Olağanüstü kongre kararını değerlendiren Zeki Tosun;

“56 yıl sonra bir ilk”

AKP Zonguldak İl Başkanı Zeki Tosun yazılı bir basın açıklaması yaparak Anayasa Değişikliği Halk Oylamasından evet çıkmasının ardından, AKP Genel Merkezi tarafından 21 Mayıs tarihinde olağanüstü kongreye gidilmesi kararının alınmasını değerlendirdi. Tosun, Partili Cumhurbaşkanı uygulamasının 56 yıl aradan sonra yeniden başlayacağını söyledi 

Tosun, Cumhuriyetin ilanından 1960 darbesine kadar partili cumhurbaşkanı uygulamasının var olduğunu, 1961 darbe Anayasası ile partili cumhurbaşkanlığı uygulamasına son verildiğini belirten Tosun, 56 yıl sonra Türk Halkının 16 Nisan tarihindeki evet kararı ile yeniden Partili Cumhurbaşkanı uygulamasının önünü açmıştır diyerek şu açıklamayı yaptı:

“16 Nisan'da yapılan referandumdan çıkan 'EVET' kararı Anayasa'nın 101. maddesinde yer alan "Cumhurbaşkanı seçilenin varsa partisi ile ilişiği kesilir" ifadesinin kaldırmıştı. Halkoylamasının kesin sonuçlarının Resmi Gazetede yayınlaması ile değişiklik yapılan 101’inci madde yürürlüğe girecektir. Yürürlüğe giren bu madde uyarınca Genel Merkezimiz, Partimizin Kurucusu ve ilk genel başkanı olan Sayın Cumhurbaşkanımıza Parti üyeliği teklifini getirerek, partimize üye kaydını gerçekleştirecektir. Bunun ardından da, Sayın Cumhurbaşkanımızın Partimize Genel Başkan seçilmesi için 21 Mayıs 2017 tarihinde Olağanüstü kongre yapılması kararı alınmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız 16 Nisan halkoylaması ile birlikte Türk halkının evet oyları ile Partili Cumhurbaşkanı olarak tarihe geçecektir. AK Parti olarak 15 yıllık iktidarımız döneminde tarihe yön veren ve ışık tutan birçok kararlar alıp uygulamaya sokan bir partiyiz. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini ön gören Anayasa Değişikliğini de biz hayata geçirdik. Sayın Cumhurbaşkanımız, Cumhuriyet Tarihinde halk tarafından seçilen İlk Cumhurbaşkanı olmuştur. 16 Nisan tarihinden sonra da, 56 yıl aradan sonra Partili Cumhurbaşkanı olan ilk isim olacaktır”

Olağanüstü kongrenin ardından ilçe ve il kongrelerinin takvim sürecinin başlayacağını da dile getiren Tosun, “2019 yılında yapılacak olan yerel yönetimler seçimleri ile ilk kez yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi ve Milletvekilliği seçimlerine yenilenmiş ve dinamik teşkilat kadroları ile girmeyi planlıyoruz. Yıl sonuna kadar kongrelerimizi tamamlayıp, 2018 yılını yatırım ve icraat yılı olarak geçirmeyi, 2019 yılını da seçim yılı olarak gerçekleştirmeyi hedefliyoruz”