85 yıl önce Atatürk’e çiçek veren çocuk Zonguldak’ta

“İnşallah o heykel benim için değil ama vatanım için ilelebet bekler”

Valilik binası önünde gerçekleştirilen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi’nde bulunan 26 Ağustos 1931’de ayak bastığı iskeleye geçildi. Burada bayrak öpme merasiminin ardından Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Zonguldak Valisi Ali Kaban, Zonguldak Vali Yardımcısı Hüseyin Ergi, Jandarma İl Alay Komutanı Haluk Selvi, CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, Kozlu Kaymakamı Ahmet Karakaya tarafından denize çelenk bırakıldı.

85 yıl önce Atatürk’ün Zonguldak’a ayak bastığı sırada çiçek veren o zaman 5 yaşında olan Ayten Alper burada gerçekleştirilen etkinliğe katıldı. Buradaki parkta heykeli yapılan Alper, etkinlikte yaptığı konuşmasında 85 yıl önceki anısını gazetecilere anlatarak, “O zaman ben çok küçüktüm. Bana dediler “Atatürk gelecek, çiçek verir misin?” dediler. Ben çok çekingen bir çocuktum ve istemedim. Mecburen kabul ettim ve en iyi kıyafetimi, en iyi ayakkabımı giydirdiler ve getirdiler buraya. Burada ecnebi hanımlar çiçeği bana taktim ettiler. Eniştem Tahir Karaoğuz, “ Atatürk gelince, hoş geldin gazi baba” dememi ve çiçeği uzatmamı söylediler. Bende gazi baba gelip elimden çiçeği alacak zannettim ama yanımdan gitti bende arkasından koşup verdim çiçeği ve o da okşadı yanağımı. Burada büyüdüm ve hayat bizi buralara kadar getirdi. Atatürk sevgisini elimden geldiğince çocuklara vermeye çalıştık. Heyecanlıyım, bu kadar kalabalığa alışık değilim. Çocuk halimin heykeli yapılmış. İnşallah o heykel benim için değil ama vatanım için ilelebet bekler. Sonsuzluğa kadar…” dedi.

Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Alper, daha sonra parkta dikilen heykelinin açılış merasimine katıldı. Burada Alper, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Jandarma İl Alay Komutanı Haluk Selvi, Vali Yardımcısı Hüseyin Ergi, CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, Kozlu Kaymakmı Ahmet Karakaya’nın katılımıyla heykelinin açılış kurdelesini kesti. Bu anlamlı günde kendisinin çok duygulandığını ifade eden Alper, parktaki sergiyi gezerek yetkililerle heykelinin yanında fotoğraf çektirdi. (Aycan KARADAĞ- Aykut KARA)