciasında yaşamını yitiren 263 madenci şehidi ölümlerinin 27. yıl dönümünde 3 Mart 2017 tarihinde Yenice İlçesinde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Kozlu grizu faciasında yaşamını yitiren 42 madenci şehidi için önce Yenice Merkez Camisinde öğle namazı öncesinde Kur-an ve Mevlidi Şerif  töreni düzenlendi. Öğle namazı sonrasında anma etkinliklere gelen misafirlere Yeniceliler derneği tarafından Cami Yemekhanesinde yemek verildi.

42 maden şehidinin mezarlarının bulunduğu Anıt Mezarda saat 14.00’de yapılan anma törenine Yenice Belediye Başkanı Zeki Çaylı, Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci. GMİS Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Kahraman Kabasakal,Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdür Yardımcısı Faik Alp,Yenice Emniyet Amiri Cumali Öztekin, Jandarma Karakol Komutanı Deniz Dönmez, GMİS Karadon Şube Başkanı Kemalettin Karataş ve yönetim Kurulu, Üzülmez Şube Başkanı Tayfun Demir ve yönetim kurulu, Kozlu Şube Başkanı Muhammet Ardıç ve yönetim kurulu, Amelebirliği Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Yeşil ve Volkan Yıldız, GMİS Kozlu Şube eski başkanı Hüseyin Kolçak, Zonguldak Yeniceliler Derneği Başkanı Yaşar Karaman ve Yönetim Kurulu Üyeleri, GMİS eski Genel Eğitim Sekreteri ve belediye başkan adayı Sabri Cebecik, bazı siyasi partilerin belediye başkan adayları ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri, maden işçileri ve maden şehitleri yakınları katıldı.

Anıt Mezar ’da düzenlenen törende GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci yaptığı konuşmada “Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessesesi’nde 3 Mart 1992 tarihinde havzamızın en büyük grizu faciasını yaşadık ve 263 madenci kardeşimiz şehit oldu.

Şehitlerimizin 42’si burada, baba ocağında, kendi topraklarında yatıyor.

Onlara ve tüm maden şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum.

Allah bir daha böyle acıları bizlere yaşatmasın.

Değerli kardeşlerim,

Zonguldak Maden Havzamızda 170 yıllık üretim tarihinde yaklaşık 5 bin maden şehidimiz var.

Havzamızda ve dünyanın her tarafında, her kazadan sonra önlemler alınıyor, teknoloji geliştiriliyor ve daha güvenli çalışmanın yolları aranıyor.

Çünkü hâlâ önemli bir enerji kaynağı olan taşkömürünün üretilmesi gerekiyor.

Havzamızda da en az 100 yıllık kömür rezervi var.

2014 yılındaki Soma Faciasında 301 madenci kardeşimizin şehit olmasından sonra da bazı düzenlemeler yapıldı.

İş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin yanı sıra, maden şehitlerinin yakınlarına da bazı haklar tanındı.

Ancak 1992 Kozlu Grizu Faciasında şehit olan 263, 1983 Armutçuk Grizu faciasında şehit olan 103 madenci kardeşimiz başta olmak üzere, 10 Haziran 2003 öncesi ve 13 Mayıs 2014 tarihinden sonra şehit olan madenci yakınları bu haklardan yararlanamıyor.

Sendika olarak biz, Zonguldak Milletvekilleri ve Şehit Aileleri Derneği, iktidarı uyarmamıza rağmen bu yanlış düzeltilmedi.

Bu vesileyle buradan bir kez daha uyarıyoruz;

Başta TTK ve TKİ olmak üzere Kamu işyerlerinde personel alımı yapılırken tüm maden şehitlerimizin yakınlarına öncelik verilmelidir.

Hükümet, en kısa zamanda bu yanlışı düzeltmelidir.

Tekrar, maden şehitlerimize Allah’tan rahmet, siz değerli ailelerine ve yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum. Sağ olun, var olun” dedi.

Anma törenini düzenleyen Yeniceliler Derneğinin Başkanı Yaşar Karaman’da yaptığı konuşmada TTK’ya maden işçisi olarak işe alınmak için Karabük ve yenice ilçesinden bir gün önce çekilen kurada adı çıkan 100 madenci adayı için hayırlı olması temennilerine bulundu.

TTK’ye havza genelinde 1000 işçinin alınmasında emeği geçenlere teşekkür eden Karaman; 2017 yılında Maden Kanuna konulan maden şehidi yakınlarının istihdamında 2003-2014 tarihinden başlangıç tarihinin kaldırılmasını istedi.

Anma töreninde yapılan konuşmaların ardından maden şehitlerinin mezarlarına konuklar ile birlikte şehit yakınları karanfil bıraktılar. Karanfil bırakılmasının ardından Anıt mezar önünde maden şehitleri yakınları ve konuklar toplu resim çektirdiler.