İl Genel Meclisi’nin Olağanüstü Toplantısı’nın gündeminde yer alan Çaycuma’ya yapılması planlanan tarıma dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili mecliste söz alan CHP Grup Başkan Vekili Fikret Zaman;

“500 dönüm şartı neye göre kondu”

İl Genel Meclisi, İl Özel İdaresi’nde gerçekleştirdiği Olağanüstü Toplantısı’nda Çaycuma’ya bağlı Burunkaya Köyü’nde yer alan 500 dönüm arazi üzerine yapılması planlanan tarıma dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi gündemde yer aldı.

Mecliste gündem içi söz alan CHP Grup Başkan Vekili Fikret Zaman, Çaycuma’ya kurulması planlanan tarima dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde neden 500 dönümlük arazinin gerekli olduğunu sorarak, “En az 500 dönüm olması gerektiğini söylendi. Bir de örnek aldığımız yer Bafra’daki geçen yıl aynı bizim ki gibi organize sanayi  tarım alanı yapılan Bafra’da 200 dönümle başlandı. 500 dönüm şartı neye göre kondu.” dedi.

“500 DÖNÜM ŞARTI VAR”

İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Doğu, Zaman’ın sorusuna verdiği cevapta Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi uygulama yönetmeliğinde böyle bir şart olduğunu belirterek, “Özellikle tarıma dayalı Organize Sanayi Bölgelerinde hayvancılık sanayi bölgesi bir de bitkiye dayalı organize sanayi bölgesi var. Biz burada seracılık üzerinde kuracağız. Mevzuata baktığımızda 500 dönümün altındaki yerleri tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi  olarak kuramıyoruz. Bizim mevzuatta gördüğümüz bu. Tarıma dayalı ihtisas Organize SanayıiBölgesi uygulama yönetmeliğinde de bu yazıyor. Seracılık için uygun görülen tarıma dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi alanının en az 500 dekar olması ve en az 30 farklı müteşebbisin proje kapsamında yer alacağına ilişkin taahhütnamede bulunması gibi bir şartı var.” diye konuştu.

“500 DÖNÜM FAZLA DEĞİL”

Konuşmasına devam eden Doğu, 500 dönümlük alanın bu iş için fazla olmadığını ve araştırmalarının buraya talebin yüksek olacağı yönünde olduğunu söyleyerek, “Biz özellikle ne için 500 dönüm yer istedik. Katılımcılara 10’ar dekardan aşağı yer vermiyoruz. İkincisi organize sanayi bölgesi olabilmesi için bu alanın yüzde beşinin ortak kullanılacak yer olması gerekiyor. Organize sanayi bölgeleri var oldukları yerlerde kayıtlı istihdamın gerçekleşmesinde olumlu olan yerler şu anda bin beş yüze yakın Çaycuma’da, binin üzerinde de Ereğli’de istihdam sağlamış durumda. Gönlümüzden geçen bu 500 dönümün daha üzerinde olabilmek Zonguldak’ta bu şartı koymak zor 500 dönüm bile yarın bugün yeterli olmayacak bir alan olabilir. Özellikle Rusya pazarına yakın olmamız burada seracılıkla ilgili bizim öz araştırmalarımızda gerçekten talep görecek bir organize sanayi bölgesi olacağını öngörüyoruz. Bu açıdan 500 dönümlük alan bir yer hiçte fazla bir yer değil.” şeklinde konuştu.

Aykut KARA